Америчка коалиција користила у Сирији касетне бомбе

Američka koalicija koristila u Siriji kasetne bombe

14 novembra 2018

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama pribegla je upotrebi kasetne municije u vazdušnim napadima na gradove Šafa i Hadžin, saopštila je Sirijska arapska novinska agencija (SANA), pozivajući se na lokalne medije i civilne izvore.

„Avijacija međunarodne koalicije izvela je vazdušne napade na grad Hadžin i naselje Šafa na istoku provincije Dejr el Zor, koristeći kasetnu municiju“, saopštila je agencija.Kasetna municija zabranjena je odgovarajućom konvencijom, koju je potpisalo više od 100 zemalja. Sjedinjene Američke Države, Rusija i mnoge druge zemlje nisu joj se pridružile.

Koalicija redovno izvodi napade na Hadžin. Sirijski mediji su više puta saopštavali da koalicija upotrebljava beli fosfor u vazdušnim napadima. Sirijske vlasti su pozvale UN da preduzmu mere protiv počinilaca i zaustave ilegalni boravak te koalicije na teritoriji Sirije. Portparolka Pentagona tada je izjavila da američka koalicija ne otkriva kakvu municiju koristi u Siriji, ali da je ona u skladu sa međunarodnim standardima.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku, a u Siriji deluju bez saglasnosti zvaničnih vlasti zemlje.

KOMENTARI2 komentara

  1. Jovo Veselinovic says:

    to je sve normalno cim nato przi nepretelje; vucic je doveo nato snage da vezbaju po srbiji i sad srbi ostase bez SLANINE U SRBIJI Nato zatrovao zemlju i zrak de je pucao i ispaljivao granate i metke srbi su lud narod

  2. opet ja says:

    Jovo@ tebi nije dobro, kod lekara po terapiju. Pa ni Srbija nije potpisala zabranu korišćenja kasetne municije jer imamo britankse Bl-755 avio bombe i kasetne glave za VBR u 128mm i 262mm. Ništa specijalno, kao da odjednom eksplodira 200 minobacačkih granata manjeg kalibra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *