АМЕРИЧКА ШАМАРЧИНА МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: Огласио се Стејт департмент поводом прогона СПЦ!

AMERIČKA ŠAMARČINA MILU ĐUKANOVIĆU: Oglasio se Stejt department povodom progona SPC!

11 juna 2020

U delu izveštaja Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu koji se odnosi na Crnu Goru, navodi se da Ustav garantuje slobodu veroispovesti, kao i pravo na promenu religije.

U Ustavu se precizira da ne postoji državna religija i garantuje jednakost i sloboda svih verskih zajednica. Verska diskriminacija i govor mržnje zabranjeni su zakonom.Međutim, navodi se i da vjrske grupe, a naročito Srpska pravoslavna crkva (SPC), i dalje tvrde da zakoni, koji regulišu njihov pravni status, nisu adekvatni.

Posebnu pažnju izveštaj posvećuje Zakonu o slobodi veroispovijesti i pravnom statusu verskih zajednica, koji je parlament usvojio 27. decembra, a predsednik Milo Đukanović potpisao dan kasnije.

„Srpska pravoslavna crkva snažno kritikuje zakon, koji predviđa da verska imovina nad kojom ne postoji jasno vlasništvo i koja potpada pod ‘kulturno nasleđe’ države pre 1918. godine može da postane državna imovina“, navodi se u izveštaju, ali i dodaje da je vlada više puta navela da nema nameru da konfiskuje imovinu SPC već da namerava da reši vekovna pitanja o verskom i državnom identitetu zemlje prije gubitka nezavisnosti 1918. godine.

Autori izveštaja navode da su stotine hiljada vernika SPC protestovale širom zemlje, uglavnom mirno i gotovo svakodnevno od kako je zakon usvojen. Na nekim protestima bilo je izolovanih incidenata nasilja protiv policije, uz podstrekavanje na nasilje na internetu.

Policija je ponekad sprečavala pripadnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i SPC da simultano sprovode verske aktivnosti na pravoslavnim lokacijama, navodeći kao razlog strahovanja zbog potencijalnih sukoba, dodaje se u izveštaju.

U izveštaju se podseća da je premijer Duško Marković komentarisao dugotrajnu kontroverzu oko crkve SPC na Rumiji, poručujući mitropolitu Amfilohiju Radoviću da li zaista misli da država nema moć da zaustavi i sruši nelegalne intervencije i da bi to mogli da urade za jedan dan.

On je dodao da vlada ne želi da to uradi, već želi postizanje sporazuma putem dijaloga.

S druge strane, SPC je i dalje tvrdila da Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija da izda vize njenim sveštenicima. Vlada i dalje sprovodi politiku o tome da nema restitucije verske imovine koju je konfiskovala komunistička vlada Jugoslavije.

U izveštaju se ističe da SPC i CPC i dalje osporavaju vlasništvo nad pravoslavnim objektima u zemlji, da većinu drži SPC, a CPC tvrdi da su prava na vlasništvo nepravdeno preneta.

(vijesti.me)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    Hm tip je očigledno ili očajan ili je postao dementan.On je udario na 70% svojih gradjana još 15% su po prirodi stvari neutralni i to je to.Nema diktature ili diktatora koji to mogu da prežive čak i uz strane vojne efektive, to je apsolutno siguran put u gradjanski rat koji milo ne može nikako da dobije šta god da uradi.Mislim da će uskoro, da se iznenadi kada shvati da on ne kontroliše ništa veću teritoriju od sopstvene bašte.Samo će da otkažu poslušnosti ljudi i on dalje od kapije neće moći da izadje kada se samoorgnizuju protiv palikuća, batinaša i lopova, u uniformi ili bez nje a crna gora STVARNO ima iskustva u tim poslovima:)Mnogo se zavrnuo u računu, mnogo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *