Američka NSA prisluškivala Martina Lutera Kinga i Muhameda Alija

Američka NSA prisluškivala Martina Lutera Kinga i Muhameda Alija

26 septembra 2013

AliKing-1511354665Američka NSA prisluškivala je ikonu borbe za građanska prava Martina Lutera Kinga i svetskog prvaka u boksu Muhameda Alija. NSA je špijunirala i druge poznate kritičare zbog osporavanja učešća SAD-a u ratu u Vijetnamu kroz tajni program s koga je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Tokom šest godine trajanja programa „Minaret“ sedamdesetih godina prošlog veka na meti špijuniranja NSA i pomno praćeni su Martin Luter i njegov kolega Vitni Jang, bokserska zvezda, ali i novinari New Jork Times-a i Washington Post-a kao i dva člana američkog Kongresa – senator Frenk Črč iz Ajdaha i senator Hauard Bejker iz Tenesija.

Posle četrdeset godina otkriven je dobro čuvani dokument NSA koji je istorijski prikaz „epizode pod nazivom špijuniranje onih koji loše pričaju, ali ne i potpuno nezakonito“, prenosi agencija AFP. Sprovođenje programa zbog sve većeg „antiratnog neslaganja kod kuće“ pokrenuo je predsednik Lindon Džonson pošto ga je inicirao kod američkih obaveštajnih agencija 1967. kako bi otkrio da li su neki protesti bili „podgrejani spolja“.

NSA je sarađivala sa ostalim američkim špijunskim agencijama kako bi napravile „listu kritičara vijetnamskog rata“ i kontrolisale njihove razgovore sa inostranstvom. Program je nastavio i potonji predsednik Ričard Nikson kada je ušao u Belu kuću 1969. za koju istoričari navode da je „odražava klimu paranoje koje je prožimala njegovo predsednikovanje“.

Program „Minaret“ ugasio je američki tužilac Eliot Ričardson 1973. pošto je Niksonova administracija upala u politički skandal „Votergejt“ i malo zatim američki predsednik podneo ostavku.

Rat u Vijetnamu vodio se u vreme Hladnog rata, trajao je od 1955 -1975 i vodio se između Demokratske Republike Vijetnam (Severni Vijetnam) protiv Republike Vijetnam (Južni Vijetnam) u savezu sa SAD, a procenjuje se da je odneo preko tri miliona ljudskih života.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *