АМЕРИЧКА ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Премало и прекасно

AMERIČKA POMOĆ UKRAJINI: Premalo i prekasno

21 aprila 2024

U poslednjem mogućem trenutku, američki Kongres izglasao je da odobri vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 61 milijarde dolara. U ovom glasanju 210 demokrata i 101 republikanac podržali su Ukrajinu. Većina republikanaca – 112 članova Kongresa – glasala je protiv.

Novac dolazi u kritičnom trenutku u ukrajinskim ratnim naporima, piše „Spektejtor“.Pošto je američka pomoć zaustavljena u Kongresu od prošlog oktobra, a evropski saveznici ne mogu na vreme da nabave ili proizvedu municiju, jedinice na prvoj liniji su prijavile veliku nestašicu artiljerijskih granata.

Sve očajniji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je prošle nedelje da će, ako Amerika ne nastavi da pomaže, „biti poraženi“.

Američko Ministarstvo odbrane objavilo je još pre glasanja da ima detaljan plan za upotrebu zaliha naoružanja za opkoljene ukrajinske linije fronta. „Važan zakon o pomoći SAD koji je usvojio Predstavnički dom sprečiće da se rat proširi“, rekao je Zelenski u izjavi odmah nakon usvajanja zakona.

Ali za mnoge obične Ukrajince pomoć je premala, i stigla je prekasno. IT inženjer iz Kijeva koji razvija dronove za podršku pešadijskim operacijama Mihail Spivak komentariše da sada znaju vrednost koju SAD pridaju ukrajinskim životima.

„To je daleko ispod života Izraelaca“, navodi on.

Poseban zakon kojim se odobrava finansiranje Izraela lako je prošao u Kongresu, sa 365 glasova za i samo 57 protiv.

Na početku sukoba, podrška Ukrajini imala je široku dvostranačku podršku u SAD. Ali tokom druge polovine 2023. godine, kada se Donald Tramp pojavio kao prvi kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, mala manjina republikanaca u Predstavničkom domu koji se protivi nastavku pomoći Ukrajini porasla je na većinu, navodi se u tekstu.

Tramp je takođe pozvao evropske saveznike da novac za pomoć Ukrajini izjednače sa onim koju su izdvojile SAD.

U stvari, od januara 2024. institucije EU su izdvojile 93,2 milijarde dolara ukupne vojne, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, dok su SAD dale 74,3 milijarde dolara, iako je znatno veći deo američkog novca otišao direktno na vojnu pomoć.

Još prošle nedelje mnogi u Bajdenovoj administraciji strahovali su da će neposlušni republikanci uspeti da blokiraju paket pomoći Ukrajini. Taj strah, kaže viši američki savetnik, leži iza ponovljenih privatnih upozorenja potpredsednice Kamale Haris, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i državnog sekretara Entonija Blinkena Ukrajincima da ne udaraju na energetske objekte duboko u Rusiji.

„Postojala je bojazan da će izazvati ozbiljnu rusku eskalaciju dok je Kongres vezao ruke Beloj kući“, kaže on.

Kijev je ignorisao ta upozorenja i umesto toga pojačao napade dronovima na rusko tlo.

Ključna prekretnica u tekućem ćorsokaku u Kongresu dogodila se prošle nedelje kada je republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson preokrenuo svoj raniji skepticizam u pogledu pomoći Ukrajini.

„Putinu se ne može dozvoliti da pobedi. Verujem da su Si, Vladimir Putin i Iran zaista osovina zla. Mislim da su u koordinaciji oko ovoga“, rekao je Džonson, rizikujući svoju poziciju predsednika.

Ako obećana američka pomoć stigne do Ukrajine na vreme, veliki ruski prodor ili čak kolaps ukrajinske vojske, kako navode, mogao bi biti izbegnut. Ali, krvavo i ponižavajuće kašnjenje američke pomoći naučilo je Ukrajince teškoj lekciji: da njihova bezbednost zavisi od političkih hirova njihovih saveznika i da bi mogla ponovo da nestane.

To nije recept za pobedu, jedva je i za opstanak.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Veli Zelenski:-„Važan zakon o pomoći SAD koji je usvojio Predstavnički dom sprečiće da se rat proširi“, rekao je Zelenski u izjavi odmah nakon usvajanja zakona.Ovo što je rekao bi bilo smiješno da nije tužno!

  2. milorad5 says:

    nije ni premalo ni prekasno,eno šalju gomilu savetnika u američku ambasadu u kijevu,ako oni ne spase ukro mafiju niko neće...meni su rusi nejasni umesto da sačekaju da se ambasada dobor napuni savetnicima i onda sje sraven sa zemljom oni se igraju medjunarodnih pravila i zakona...ooops sorry wrong target...samo bi mogli da ćute G iz bajdenovog štaba...normalno kulturnoi se izvinuti amrikancima,rat je "kolateralna šteta" je "tužna činjenjica rata" kako je onomad smrsdljvi kasapin vesli klark izjavio dok su ubijali nedužne ljude po srbiji...vreme je da ameirčko osoblje postane "kolateralna šteta "gde god da su pa nisu valjda oni zaštićeni u rezervatu ko medvedi,a nebi ni trebao da im daje popust više,što su rusi finiji to su ovi sve gori i maračniji u nameram i planovima...treba ih ohladiti malo čisto psihološki gledano da se plaše malkice za promenu...lujem i da je francuska ambasada u blizini,može ceo kvar d se sruši kjedan udarac DVE MUVE,majkemi, da sedim u kremlju sa ovakvom armijom kakvu rusi imaju jahao bih ovu zapadnu stoku dok im oči ne iskoče..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *