АМЕРИЧКА ЛИСТА НАЈМОЋНИЈЕГ РУСКОГ ОРУЖЈА: Пет врста наоружања којима нема равних у свету (ВИДЕО)

AMERIČKA LISTA NAJMOĆNIJEG RUSKOG ORUŽJA: Pet vrsta naoružanja kojima nema ravnih u svetu (VIDEO)

21 oktobra 2021

AMERIČKI portal „19fortyfive“ sastavio je listu od pet najmoćnijih ruskih borbenih sistema i naoružanja.Među njima su podvodni bespilotni sistem, dva protivavionska sistema, jurišni helikopter i balistička raketa.

Listu otvara strateški bespilotni podvodni aparat „Posejdon“. Opremljen nuklearnim motorom i termonuklearnom bojevom glavom, može da se kreće sporo i tiho na dubini, što otežava otkrivanje aparata. Autori članka uporedili su veličinu torpeda sa dimenzijama autobusa.

U tekstu se takođe ukazuje na performanse protivavionskog sistema S-400 „Trijumf“ koji je predviđen za presretanje različitih vrsta letelica.

– Sistem je posebno moćan. Ne samo da je u stanju da uništava protivničke avione sa posadom i pojedine dronove, nego takođe može da se koristi protiv krstarećih i balističkih raketa sa udaljenosti – navodi se u članku.

Treći na listi najmoćnijeg ruskog naoružanja je samohodni sistem „Pancir S1“. Autori članka podsećaju da je ovaj mobilni raketni sistem opremljen sa 12 navođenih raketa klase „zemlja-vazduh“ i sa dva topa kalibra 30 milimetara.

Pored aviona, „Pancir“ može da uništi i balističke i krstareće rakete koje se približavaju, kao i visoko preciznu municiju.

U članku je spomenut i jurišni helikopter Mi-28NM „Noćni lovac“ koji može da leti u svim meteorološkim i klimatskim uslovima.

– Novi senzori mu omogućavaju da leti i napada noću. Novi radar omogućava pogled od 360 stepeni zajedno sa radarskom slikom zemlje… „Superlovac“ je naoružan do zuba. Ima top kalibra 30 milimetara, protivtenkovske rakete „Ataka“ i nenavođene rakete – navode autori članka.

Petorku najmoćnijih sistema, prema pisanju portala, zatvara ruska interkontinentalna balistička raketa „Jars“. Autor teksta skreće pažnju na to da ju je teško otkriti, a da priprema rakete za lansiranje traje svega nekoliko minuta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *