AMERIČKA „DEMOKRATIJA“: U Fergusonu može sve, što nije moglo na Majdanu

AMERIČKA „DEMOKRATIJA“: U Fergusonu može sve, što nije moglo na Majdanu

27 novembra 2014

ferguson2511mTek pred jutro 26. novembra u SAD su se malo smirili neredi, izazvani događajima u gradiću Ferguson, u državi Misuri. Protesti povodom oslobađanja policajca koji je u avgustu ubio nenaoružanog 18-godišnjeg afroamerikanca, zahvatili su do 26. novembra 35 država: od Njujorka do Kalifornije. Porota je utvrdila da policajac nije prekršio instrukcije organa reda.

U samom Fergusonu guverner je proglasio vanredno stanje i pozvao u pomoć policiji nacionalnu gardu. Protiv demonstranata su upotrebljena oklopna vozila, policija je primenila granate sa suzavcem, električne pendreke. Na današnji dan u gradu je već uhapšeno preko 60 demonstranata. Predsednik SAD Barak Obama već dva puta se obraćao Amerikancima. On je objavio da će svi krivci za nerede, podmetanje požara i krađu biti strogo kažnjeni po zakonu.

Prema poslednjoj statistici FBI, 2013. godine u SAD policija je izvršila 461 neosnovano ubistvo. Tako velikog broja žrtava državnog nasilja nije bilo još nikada u čitavoj istoriju sakupljanja ovakvih podataka. Osnovano ubistvo je fizičko likvidiranje čoveka od strane policijskog službenika, FBI ili drugih državnih organa, izvršeno za vreme službe i pod opravdanim okolnostima. To je otprilike 3% ubistava svih vrsta izvršenih u SAD u navedenoj godini.

Ali najviše čudi reakcija predsednika zemlje Baraka Obame.

Obama je objavio u Beloj kući da će svi učesnici nereda u Fergusonu biti kažnjeni po zakonu.

Bilo je sasvim očigledno da će presuda izazvati nemire ne samo u Fergusonu, već i po čitavoj Americi. Zato želim da napomenem da smo mi pre svega zemlja koja je izgrađena na vladavini zakona. Mi moramo da se složimo da je Velika porota imala pravo da donese takvu odluku. Oni koji izlaze na proteste, neka čine to mirno. U našem društvu i dalje postoje problemi, ali oni se ne rešavaju putem razbijanja izloga i paljenja automobila. Problemi neće nestati i njima ne može da se opravda vandalizam.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija izražava svoju rezigniranost povodom odluke američke vlasti da rastera mirni protest u Fergusonu, prođe buldožerima i pendrecima preko demokratskih prava i ljudskog dostojanstva. Takva odluka je neprihvatljiva i ne odgovara demokratiji, rekao je Lavrov.

SAD u datom slučaju deluju po principu: ne vidim deblo u svom oku, a u tuđem vidim zrno peska. Potpuno standardna američka praksa, kaže analitičar Ruskog instituta za strateška istraživanja Sergej Mihajlov.

Iza događaja u Fergusonu sasvim očigledno se vidi faktor razočaranja koje oseća afroameričko stanovništvo povodom socijalnih i političkih procesa u zemlji. Kada je Barak Obama, prvi tamnoputi predsednik u istoriji SAD bio izabran na ovu dužnost 2008. godine, afroamerikanci su vezivali za to posebne nade u poboljšanje životnih uslova, jačanje svojih prava. A ove nade su se ispostavile iluzornim.

Ferguson je u suštini predgrađe jednog od najvećih gradova Misurija, Sent-Luisa. Dve trećine stanovništva grada čine afroamerikanci. A u policiji od sokro 60 zaposlenih samo troje ima tamnu boju kože. Kakva tu može da bude „rasna harmonija“.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *