„Američka agencija može da snimi i milijardu poziva dnevno“

„Američka agencija može da snimi i milijardu poziva dnevno“

1 jula 2013

jp-nsa2-superJumbo-650x423Novinar britanskog lista Gardijan Glen Grinvald, preko koga je američki „zviždač“ Edvard Snouden objavio tajna dokumenta američke agencije NSA o globalnoj špijunaži, izjavio je da ta agencija poseduju novu tehnologiju koja joj omogućava da preusmerava i snima čak milijardu telefonskih poziva na dan.

– Hrabrost je zarazna. Postoje važnije stvari u životu od materijalne udobnost i stabilne karijere – rekao je novinar Gardiana opisujući Snoudenovu odluku da otkrije globalno prisluškivanje.

Povodom aktuelne teme, Grinvald je pozvan da putem video linka prisustvuje „Konferenciji o Socijalizmu“ koja se održala juče u Čikagu.

On je izneo niz novih detalja vezanih za globalno špijuniranje američke Agencije za Nacionalnu Sigurnost (NSA).

On je istakao da NSA poseduje naprednu novu tehnologiju koja im omogućava da preusmjeravaju i snimaju čak milijardu telefonskih poziva na dan.

Kako je rekao, radi se o „globalizovanom sistemu uništenja svake privatnosti koji stvara atmosferu straha“.

Grinvald je dodao da NSA može da snimi svaki telefonski poziv i da ga presluša kad god to poželi. On je najavio da će još novih tajnih dokumenata uskoro izaći u javnost.

– Ono o čemu razgovaramo ovde je globalizovani sistem koji sprečava da se bilo kakva elektronska komunikacija obavi a da je ne snima i prati NSA – rekao je on i nagovestio da poseduje dokumenta koja to potvrđuju.

„Prisluškivane i ambasade Francuske, Italije i Grčke“

U jednom od procurelih dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) navodi se da su američki obaveštajci na meti imali strane ambasade i poslaničke misije pri UN, tako što su u postavljali „bubice“ u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivače u fiksne telefone kako bi pratili komunikaciju pomoću specijalizovanih antena, navodi se u internet izdanju „Gardijana“.

EU kao meta

Nemački nedeljnik „Špigl“ ranije je otkrio da je Evropska unija bila jedna od „meta“ Vašingtonovog obimnog internet špijunskog programa, uz korišćenje bubica sakrivenih u kancelarijama Unije u Briselu i predstavništvima u SAD-u.

Slučajevi prisluškivanja bili su u francuskoj, italijanskoj i grčkoj ambasadi u Vašingtonu, dok su Japan, Meksiko, Južna Koreja, Indija i Turska navedeni kao „subjekti“ operacija prisluškivanja u dokumentu iz 2010, prenela je agencija AFP.

Prema dokumentima u koje je imao uvid „Gardijan“, bubice su bile postavljene u šifrovanom faksu u predstavništvu EU u Vašingtonu, kao deo operacije „Perdido“ s namerom da se, očigledno, Amerikaci upoznaju sa „čarkama“ između država članica.

Operaciji u misiji Francuska pri UN nazvana je „Blekfut“, dok se operacija na čijoj je meti bila Francuska ambasada u Vašingtonu zvala „Vabaš“. Italijanska ambasada u Vašingtonu takođe je bila meta u operaciji „Bruno“.

Vlasti u Vašingtonu izdale su nedavno nalog za hapšenje Snoudena pošto je otkrio detalje programa „Prizma“ Agencije za nacionalnu bezbednost o prikupljanju i analiziranju podataka sa interneta i korisnika telefona širom sveta, uz pristup podacima sa Google, Yahoo i drugih internet portala.

Austrija proverava da li je bila na meti špijunaže NSA

Nakon što su u javnost dospele informacije da su SAD špijunirale EU, Austrija je započela istragu da li je i ona bila meta prisluškivanja NSA.

– „Ukoliko se potvrde glasine onda bi to bio ničim objašnjiv skandal, kršenje poverenja – objasnio je s tim u vezi Otmar Karas, potpredsednik Evropskog parlamenta i šef delegacije Narodne stranke Austrije (OVP) u toj evropskoj instituciji.

Šef socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda zahteva hitnu proveru navoda ocenjujući da, ako se obistine, to može voditi ka teškom opterećenju po odnose sa SAD. Svoboda pretpostavlja da je posebno Austrija bila meta špijunaže SAD, jer kancelar Verner Fajman ima odlične kontakte sa istočnim zemljama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *