Америчка стратешка „контрола“ Балкана?

Američka strateška „kontrola“ Balkana?

6 decembra 2017

Piše: Tomislav Kresović

Balkan kao velika „vojna zona“ SAD

Sjedinjene Američke Države su vojno od 1995 godine prisutne na Balkanu, I to u BIH na osnovu Dejtonskom sprazuma, na Kosovu i Metohiji od 1999 godine, kao i u Makedoniji sa svojim vojnim instalacijama. Dodatno SAD će vojno biti locirane i u Crnoj Gori. Pored toga SAD su već postavile svoje moćne radare na planini Kopaonik u Srbiji u graničnom području prema Kosovu, a imaju jake baze u Rumuniji i delom u Bugarskoj. Vojno prisustvo u nekoj državi po definiciji je visoki stepen uticaja koji je prethodo pratio diplomatiju i “obradu” vlada država Balkana. SAD Balkan sagledavaju kao svoju veliku vojnu bazu koja je u funkciji geopolitičkog “odvračanja” Rusije i držanja pod kontrolom balkanskih sukobljenih i ekonomski oslabljenih naroda i država. Tako će po svemu sudeći zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji biti politički “izaslanik” SAD na Balkanu, sa novom pozicijom ambasadora SAD uMakedoniji. Preko Makedonije SAD će upravljati procesima u toj državi,na Kosovu i Metohiji ali će kontrolisati i Crnu Goru i “posmatrati” Srbiju I Republiku Srpsku I njene odnose sa Ruskom federacijom.

Upravo zbog toga u stilu real-politike i primene “meke” i “tvrde” moći ambiciozni diplomata Hojt Brajan Ji kaže”SAD su dugo prisutne na Zapadnom Balkanu i nameravamo da ostanemo tu ne zbog altruističkog instinkta već zato što nam je važno da Balkan uspe, da postane prosperitetno mesto”

Utešna je logika da će Balkan postati “prosperitetno” mesto odnosno region Evrope sa jakom američkom “vojnom čizmom”. Prisustvo vojske SAD na Balkanu je samo potvrda jačanja “tvde” odnosno vojne moći, a da će “meka” moć kroz diploamtiju, ekonomiju biti samo “dopuna” koja će preveshodno ići preko EU uz pritisak na energwtfku poltiku koju će usmeravati SAD na Balkanu. SAD preko Balkana žele punu kontrolu EU, dominaciju NATO strategije u odnosu na EU i držanje Rusije “na nišanu”. Diplomata Hojt Brajan Ji još kaže: “Mi želimo da budemo dobar partner zemaljama regiona, ali i EU ”Pojam “dobarpartner” podrazumeva da će EU biti protektoralno definisana sa potrebom da za svoju politiku traži odobrenje od SAD.Veoma je providna konstatacija Hojt Brajan Ji koja kaže:  „Pomoći ćemo gde smo poželjni i verujemo da postoji uloga za sad, da možemo da damo pozitivan doprinos i to ćemo radit” Pojam “gde smo poželjni” je suvišan, jer će SAD biti direktno uvezane u interese svih država na Balkanu i imati jake uticaje na vlade balkanskih država. Tamo gde su vojne snage SAD tu su i “nacionalni interesi”, a to znači bitan gubitak “suverenosti” država Balkana i poliitka “starateljstva” SAD na EU i nastavak “vruće-hladnog“ rata Zapada sa Rusijom.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *