„АМЕРИЧКА АМБАСАДА у БиХ подржава ратно хушкање исламских лидера“

„АМЕРИЧКА АМБАСАДА у БиХ подржава ратно хушкање исламских лидера“

10 марта 2023

РЕПУБЛИКА Српска има неприкосновено право да се брани и самостално доноси одлуке у својим институцијама и на заједничком нивоу иако је као никада до сада изложена нападима на свој уставни поредак и Дејтонски споразум као гарант опстанка целе БиХ, наводи се у заједничкој изјави лидера партија владајуће коалиције у Српској.

– Пријетње Србима и Републици Српској су све учесталије и директније, а исламски великодостојници и неки важни представници политичких партија су у више наврата увриједили Србе као народ, али и њихову вјеру и културу најпогрднијим именима. Називали су нас геноцидашима, окотом, сектом, агресорима, фашистима – наведено је у заједничкој изјави лидера СНСД-а, Социјалистичке партије, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, НПС-а и НДП-а.Они су оценили да је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић недавно чак поручио истомишљеницима да „морају бити спремни да бране ову земљу и оружјем“, а да су на ове гнусне увреде и безбедносна угрожавања српског народа и Српске западне амбасаде реговале ћутњом и без осуде таквог говора, те уз оправдавања и осуду председника Српске Милорада Додика.

– Америчка амбасада је у саопштењу покушала оправдати `право на одбрану` ријечима – у праву је Кавазовић. Ови напади долазе изнутра од политичких лидера попут Додика и онда се не треба чудити да након безбројних вербалних и других његових напада на БиХ неки њени грађани вјерују да може доћи вријеме кад ће је бранити од њега – наводи се у изјави, где се цитирају напади на председника Српске.

Партије владајуће коалиције у Републици Српској су осудиле ставове амбасаде САД у БиХ, те оцениле да је реч о ратном хушкању које има подршку, а одаслано је преко исламских лидера.

– Лицемјеран алиби је покушати да се предсједник Српске стави као узрок јер је евидентно да је он објекат националне и вјерске мржње преко којег се покушавају урушити Република и њене надлежности, те имовина. Српска ће одлучно и јединствено штитити своју имовину која јој припада по Уставу, Дејтонском споразуму и у складу са европским конвенцијама. Одлуке нелегалног високог представника и Уставног суда БиХ, у којем одлуке доносе три странца и два Бошњака, јесу нелегалне и неспроводиве, те политички мотивисане. Груби су обрачун са Српском – оцењено је у заједничкој изјави.

У том документу се наводи да се након запаљивих изјава Кавазовића амерички амбасадор Мајкл Марфи састао са реисом и навео да му је част причати са њим о помирењу и владавини права.

– И на крају очекивано каже да су обојица поздравили одлуку високог представника да суспендује Закон о имовини Српске, те понавља став САД да је БиХ власник државне имовине. Након тога слиједе изјаве Кавазовића о оружју. Јасно је да се ради о оружју против Српске и њених грађана, као што је јасно да Република не спомиње оружје против грађана Федерације – напомиње се у изјави.

Коалицију, како се наводи у изјави, забрињава, да нико од бошњачких политичара, сарајевских медија и интелектуалаца није осудио наведени говор мржње.

– Мали је број њих умањио важност таквих порука, али и један број је чак и подржао говор мржње и суштински имплициране освете према Српској – истиче се у изјави.

У документу се подвлачи да је неприкосновено и неотуђиво право Републике Српске да се брани и самостално доноси одлуке у својим институцијама и на заједничком нивоу.

– Кориштење механизма заштите путем одлука Народне скупштине, ентитетског или гласања у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ неотуђиво је и неприкосновено право чије негирање би нас натјерало на доношење одлука по општим актима повеље УН и европских конвенција. Не желимо да у тој праведној борби угрозимо права других народа у БиХ, њихову безбједност и територију, те се зато увијек залажемо за дијалог и очување мира као највеће вриједности свих народа и грађана – поручују лидери владајуће коалиције у изјави.У наведеном документу се наглашава да ће Република Српска своју борбу за стабилност и сигурност и даље заснивати на Уставу Српске, Дејтонском споразуму, међународном праву и Повељи УН, као и на Европској конвенцији о људским правима и основним слободама.

Коалиционом састанку у Палати Републике присуствовали су данас у Бањалуци лидер СНСД-а Милорад Додик, поптредседник те странке Радован Вишковић, председнци СП Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и НПС-а Дарко Бањац и представници НДП-а.

(Срна)

KOMENTARI3 коментара

  1. Velika Metla says:

    Сатанистичкој америци требају САМО сукоби и ратови, јер њихова војна индустрија живи од тога. СМРТ оваквој америци.

  2. Mica says:

    U NL se politicari osudjuju zbog govora mrznje, budu tuzeni i provode vreme po sudovima. Primer je Geert Wilders, vodja partije PVV u parlamentu. Geert je za samo jednu izjavu zaglavio, postavio je pitanje na jednom skupu, da li zelite NL bez Marokanaca? Kad je cuo odobravanje iz mase, odgovorio je: Uredu sredicemo to. Ovo se godinama provlacilo i osudjivalo po medijima. Dupla merila: neki narodi se mogu vredjati na najgore primitivne i odvratne nacine, a miljenici neprincipijelne koalicije ne.

  3. milorad5 says:

    Ma da jezik im laprda ko gaće na vetru ali mogu samo da SIKĆU jer zna stoka da nema više glupog bašibozuka da ga pošalje na srpsku cev.NEMA VIŠE BUDALA ZA DŽABE DA IDU U SMRT,A ONI KOJI TO RADE PROFESIONALNO,MOGO KOŠTAJU I NEMA IH DOVOLJNO.NESTAŠICA BRATE SVI SU U UKRAJAINI VEĆ DEKOMISIONIRANI:)MOGU SAMO DA SIKĆU I NIŠTA VIŠE ALI IM TREBA ZAPAMTITI OVO, I PRVOM PRILIKOM IH LIŠITI PLJUVAČKOG APARATA.A TO ĆE BITI BRZO,MNOGO BRŽE NEGO ŠTO MISLE KOKOSI U SARAJEVU I NEMA TE "AMBASADE" U KOJOJ ĆE MOĆI DA SE SAKRIJU.AKO,SAMO NEKA LEPO I JASNO DEFINIŠU SVOJU PRESUDU:)SAD BAR ZNAMO NAČISTO NA ČEMU SMO SA NJIMA:)A TO NIJE DOBRO- ZA NJIH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u