АМЕРИЦИ СЕ ОВО НЕЋЕ ДОПАСТИ: Београд изабрао војне савезнике, а ово су четири главна циља Србије!

AMERICI SE OVO NEĆE DOPASTI: Beograd izabrao vojne saveznike, a ovo su četiri glavna cilja Srbije!

28 avgusta 2019

(foto: mod.gov.rs / Dimitrije Ostojić)

Efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanje separatističkog delovanja – četiri su najvažnija cilja koja je Srbija sebi postavila za naredni period u oblasti odbrane i bezbednosti.

Ovi ciljevi nabrojani su u dva važna dokumenta, Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane, koje je usvojila Vlada Srbije na sednici održanoj 8. avgusta. U tim dokumentima, pored ostalog piše i da Srbija ostaje vojno neutralna, a da je opredeljenje države jačanje saradnje sa ODKB (Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, u kojoj su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, kao i Rusija koja ima ključnu ulogu), dok je unapređenje saradnje sa NATO ocenjeno kao “obostrani interes”.Trenutno su ovi dokumenti u skupštinskoj proceduri, a mogli bi biti izglasani u oktobru. Na Vladi su usvojeni uz objašnjenje da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Kada je reč o Strategiji nacionalne bezbednosti, među najvažnijim stavkama je činjenica da je njome istaknuto da su evropske integracije i članstvo u Evropskoj uniji nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije. Što se tiče Predloga strategije odbrane, važno je što je istaknuto da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije, što podrazumeva da naša zemlja ne pristupa vojno političkim savezima ali i da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa drugim državana i vojnopolitičkim savezima:

– Opredeljenje Srbije jeste da proširuje i unapređuje saradnju sa ODKB (Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, u kojoj su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Rusija), kao i sa njenim državama članicama. Takođe, zalaže se za mir i rešavanje sporova bez upotrebe sile, kao i da raspoloživim pravnim i drugim sredstvima štiti svoju vojnu neutralnost. Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO. Na regionalnom nivou, saradnja sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir doprinosi bilateralnim odnosima sa državama regiona koje su članice ovog saveza ili kandidati za članstvo, a radi očuvanja regionalnog mira i unapređenja stabilnosti.

Pomoćnik ministra odbrane Milan Ranković, koji je učestvovao u pisanju strategija, objašnjava da osnovno polazište ovih dokumenata čine očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu gde god on živi, evropske integracije i efikasna pravna država.

“Nakon decenijske primene postojećih strategija, jednostavno se stvorila potreba da se uvedu određene novine, izvrši nadogradnja i unapređenje navedenih dokumenata. U tom kontekstu po prvi put su jasno formulisani nacionalni i odbrambeni interesi, kao trajna potreba i težnja Srbije i njenih građana, čijim se ostvarivanjem štite osnovne nacionalne vrednosti, koje su takođe utvrđene u ovim dokumentima, a proizlaze iz Ustava, univerzalnih vrednosti i istorijskog nasleđa”, zaključuje Ranković.

Poslednje strategije usvojene su 2009. godine, a vojnopolitički komentator Vlade Radulović objašnjava da je u novoj verziji najvažnije to što je jasno i nedvosmisleno prepoznata politika vojne neutralnosti Srbije.

“Ranije se politika neutralnosti zasnivala na skupštinskoj deklaraciji koja je usvojena 27. decembra 2007. godine. Sada je to promenjeno, a iako je određena Ustavom, bitno je da i u strateškim dokumentima postoji ova odrednica zato što se državni aparati kasnije postavljaju prema tim ciljevima. I ostalim aktima, planovima i programima se dalje opredeljujete u skladu sa tim što se kroz ove strategije predvidelo”, objašnjava Radulović.Druga novina, ističe on, jesu odrednice koje se tiču saradnje sa NATO i ODKB.

“Navedeno je da je opredeljenje Srbije saradnja sa ODKB, a upotrebljena je reč “interes” kada se spominje saradnja sa NATO-om. Upravo su ove dve reči “opredeljenje” i “interes” ključne, i tačke su sporenja u vojnoj struci i međunarodnim odnosima. Jer, neki ih tumače da svesno i planski želimo još više da se okrenemo ka saradnji sa Rusijom. To je novina koju do sada nismo imali i koja možda i daje potporu sve većoj saradnji Srbije sa Rusijom. I dalje imamo daleko veću saradnju sa NATO, ali se u poslednje dve godine saradnja sa Moskvom povećava”, objašnjava Radulović.

Napad na Srbiju malo verovatan, ali nije isključen

U predlogu Strategije nacionalne bezbednosti navedeno je i da je stanje bezbednosti u AP Kosovo i Metohija „opterećeno brojnim faktorima destabilizacije” i da su „bezbednosni problemi na tom prostoru glavni izvor nestabilnosti u Srbiji i regionu”.

“Oružana agresija na Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti. Nastavak evrointegracionih procesa i unapređenje saradnje Srbije sa državama regiona doprineće smanjenju mogućnosti da na Srbiju bude izvršena oružana agresija.“

Kosovo, evropske integracije ekonomija…

Pomoćnik ministra odbrane Milan Ranković ističe da su strateški dokumenti određeni ključnim državnim interesima.

“Na proces izrade Strategije bezbednosti i Strategije odbrane uticali su različiti faktori, od kojih se posebno izdvajaju napori državnog rukovodstva na jačanju pozicije države u rešavanju kompleksne situacije u AP KiM, napori na ekonomskom razvoju i sveukupnom prosperitetu Srbije i njenih građana, kao i napori koji se ulažu u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji”, ističe Ranković.

(Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milan says:

  Vojna neutralnost Srbije ne stvara nam problem na drugoj veoma važnoj strani tj. kod Rusije zato što je Ruska federacija krajem prošle 2018 godine uvela novine u svojoj vojnoj doktrini. Vest od 18.12.2018.godine "Neutralnost mora da se ceni — predlog za promenu ruske vojne doktrine" RUSIJA Predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne odnose Konstantin Kosačov predložio je da se neutralne države motivišu da ne stupaju u NATO, tako što će u rusku vojnu doktrinu biti uneta tačka da te države nisu deo vojnih planova Rusije. „Ja bih razmislio o tome da u našoj vojnoj doktrini zvanično proglasimo da zemlje koje se drže neutralnosti, ne ulaze u vojne planove Rusije. A ne: ’Ako stupite u NATO, momentalno ćete se naći na meti naših raketa‘. To će samo sve plašiti“, rekao je ruski senator na okruglom stolu posvećenom pitanjima neutralnosti u savremenom svetu. Prema njegovim rečima, ta misao se može izneti u zavijenoj formi tako da „Šveđanin zna da se on sada ne nalazi na meti ruskih raketa, jer je ta zemlja neutralna“. U tom slučaju, svaki Šveđanin će znati šta će se s njim desiti ako njegova zemlja stupi u NATO, naveo je primer ruski političar. „Pored toga, Rusija bi mogla da podstakne evropske zemlje koje su neutralne dodatnim olakšicama u saradnji sa našom državom“, naglasio je Kosačov. ... 830

 2. Milan says:

  Vest od 19.12.2018.godine "Nova ruska vojna doktrina: Odgovor na agresiju ili pošteda neutralnih zemalja". Usvajanje nove ruske vojne doktrine, koja bi podrazumevala da neutralne zemlje budu izuzete iz vojnih planova Rusije, moglo bi pozitivno da utiče na odnos međunarodne zajednice prema Moskvi, budući da je, na kraju krajeva, svaka zemlja dužna samostalno gradi i osigurava svoju odbrambenu moć, smatraju analitičari. ... Stručnjak iz Centra za vojnopolitičke studije Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose Vladimir Kozin kaže: Kao jedan od razloga za izmenu vojne doktrine predstavlja i najava Amerike da će napustiti Sporazum o likvidaciji raketa malog i kratkog dometa, jer bi time zemlje koje su neutralne mogle da postanu teritorije gde bi Amerika postavljala svoja nuklearna sredstva. Postoje, naime, članice NATO-a koje nemaju sopstveno nuklearno oružje, ali imaju na svojoj teritoriji američka nuklearna sredstva. Tu se pre svega misli na zemlje kao što su Holandija, Belgija, Italija i Nemačka, te one spadaju u grupu država na koju Rusija obraća posebnu pažnju. Ali pored te četiri zemlje, kao i azijskog dela Turske, niko više na svetu ne postavlja nuklearno oružje po svojoj teritoriji. Međutim, kako sugeriše Kozin, postoji opasnost da nakon izlaska Amerike iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa njeno nuklearno oružje bude postavljeno i na teritorijama zemalja koje ne potpadaju pod okrilje NATO-a, a to su npr. Južna Koreja i Japan, koje se trenutno smatraju neutralnim. Upitan šta tačno znači biti vojno neutralna zemlja, Kozin kaže da to podrazumeva da ta određena država ne pripada nijednom vojnom bloku ili savezu, ali ne i da ta zemlja nema vojne veze sa nekim drugim državama, da od njih kupuje vojnu opremu, municiju i tehniku ili ima neki drugi vid saradnje. Kao primer pravih neutralnih zemalja Kozin navodi Švajcarsku i Austriju, ali postoje i druge zemlje koje su malo manje neutralne, a njih naziva „vanblokovskim“, a to su recimo Ukrajina i Finska koje, iako nisu članice NATO-a, sa Alijansom imaju izuzetno tesnu vezu. „Sa vojnim blokovima postoje političke veze koje ne vuku sa sobom nikakvu drugačiju vojnotehničku saradnju, kao što je recimo organizacija vojnih vežbi i tome slično. Međutim, one zemlje koje aktivno sarađuju sa, recimo, NATO-om, kao što je to slučaj sa Ukrajinom – ta saradnja prevazilazi sve političke kontakte, jer to znači da se širom njene teritorije razmeštaju vojne baze, dovlači se vojna tehnika i ljudstvo, sprovode se najrazličitije vojne vežbe. Takva saradnja može se tumačiti i kao POLUČLANSTVO. A to je upravo slučaj sa Ukrajinom, baš kao i sa Finskom“, ističe.

 3. Milos says:

  Ma vama se ne moze verovati, tacnije nikome u Srbiji ko predstavlja stare Udbine poluge vlasti se nikako ne sme verovati.To su vojska i policija.Kao sto su nekad vodili antisrpsku politiku tako i danas.Vezbate sa NATO, docekujete ih hlebom i solju, vodite ih po skolama pa se deca sukobljavaju sa njima, za citav sprat u Generalstabu da ne govorim.Sve to rade i onda traze da im neko veruje.

 4. Milan says:

  Uobičajeno je da zemlje koje se nalaze van alijanse i imaju samo saradnju sa NATO-om u okviru "Partnerstva za mir" da potpisu sa NATO-om IPAP sporazum. Ali navodno vojno neutralna Srbija za razliku od tih 19-20 zemalja van alijanse pored IPAP sporazuma ima još i ove potpisane sporazume sa alijansom: SOFA i NSPO. Ta dva dodatna sporazuma omogućuju da Srbija vrlo lako i veoma brzo može da se ponaša isto kao Ukrajina, te u tom slučaju smatraće se da je u POLUČLANSTVU kod NATO alijanse. Dakle veoma je osetljivo pitanje čak i opasno pitanje kako će se Srbija stvarno ponašati u praksi, koliko će biti bliska i saradljiva sa NATO alijansom, i pored vojne neutralnosti utvrdjene na papirima koji su samo unutrašnjeg značaja.

 5. milorad2 says:

  hrvati se spremaju za napad na nas. Oni imaju teritorijalne pretenzije i pokušače da to ostvare.Smatraju da im pripada više od pola teritorije bivše sfrj i to je glavni razlog zašto se situacija ovde na balkanu ne smiruje...Kad dobiju po ušima biće mira ali ne pre.

 6. teoretičar says:

  Ovako simuliranje neutralnosti ne bi ni tile smislio. Doduše, on je smislio početak ali ovo je nastavak i završnica. Savetnici vučića, američki psihijatri su godinama smišljali kako da nam smeste i sada je Vučić to konačno započeo. Ne, nisu ovo smislili psiholozi. Za vučića i za srpski rod su ovo spremili psihijatri koji znaju koliko puta udahne za jedan minut, koji znaju kako da "smire" srpski rod i koju tabletu za smirenje da mu daju. To je ODKB apaurin 500 miligrama svakodnevno kroz medije srbije. Tableta za smirenje NE leči ludilo. Već sam komentarisao ovu šaradu pa letila amaterska pljuvačka naokolo. Reči i rečenice su specijalno namontirane gde treba i isto tako odabrane da odgovaraju svrsi. Njihovo značenje i mogućnost manevrisanja oko tumačenja će presesti Srbima. Genijalno su odabrane, što znači da je analiza trajala dugo i da su je radili zaista vrhunski stručnjaci. "AP KiM" znači KiM je autonomno. Vojvodina je autonomna. "opredeljenje države jačanje saradnje sa ODKB" znači da je saradnja slaba pa je treba pojačati a takva će i ostati, samo malo pojačano slaba. Reč "opredeljenje" u ovom kontekstu ima repove. Jedno od zančenja - pa mi smo opredeljeni ali još nismo sve spremili. Reč "opredeljenost" će uskoro biti vrlo često upotrebljavana u obaraćanju ODKBu. Ali "dok je unapređenje saradnje sa NATO ocenjeno kao “obostrani interes” - znači ulazimo u NATO i ne moramo da budemo članica NATOa, nego neutralna, Saradna članica. Rusi cene neutralnost, dakle neće nas ucenjivati. Pa neće i cene jer su nešto pobrkali i na ovakvoj srpkoj "neutralnosti", made in amerikano psihologija, debelo će se okliznuti što se tiče Srbije. Za one ostale, ne zalazim. A nadalje, ulazimo u NATO "JER je to i naš i njihov interes". Uostalom, već sam komentarisao vučićeve psihijatre koji su mu ovo dali kao terapiju. Sačekajte kad dođe na red da se upotrebljava a ovo ulazi i u ustav Srbije kao neka izmena. Ima da se krstite šta su sve osmislili. Takav diplomski rad sam već jednom sreo u životu 1974. Ove izmene su osnove za potpuno pridruživanje NATOu bez članstva ali INTERESNO i za priznavanje KiM bez priznanja ali će ipak biti pravosnažno i sve više će NATO biti sa nama a mi sa NATOm i najzad, odvešće Kosovo u UN. Definitivno je pronađen način kako da Srbi priznaju Kosovo kao državu bez priznanja, ali ipak priznaju. Za objašnjenja sačekajte događaje. Ja nemam nameru da se napljuvavam sa nerazumnim osobama i da naširoko objašnjavam. Ovo gore je dovoljno ako se samo setite jednog dana gde je napisano. A kada će biti taj dan, ne znam zasigurno. Za godinu, dve...

 7. teoretičar says:

  Ako je i naslov iz Blica, onda je i naslov deo šire podvale, a ako nije, onda neko nije dobro razumeo sve konsekvence ovih promena. Amerikanci su ove promene i smislili. Ni vučko ni dačko nemaju tu vrstu inteligencije da ovako nešto osmisle. Dačić je doduše natprosečno inteligentan, ali natprosečna inteligencija ne znači da čovek sve zna. Dakle, očigledan nastavak i doradu Ustava iz 1974 neko nam reklamira kao pozitivnu stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *