Америчка револуција у Јерменији

Američka revolucija u Jermeniji

18 aprila 2018

DOSADAŠNJI predsednik Jermenije Serž Sargsjan postao je predsednik vlade svoje zemlje.

Tako je opet prva figura u zemlji jer je Jermenija ustavnim promenama postala parlamentarna republika.

To je, međutim, protivnicima njegovog proruskog kursa dalo priliku da izvedu svoje pristalice na ulice Jerevana.

Demonstracije u organizaciji bloka opozicionih partija Elk (Izlaz) počeo je pred parlamentom koji je u tim trenucima glasao za izbor Sargsjana za predsednika vlade.

Vođa protesta je poslanik Nikola Pašinjan u čijoj režiji demonstranti blokiraju centar glavnog grada i spavaju u improvizovanom šatorskom naselju kakva niču samo tamo gde Amerikanci ulažu novac u destabilizaciju država i njihovih režima.

Pašinjau je sve išlo dobro do juče popodne kada je pao na bodljikavu žicu koju je postavila policija, pa je završio u bolnici. Međutim, danas se vratio „na poprište“.

Sa svojom „vojskom“ je okružio zgradu parlamenta i blokirao više vladinih institucija.

To nije sprečilo poslanike da pristupe izboru premijera i vlade.

Pašinjan je odmah po „ustoličenju Sargsjana“ objavio da sa svojima započinje „mirnu plišanu revoluciju“. Uz objašnjenje:

„U zemlji sazreva revolucionarna situacija. U gradovima Gimri, Idževan, Vanadzor, Kapan i Metsamor učesnici protesta već blčokiraju ulice i međunarodne saobraćajnice. Ljudi su prestali da idu na posao. Počeli su masovni štrajkovi“.

Ubrzo potom je izjavio da će biti formiran „komitet plišane revolucije“ i da će lokalne komitete imati po celoj zemlji. Još je istakao:

„Revolucionarni komiteti će ići na pobedu. nema odustajanja. Prvi zadatak će im biti da blokiraju institucije. Policija će ubrzo početi da deluje po njihovim nalozima. U Jerevanu od 18. aprila uvodimo propusne punktove za predstavnike vlasti.“.

Za izbor Sargsjana za premijera glasalo je 77 poslanika, a samo 17 je bilo protiv.

Policija se u početku uzdržavala od primene sile, ali je je juče upotrebila suzavac i šok-bombe.

Povređeno je bilo 40 demonstranata i šest policajaca.

Danas je u Jerevanu bilo 80 uhapšenih. Policija je od organizatora zatražila da prekinu proteste, a roditeljima posavetovala da ne dozvoljavaju deci da u ima učestvuju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    A što se tu ima puno dodati.Ako Rusi ne mogu organizirati protudemonstrante,onda neka gledaju! Čak što više,onda nisu ni zaslužili da imaju državu(pogotovo ovoliku)u ovakvom svijetu"tigrova"koji nisu svi od papira,nego pametni,organizirani,moćni!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *