АМЕРИЧКА ВОЈНА ШПИЈУНАЖА: МиГ-31 тестира ракете за обарање сателита

АМЕРИЧКА ВОЈНА ШПИЈУНАЖА: МиГ-31 тестира ракете за обарање сателита

26 октобра 2018

РУСИЈА ће до 2022. године у својим војним арсеналима имати и ракете које су у стању да обарају сателите, објавила је америчка телевизија CNBC, позивајући се на изворе из националних обавештајних служби.

Навела је да је недавно један руски ловац МиГ-31, који је летео у близини Москве, био наоружан ракетом која је у стању да уништава космичке апарате који су на орбитама око Земље.Указала је – држеи се истих анонимних војно-обавештајних извора – да је тај ловац тада носио имитацију те ракете, како би руска војска испробала компатибилност авиона и новог типа наоружања.

Посебно је нагласила да ће наредне године Руси извести вежбу са испаљивањем тих ракета – само без праве бојеве главе – како би испробали њихове летачке карактеристике.

CNBC наводи и да сличне ракетне системе за обарање сателита на располагању имају и САД и Кина, али није прецизирао да ли обе војске имају такво оружје у свом арсеналу.

Поводом оваквих тврдњи из Сједињених Држава да је Русија фактички завршила тестирање антисателитске ракете која ће до 2022-ге бити спремна за употребу, познати московски војни експерт Константин Сивков рекао је:

„Уништавање сателита је данас кључни предуслов победе у рату између великих сила, па и између Русије и САД“.

Константин Сивков

Сивков је потпредседник Руске академије за ракетне и артиљеријске науке, па нема сумње да више него добро зна шта говори. А открио је да Русија још из времена СССР располаже ракетама за уништавање сателита.

По његовој процењни, вести у америчким медијима да Русија тестира такве ракете „указују на њихову модернизацију“.

Сивков додатно указује на важност поседовања антисателитских ракета:

„Без њих је незамислива победа у савременим војним конфликтима. Русија ће морати да обара шпијунске сателите који `висе` изнад њене територије и пре реалног отпочињања ратних дејстава јер ти сателити, поред осталог, обезбеђују и навигацију притивничким трупама. Не само на нашој територији него и у неким земљама око нас“.

Свиков закључује овако: „Уништавање тих сателита би вишеструко умањило моћ и могућности пртоивничких снага. Уништавање сателита заиста би било кључ победе у евентуалном рату Русије и САД“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u