Američka organizacija: Iz Crne Gore izneli i oprali 6,254 milijarde dolara

Američka organizacija: Iz Crne Gore izneli i oprali 6,254 milijarde dolara

3 maja 2013

zvornikdanas-porez-poreski-raj-oaza-pranje-para-novac-300x200Iz Crne Gore je od 2005. do 2010. godine nezakonito izneto šest milijardi i 254 miliona američkih dolara u kombinaciji šverca, organizovanog kriminala, korupcije, utaje poreza i pranja novca, saopštila je organizacija Globalni finansijski integritet (FDI), čije je sedište u Vašingtonu.

Tokom perioda od 12 meseci, prema nalazima analitičara ove organizacije, iz Crne Gore je ilegalno iznošeno u prosjeku milijardu i 42 miliona eura, što uglavnom odgovara iznosu budžeta Crne Gore. Izveštaj je zvanično objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, a portparol te organizacije Klark Gaskojn sinoć je u izjavi za „Dan” objasnio da se radi o ogromnoj sumi novca za jednu malu državu.

– Ono što možemo da kažemo jeste da se podaci do kojih smo došli odnose na period od 2005. do 2010. godine, jer je pre 2005. godine Crna Gora bila dio savezne države sa Srbijom. Tek u godini pre referenduma za nas je bilo moguće da počnemo sa istraživanjem – kazao je Gaskojn.

GFI je program Centra za međunarodnu politiku iz Sjedinjenih Američkih Država i posvećen je proučavanju nelegalnih finansijskih tokova u globalnom kontekstu, promoviše mere za borbu protiv korupcijei spada u najuglednije organizacije. Takođe, vjeruje se da su bliski američkoj administraciji.

U izjavi za „Dan” direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović ističe da je godišnji iznos nelegalnih tokova iz Crne Gore gotovo jednak godišnjem budžetu države iz koga se finansiraju cela administracija i sva državna potrošnja, uključujući i kapitalna ulaganja.

O iznošenju novca iz Crne Gore po prvi put se pisalo 2005. godine, kada je italijanska Direkcija za antimafiju objavila izveštaj o sprovođenju istrage protiv međunarodne duvanske mafije. Tada su objavljeni računi do kojih su došli italijanski istražitelji, a koji navodno pripadaju predsedniku Vlade i DPS-a Milu Đukanoviću i njemu bliskim licima. Na njima su, navodno, deponovane desetine miliona eura za koje se tvrdi da su stečeni švercom cigareta preko Crne Gore u regiju Pulja u Italiji od 1994. do 2002. godine. S druge strane, suđenje licima koja su bliska predsedniku DPS-a počinje 7. februara. Sudiće se između ostalog Veselinu Baroviću, Andriji Draškoviću, a u posebnoj proceduri i Stanku–Canetu Subotiću.

Gaskojn: Pare otišle u džepove korumpiranih zvaničnika i mafije

Portparol Globalnog finansijkog integriteta Klark Gaskojn rekao je sinoć „Danu” da njihovi podaci pokazuju da crnogorska ekonomija godišnje gubi gotovo četvrtinu BDP-a zbog nezakonitog odliva novca.

– Naš izveštaj je globalna studija, tako da se ne možemo detaljno osvrnuti na konkretne razloge zašto mala zemlja poput Crne Gore može da pati od tako velikog nelegalnog odliva novca – kazao je Gaskojn.

– Crna Gora ima veliku kockarsku industriju i kazina se često koriste za pranje nezakonito stečenog novca. Štaviše, Stejt department i neki medijski izveštaji ukazuju da je Crna Gora velika tranzitna tačka za organizovani kriminal, a prihod od toga mora da se opere. To čini logičnom činjenicu da su ilegalni odlivi iz Crne Gore veći od proseka – naveo je Gaskojn.

– Takva vrsta kriminala lišava crnogorsku ekonomiju mnogo potrebnih resursa. Tih milijardu dolara godišnje moglo bi se koristiti za ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo – što bi moglo da povuče ljude iz siromaštva. Umesto toga, novac ide van zemlje u džepove korumpiranih zvaničnika, za finansiranje organizovanih kriminalnih aktivnosti ili zbog izbegavanja plaćanja poreza. To je veoma štetno – istakao je Gaskojn

Po nalazima Globalnog finansijskog integriteta, iz Crne Gore je 2005. godine iznijeto 925 miliona eura. Godinu kasnije, iz naše države je nelegalno iznijeto čak 860 miliona. Takođe, navodi se da je 2007. godine uočeno da je na račune stranih banaka deponovano milijardu i 198 miliona dolara, a 2008. godine milijardu i 473 miliona. Tako su 2009. godine iznijeta 902 miliona, a 2010. godine 896 miliona. Prosečno, godišnje je iznošeno milijardu i 42 miliona eura.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *