„АМЕРИЧКА АМБАСАДА у БиХ подржава ратно хушкање исламских лидера“

„AMERIČKA AMBASADA u BiH podržava ratno huškanje islamskih lidera“

10 marta 2023

REPUBLIKA Srpska ima neprikosnoveno pravo da se brani i samostalno donosi odluke u svojim institucijama i na zajedničkom nivou iako je kao nikada do sada izložena napadima na svoj ustavni poredak i Dejtonski sporazum kao garant opstanka cele BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi lidera partija vladajuće koalicije u Srpskoj.

– Prijetnje Srbima i Republici Srpskoj su sve učestalije i direktnije, a islamski velikodostojnici i neki važni predstavnici političkih partija su u više navrata uvrijedili Srbe kao narod, ali i njihovu vjeru i kulturu najpogrdnijim imenima. Nazivali su nas genocidašima, okotom, sektom, agresorima, fašistima – navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, NPS-a i NDP-a.Oni su ocenili da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović nedavno čak poručio istomišljenicima da „moraju biti spremni da brane ovu zemlju i oružjem“, a da su na ove gnusne uvrede i bezbednosna ugrožavanja srpskog naroda i Srpske zapadne ambasade regovale ćutnjom i bez osude takvog govora, te uz opravdavanja i osudu predsednika Srpske Milorada Dodika.

– Američka ambasada je u saopštenju pokušala opravdati `pravo na odbranu` riječima – u pravu je Kavazović. Ovi napadi dolaze iznutra od političkih lidera poput Dodika i onda se ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih njegovih napada na BiH neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kad će je braniti od njega – navodi se u izjavi, gde se citiraju napadi na predsednika Srpske.

Partije vladajuće koalicije u Republici Srpskoj su osudile stavove ambasade SAD u BiH, te ocenile da je reč o ratnom huškanju koje ima podršku, a odaslano je preko islamskih lidera.

– Licemjeran alibi je pokušati da se predsjednik Srpske stavi kao uzrok jer je evidentno da je on objekat nacionalne i vjerske mržnje preko kojeg se pokušavaju urušiti Republika i njene nadležnosti, te imovina. Srpska će odlučno i jedinstveno štititi svoju imovinu koja joj pripada po Ustavu, Dejtonskom sporazumu i u skladu sa evropskim konvencijama. Odluke nelegalnog visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, u kojem odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, jesu nelegalne i nesprovodive, te politički motivisane. Grubi su obračun sa Srpskom – ocenjeno je u zajedničkoj izjavi.

U tom dokumentu se navodi da se nakon zapaljivih izjava Kavazovića američki ambasador Majkl Marfi sastao sa reisom i naveo da mu je čast pričati sa njim o pomirenju i vladavini prava.

– I na kraju očekivano kaže da su obojica pozdravili odluku visokog predstavnika da suspenduje Zakon o imovini Srpske, te ponavlja stav SAD da je BiH vlasnik državne imovine. Nakon toga slijede izjave Kavazovića o oružju. Jasno je da se radi o oružju protiv Srpske i njenih građana, kao što je jasno da Republika ne spominje oružje protiv građana Federacije – napominje se u izjavi.

Koaliciju, kako se navodi u izjavi, zabrinjava, da niko od bošnjačkih političara, sarajevskih medija i intelektualaca nije osudio navedeni govor mržnje.

– Mali je broj njih umanjio važnost takvih poruka, ali i jedan broj je čak i podržao govor mržnje i suštinski implicirane osvete prema Srpskoj – ističe se u izjavi.

U dokumentu se podvlači da je neprikosnoveno i neotuđivo pravo Republike Srpske da se brani i samostalno donosi odluke u svojim institucijama i na zajedničkom nivou.

– Korištenje mehanizma zaštite putem odluka Narodne skupštine, entitetskog ili glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neotuđivo je i neprikosnoveno pravo čije negiranje bi nas natjeralo na donošenje odluka po opštim aktima povelje UN i evropskih konvencija. Ne želimo da u toj pravednoj borbi ugrozimo prava drugih naroda u BiH, njihovu bezbjednost i teritoriju, te se zato uvijek zalažemo za dijalog i očuvanje mira kao najveće vrijednosti svih naroda i građana – poručuju lideri vladajuće koalicije u izjavi.U navedenom dokumentu se naglašava da će Republika Srpska svoju borbu za stabilnost i sigurnost i dalje zasnivati na Ustavu Srpske, Dejtonskom sporazumu, međunarodnom pravu i Povelji UN, kao i na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Koalicionom sastanku u Palati Republike prisustvovali su danas u Banjaluci lider SNSD-a Milorad Dodik, poptredsednik te stranke Radovan Višković, predsednci SP Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović i NPS-a Darko Banjac i predstavnici NDP-a.

(Srna)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Satanističkoj americi trebaju SAMO sukobi i ratovi, jer njihova vojna industrija živi od toga. SMRT ovakvoj americi.

  2. Mica says:

    U NL se politicari osudjuju zbog govora mrznje, budu tuzeni i provode vreme po sudovima. Primer je Geert Wilders, vodja partije PVV u parlamentu. Geert je za samo jednu izjavu zaglavio, postavio je pitanje na jednom skupu, da li zelite NL bez Marokanaca? Kad je cuo odobravanje iz mase, odgovorio je: Uredu sredicemo to. Ovo se godinama provlacilo i osudjivalo po medijima. Dupla merila: neki narodi se mogu vredjati na najgore primitivne i odvratne nacine, a miljenici neprincipijelne koalicije ne.

  3. milorad5 says:

    Ma da jezik im laprda ko gaće na vetru ali mogu samo da SIKĆU jer zna stoka da nema više glupog bašibozuka da ga pošalje na srpsku cev.NEMA VIŠE BUDALA ZA DŽABE DA IDU U SMRT,A ONI KOJI TO RADE PROFESIONALNO,MOGO KOŠTAJU I NEMA IH DOVOLJNO.NESTAŠICA BRATE SVI SU U UKRAJAINI VEĆ DEKOMISIONIRANI:)MOGU SAMO DA SIKĆU I NIŠTA VIŠE ALI IM TREBA ZAPAMTITI OVO, I PRVOM PRILIKOM IH LIŠITI PLJUVAČKOG APARATA.A TO ĆE BITI BRZO,MNOGO BRŽE NEGO ŠTO MISLE KOKOSI U SARAJEVU I NEMA TE "AMBASADE" U KOJOJ ĆE MOĆI DA SE SAKRIJU.AKO,SAMO NEKA LEPO I JASNO DEFINIŠU SVOJU PRESUDU:)SAD BAR ZNAMO NAČISTO NA ČEMU SMO SA NJIMA:)A TO NIJE DOBRO- ZA NJIH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *