АМЕРИЧКА АВИЈАЦИЈА спрема своје пилоте за рат са Русијом на острву Шемја код Аљаске

AMERIČKA AVIJACIJA sprema svoje pilote za rat sa Rusijom na ostrvu Šemja kod Aljaske

29 oktobra 2021

RATNO vazduhoplovstvo SAD, u okviru obuke za slučaj rata sa Rusijom, poslalo je lovce F-16 na aerodrom najbliži ruskim granicama.

Nalazi se na ostrvu Šemja koje pripada Aljasci.Vojni stručnjak magazina Forbes Dejvid Eks otkrio je da SAD od maja 2021-ve izvode vežbe na Aljasci. Sa težištem na uvežbavanju sletanja i poletanja sa aerodroma srednje veličine.

Ova obuka se u Pentagonu smatra veoma važnom jer vojni vrh SAD procenjuje da bi Rusija – ukoliko između dve zemlje dođe do ozbiljnog rata – velike američke vazdušne baze tukla i uništavala balističkim i krstarećim raketama.

Drugim rečima: u Pentagonu računaju da bi srednji i mali aerodromi, u slučaju stvarnog sukoba, garantovali da će bar deo američke vojne avijacije preživeti bombardovanje.

Prema autoru materijala, baza na ostrvu Šemja nalazi se na idealnoj lokaciji za presretanje ruskih vojnih aviona iznad voda Beringovog mora.

Eks je naveo: „Ostrvo od 6 kvadratnih milja je samo 200 milja daleko od ruske obale. Nijedan drugi američki aerodrom, osim nosača aviona, ne može toliko približiti naše lovce Rusiji“.

Ranije, 23. oktobra, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da NATO primiče snage granicama Rusije. Istovremeno je naglasio da bezbednost u Evropi može biti samo zajednička, bez zadiranja u interese Rusije, ali da alijansa nije spremna za ravnopravan dijalog.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *