АМЕРИЧКА ДЕЛЕГАЦИЈА ХИТНО СТИГЛА У ТУРСКУ: Турци им рекли „НЕ“! ПУКЛА ТИКВА

AMERIČKA DELEGACIJA HITNO STIGLA U TURSKU: Turci im rekli „NE“! PUKLA TIKVA

6 januara 2019

TURSKA  postaje sve ozbiljnija država. Ne popušta ni pod američkim kontinuiranim pritiskom koji se pojačava.

Odbila je i najnoviju ponudu Sjedinjenih Država da odustane od ruskih zenitnih raketnih sistema S-400, a da joj – u zamenu – Vašington omogući da kupi američke zenitne raketne sisteme Patriot.Turski mediji pišu da je – sa zadatkom da „slomi“ Redžepa Tajipa Erdogana i njegove ključne ministre – u Ankari boravila „visoka američka delegacija“.

Turski vojno-državni vrh nije, međutim, pokleknuo. Odbacio je ponudu sa kojom je stigla američka delegacija.

Nudila je Ankari kupovinu sistema Patriot u vrednosti 3,5 milijardi dolara. Ali, to Turke nije zadovoljilo.

Računali su na kupovinu na kupovinu 20 lansera sa 80 raketa-presretača, ali su Amerikancima saopštili da traže previše novca i da ih ne zadovoljnjava što Pentagon ne pristaje na „predaju tehnologije“ za sisteme Patriot.

Delegaciji Vašingtona je bilo predočeno i da će Turska S-400 dobiti tri puta jeftinije, odnosno da će za 2,5 milijardi dolara od Rusije dobiti mnogo više.

Ankara se ponovo suprotstavila SAD uprkos tome što joj je sa pozicije predsednika komiteta Senata SAD za oružane snage – Džejmsa Inhofa – bilo prethodno otvoreno poručeno da se Turska mora opredeliti i izabrati konačno između Rusije i Zapada.

Vašington je proteklih meseci više puta – i tajno i javno – `davio` Tursku da odustane od S-400, preteći da će je ostaviti bez već kupljenih američkih aviona F-35.

Na to su Erdogan i šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, odreagovali upozorenjem da će se obratiti međunarodnom arbitražnom sudu.

Čavušoglu je 21. novembra kupovinu S-400 nazvao „svršenom stvari“.

Šef rukse Federalne službe za vojno-tehničku saradnju – Dmitrij Šugaev – izjavio je u međuvremenu da će Turska svoje S-400 dobiti polovinom 2019-te godine.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. rajko says:

  Tako, tako.

  • Velika Metla says:

   Rajko,turadima ću poverovati za odnos prema naci-americi TEK kad izađu iz nacističkog saveza imena "nato"! Pre toga NE !

   • rajko says:

    Nisam mislio na Turke kad sam napisao "tako,tako", nego na mudre poteze Rusije. Turcima ne treba verovati nikad, a naročito onda kad pomisliš da su u redu. To je vatikanska filijala, tajni specijalni odredi koji su se savršeno saživeli sa svojom tajnom uslužno-izvršiteljskom ulogom.

 2. Deda Micko says:

  Puče tikva, a u tikvi mravi, ko to radi Zapadu o glavi?

 3. Budi Bog s nama says:

  Američki dolar i cena američkih proizvoda je precenjena zbog enormnih kredita koje dobijaju od Rotšilda, a sada su to i enromna dugovanja. Rotšild im neumereno daje i štampa dolare, ali gde je kvantitet nema kvalitea. Ameri bi i zadnjicu prodali za dolar kamoli patriotstvo, procenio Turk da to ne vredi para.

 4. pravda says:

  SMRT AMERICI=NATO=FASIZMU SLOBODA NARODU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *