АМЕРИЦИ СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ЕУ: Биће последица

AMERICI STIGLO UPOZORENJE IZ EU: Biće posledica

22 septembra 2021

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorio je i kritikovao SAD zbog nedostatka transparentnosti i lojalnosti prema transatlanskim partnerima što, kako je naveo, pokazuju jednostrane odluke Vašingtona da se povuče iz Avganistana i američki bezbednosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom.Mišel je rekao da su ove odluke SAD pokazale „očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti“ iako je, kako je naglasio, američki predsednik Džozef Bajden ranije ove godine objavio da se „Amerika vratila“ nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp četiri godine zastupao politiku „Amerika na prvom mestu“.

On je, obraćajući se grupi novinara u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN, ponovio da je transatlanski savez „najvažniji savez za nas u EU“, prenosi AP.

„Ne dovodim u pitanje ovaj savez, ali pitam: Da li postoji sumnja u SAD o značaju ovog saveza sa Evropom?“, upitao je Mišel.

On je upozorio da će najava novog saveza između SAD, Velike Britanije i Australije i odluka SAD da zajedno sa Velikom Britanijom proda podmornice na nuklearni pogon Australiji, a čime je okončan raniji dogovor između Francuske i Australije, imati posledice, preneo je Tanjug.

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.

Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Negde san pročitao da se istorija ponekad ponavlja. Na primer, Trojni pakt. Australija će završiti kao Italija, prebacujući se na stranu novih ratnih sila, Britanija će proći kao Japan a Amerika...pa šta ja znam. To meni samo onako palo na pamet.

 2. padre says:

  Biće posledice, kao i do sada! Malo kukanja,a posle po starome, kud ameri okom, tu EU skokom i pojedinačno i grupno!

 3. goran says:

  Ostaje samo da se nadamo raspadu zapadne alijanse. U životu je tako dok nekome ne smrkne drugom ne svane.Naš narod je bio pun umotvorina koje samo treba slediti i pratiti i sve je jasno. Ničija nije do zore GORILA.

 4. Petrovgrad says:

  Islam će za dve-tri decenije preovladati zapadnom Evropom. Merkelova ih dočekala u Germaniju i šire raširenih ruku. Muhamedanci se nešto ne trzaju za poslom. Ubedjenja su da ih je Merkelova dovela radi oplodnje Nemica. Oni mahom po četvoro-petoro dece i solidan dečju dodatak i ostala socijalna primanja i može da se preživi.

 5. Šnen says:

  Nekom posledice a nekom poslastice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *