АМЕРИЧКА БРУТАЛНА СТРАТЕГИЈА СЕРВИРАНА СРБИМА

AMERIČKA BRUTALNA STRATEGIJA SERVIRANA SRBIMA

1 novembra 2021

Što se tiče čitalaca Sputnjika, njih smo redovno i pravovremeno obaveštavali o konkretnim namerama i ciljevima nove Bajdenove administracije na Balkanu. Ali, Gabrijel Eskobar, predstavnik SAD za ovaj deo sveta, u nedelji za nama, potpuno otvoreno je razgolitio do detalja brutalnu strategiju Vašingtona za Srbiju, Republiku Srpsku i Srbe u Crnoj Gori.Šta je Eskobar servirao na tacni

Ukratko, Eskobarovo ogoljeno obraćanje pred spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma SAD i u intervjuima koje je dao proteklih dana, može se sublimirati u četiri tačke:

  • Amerika stoji samo iza pregovora nezavisnih država Srbije i Kosova i podržaće isključivo dijaloga te dve ravnopravne države.
  • Amerika potpuno otvoreno podržava sve u Republici Srpskoj koji će da se suprotstave Miloradu Dodiku i njegovoj politici protiv uništenja RS i odbrane dejtonskih ovlašćenja.
  • Amerika može da utiče na izbor funkcionera u Crnoj Gori i biće isključivo uz one snage koje apsolutno brane jedino evroatlantske ciljeve i NATO vide kao vrhovni autoritet i nesporno božanstvo.
  • Amerika ima cilj da potpuno progna i prokaže bilo kakav, pa i najmanji, uticaj Ruske federacije i Kine u ovom delu Evrope i sa tim neće biti nikakvog kompromisa.

I to je to. Nema tu više laži i prevara. Nema zamaskiranih strategija. Nema diplomatskih igrica i čitanja između redova.

Brutalno, iskreno, do srži. Kao devedesetih godina prošlog veka, Amerikanci su jasno i glasno saopštili koga podržavaju, ko su loši momci i koga bi trebalo proterati, zabraniti, sankcionisati, staviti na crni spisak. Ko bi trebalo da bude bivši, a ko budući.

Zašto ovo nisu devedesete?

Ali, razlika između 2021. godine i devedesetih više je nego vidljiva i opipljiva. Ulazi sada već i u sferu emotivnog i metafizičkog.

Jer, Srbi su krajem devedesetih godina još u velikoj meri verovali da ih privremeno odricanje od proklamovanih nacionalnih ciljeva bar vodi u svetlu evroatlantsku budućnost.

Srbi su još masovno verovali da, ulazak u američki vagon, znači i izlazak iz godina bede, ratova, izolacije, mračne epohe, kolektivne depresije, civilizacijske atrofije.

Srbi su, mahom, verovali da ih, prihvatanjem američkog koncepta za ovaj deo Evrope, čekaju brze integracije, odbrana državne teritorije, život sa susedima na miru, ravnopravno i pravedno suočavanje sa ratnom krivicom.

Posle dvadeset godina, Srbija je otrežnjena od tih očiglednih istorijskih zabluda.

Srbiji se, i posle dve decenije evropskog puta i sprovođenja svih zapadnih reformi, zemlja i dalje rasparčava.

Srbija se strateški i smišljeno udaljava od Crne Gore i svog naroda u toj zemlji. Srbija se tera da zažmuri na frontalni napad na samo postajanje Republike Srpske. Srbija se primorava da potpuno odustane od Kosova

A ne nudi se ništa. Čak ni članstvo u EU koja, uzdrmana od unutrašnjih vrednosnih i civilizacijskih ratova i pod pritiskom energetske, ekonomske, migrantske i svake druge krize, više i nema nikakvu privlačnost.U redu za „američku pitu“

Zato je važno što Amerika više ne saopštava svoje ciljeve u pakovanju dobronamernosti.

Zato hvala Eskobaru što je sve lepo razložio i surovo servirao Srbima na tacni.

Zato hvala Vašingtonu jer, osim što u ovaj region šalje potrošene „pitbul diplomate“ koji prete i mašu revolverima, više ne nema nikakvu suptilnu i delikatnu strategiju za nametanje američkih interesa.

Zato, hvala američkom zvaničniku. Sad čak i oni koji ne čitaju Sputnjik znaju šta nam se sprema.

Jer, ko od srpskih lidera prihvati ovu ponudu, a neki su već stali u red za porciju „američke pite“, neće moći da izmišljaju izgovore kako nisu znali šta im je servirano da pojedu.

 

KOMENTARI5 komentara

 1. sasulja says:

  Nista novo sa zapada.Srbija treba da gleda svoje inerese. Da nece biti primljena u eu,svaki iole normalan covek zna.Najzalosnije je to sto je ta izdajnickka crna gora otisla u nato.Jer zapadni maniaci ce sigurno uciniti sve pa i sankcije uvesti,samo da radimo sto nam kazu.Bice tesko da nam prijatelji a ima ih, dostave bilo kakvu pomoc.Mada mislim da nam nece biti potrebno nista,jer kad se zavrsi ovaj impf-vakcina genocid i onaj ko prezivi bice mu bolje da sto pre umre.Veliki reset vise niko nemoze zaustaviti."Necete imati nista a bice te sretni".Tako kaze klaus svab vodja wef-a.Crno nam se pise i ovako i onako.Dragi Boze,pomozi da ovaj Svet prezivi.

 2. Kulak says:

  Srbija treba da brani interese Srbije,građana Srbije i Srba.

 3. Penzioner says:

  Ko to u Srbiji treba da brani interese ne samo Srbije, već i Srba. Onaj ko upravo sprovodi sve četiri tačke servirane od strane Eskobara. Iste te tačke bezbroj puta mu je servirao i Server(Danijel), na čijem je unezveritetu držao nekakvo predavanje. Nije li u pregovorima sa samoproglašenom Republikom Kosovo dogurao do pregovora o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma, što je i formalno pravno priznavanje nezavisnosti Kosova, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, na koji je položio zakletvu, i Rezolucijom 1244 SB OUN? Je li video da je takav veleizdajnički akt učinio i jedan državnik na svetu? Zašto tu samoproglašenu Republiku ne priznaje i pet država članica EU (Grčka, Rumunija, Kipar, Slovačka i Španija)? Zašto Španija nije dala nezavisnost svojoj pokrajini Katalonija, kao što on, iako mu to nije u nadležnosti, daje Kosovu (Metohiju nikad i ne spominje)? Nije li podržao Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u Republici Srpskoj ne održi referendum o Zakonu o Sudu i tužilaštvu BIH, koji je nametnuo Incko, kojim dvojica sudija Bošnjaka uz trojicu sudija stranaca (od kojih je danas jedan Albanac) uvek preglasaju četvoricu sudija Srba i Hrvata. Nije li takođe podržao Incka da se u RS ne održi referendum o Zakonu o Danu Republike Srpske, ali je ipak o tom zakonu održan referendum i ogromnom većinom glasova birača usvojen? Njegov sramni stav podržao je i Tomislav Nikolić. Nije li i pre nekoliko dana izjavio da svi političari u BiH trebaju slušati novog Viskog predstavnika u BiH Šmita, koga nije izabrao Savet Bezbednosti UN? Nije li neskriveno podržavao svog istomišljenika u Crnoj Gori? Nije li lično izjavio, posle pisanja njegove odarne pesnice Informera, da su građani Srbije pokušali državni udar u Crnoj Gori, ali da tu ima i elemenata inostranosti (Rus Šišmakov). Zašto je Informer, izdanje za Crnu Goru, sutradan posle navodnog pokušaja državnog udara prestao izlaziti? Nalazi li se još u ambasadi Srbije u Crnoj Gori navodna učesnica u pokušaju državnog udara baba od skoro sedamdeset godina, bežeći od lakrdijaškog suđenja? O broju izmišljenih atentata i državnih udara u Srbiji koje je plasirao taj kupusni list ne zna ni sam glavni i (ne)odgovorni urednik tog lista. O svemu što sam naveo i sad svaki čitalac može videti prilog na portalu Pravde i Srbije danas.net analitičara Cvijetina Milivojevića, koji nije režimski (k)analitičar, koji ima ulogu zamajavanja naroda u Srbiji. Što ne dade imunitet ruskom osoblju Srpsko-Ruskog humanitarnog centra u Nišu kakav je dao nekom drugom? U njega veruju samo oni kojima je televizor jedini prozor u svet, i kojima nije otimao deo penzije pune četiri godine, jer im je iznos penzije niži od 25.000 dinara. Ne kupujem ja u marketu četvrtinu hleba, jedno jaje i jedan limun, već upravo takvi njegovi glasači. Koliko je hrane moglo biti dato onima koji u redovima čekaju ispred narodnih kuhinja od iznosa otete moje polugodišnje penzije?

 4. Penzioner says:

  Eskobar je servirao tačno ono što su i njegovi prethodnici servirali Vučiću, a on sve bespogovorno sprovodi. Na sve što čini obavezao se onima koji su ga i instalirali na vlast, a što je objavljeno u članku KOMADANJE SRBIJE: IZNENADNA NOVČANA I POLITIČKA PODRŠKA ZAPADA UVEK JE VEZANA ZA IZDAJU…. Da je radio protiv interesa Republike Srpske pokazalo se i podržavanjem protivljenja Valentina Incka o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Zakonu o sudu i tužilaštvu BiH, koji je Incko nametnuo, kao i podržavanju protivljenja održavanju referenduma o Danu Republike Srpske. Taj sraman čin pored Vučića podržao je i njegov kompanjon (sa dodeljenom tutulom protektora) Tomislav Nikolić. Zakonom o sudu i tužilaštvu BiH dvojica sudija Bošnjaka, uz trojicu stranih sudija, od kojih je trenutno jedan Albanac, uvek preglasaju četvoricu sudija ostala dva konstitutivna naroda u BiH (Srba i Hrvata). Od otetih oko 80 nadležnosti koje je imala Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu odlukama Visokog predstavnika sada taj sud od Republike Srpske otima šume. Pored podržavanja Incka Vučić je samo pre nekoliko dana izjavio da svi političari u BiH moraju slušati i novog Visokog predstavnika u BiH Martina Šmita koga nije imenovao Savet bezbednosti UN, jer su na njegov izbor stavili veto Rusija i Kina. Sve što sam naveo potvrdio je u nezavisni analitičar Cvijetin Milivojević za produkciju HelmCast (video prilog objavili su Pravda i Srbija danas.net) Sa "svojom opozicijom" održaće nove, ko zna koje po redu, izbore otkad je uzjahavo Srbiju i nastaviti da nas uvodi u zlatno doba u kome ćemo i bez Moldavije biti prva država u Evropi po siromaštvu. Za sada u njegovom "ekonomskom tigru" na rubu siromaštva živi oko tri miliona ljudi, kako pišu nezavisni portali, a bajna nam premijerka nije u stanju ni da izgovori koliko smo napredni zahvaljujući njegovom visočanstvu.

 5. Penzioner says:

  Od silnog posla stigoste objaviti moj komentar tek nakon četiri sata (u 20:00 PM) kad ste videli da objavljujem komentar u nešto skraćenoj verziji. Mašala! Čestitam!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *