АМЕРИЧКА ВОЈСКА ДОБИЛА НАРЕЂЕЊЕ: Могуће је да избије ВЕЛИКИ РАТ СА РУСИЈОМ

AMERIČKA VOJSKA DOBILA NAREĐENJE: Moguće je da izbije VELIKI RAT SA RUSIJOM

8 novembra 2019

Sjedinjene Države proučavaju “legalne” opcije za napad na ruske i sirijske snage kako bi sprečile da sirijska nafta padne u njihove ruke, dok Tramp širi akcije u arapskoj zemlji, navodi AP.

Iako je američki predsednik Donald Tramp pokazao snažno interesovanje za povlačenje svoje vojske iz Sirije, politika Vašingtona, kada je u pitanju arapska zemlja, dobija novi zaokret.Kako je objavila novinska agencija AP, Tramp je odobrio mere kojima se proširuje upotreba oružanih snaga njegove zemlje na severoistoku Sirije.

Pozivajući se na neimenovane vladine izvore, agencija je takođe saopštila da Sjedinjene Države proučavaju pravni okvir za odbranu naftnih bušotina na severoistoku Sirije od „bilo koje sile koja bi pokušala da ih kontroliše“, od terorističkih grupa do vladinih snaga, uključujući ruske i sirijske trupe.

Takva zaštita naftnih bušotina vršiće se uz punu upotrebu vojne moći, dok američki izvor odbrane kaže da će najmanje 800 američkih vojnika ostati u Siriji.

Međutim, američke vlasti biće podeljene oko upotrebe sile protiv sirijske vlade i njenih saveznika, pri čemu je demokratski senator iz Virdžinije Tim Kejn misiju nazvao pogrešnom.

“Rizikovanje života naših trupa za čuvanje naftnih postrojenja na istoku Sirije ne samo da je bezobzirno, već je i nezakonito”, izjavio je Kejn za AP.

“Predsednik Tramp je izdao naše kurdske saveznike koji su se borili protiv ISIS-a zajedno sa američkim vojnicima i umesto toga premestio naše trupe da štite naftna postrojenja”.

Od početka svojih operacija u Siriji, američka vlada je pokušala da opravda svoje napade na osnovu odobrenja za upotrebu vojne sile (AUMF) izdatih 2001. i 2002. godine protiv bilo kog pojedinca, grupe ili sile povezane sa terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Na osnovu toga, sile Pentagona se oslanjaju na američko domaće pravo kako bi delovale na stranom tlu. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, prema američkom zakonu takve dozvole bi pokrivale operacije samo protiv terorističkih grupa u Siriji.

Dakle, zakoni bi ograničili upotrebu američke vojne sile u ovoj zemlji.

“Sjedinjene Države nisu u ratu ni sa Sirijom, ni sa Turskom, na osnovu čega bi moglo da dođe do sprovođenja AUMF-a”, rekao je Stiven Vladek, profesor zakona o nacionalnoj bezbednosti sa teksaškog Univerziteta u Austinu.

Dodao je da iako američki Ustav daje značajna ratna ovlašćenja predsedniku, ona uglavnom treba da se tiču samoodbrane i kolektivne odbrane zemlje. Tvrdnju, da je obezbeđivanje nafte neophodno zbog nacionalne bezbednosti, jednostavno smatram previše drastičnom da bi se sprovela“, rekao je.Proširenje vojne misije

Prema navodima medija, Sjedinjene Države nameravaju da zadrže svoje trupe od Deir ez-Zor do Al-Hasake, grada koji kontrolišu kurdske snage.

Trenutno, SAD još uvek imaju nekoliko stotina vojnika i oklopnih vozila na severoistoku Sirije. Međutim, kontingent nije dovoljan kako bi se sve naftne bušotine u regionu držale pod vojnom kontrolom, navode mediji.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivke says:

  Lazi smo se naslusali

 2. Kosovac says:

  Kada kažemo „Američka država“, ispada kao da kažemo „Duboka država“. Duboki su na jednoj strani države, na drugoj strani se nalazi Tramp. Nemoguće da je Tramp usamljen, ima ta država na sevrnoameričkom kontinentu još takvih kao Tramp, pa makar anonimusa u narodu. Bilo bi normalno da ovde u Siriji Amerika pljačka njinu naftu, i da se sa dobiti od nje okoristi američki narod. Međutim ne, opljačkanom naftom se koristi samo američki Duboki deo – najpre američki milioneri tajkuni sorošoidi. Oni jedini koriste američku vojnu snagu, a američki narod izgleda ostaje kratkih rukava. Tako je narod u USA podeljen na dva dela: 80% normalnih, i 20% sorošoida. Takav je uglavnom odnos u celom globalnom svetu. Međutim, zahvaljujući medijumima, ostaje utisak da je odnos 50% - pola-pola. Tako je uglavnom i u vlasti – kongresu i ostalo. To je još i dobro, u odnosu na Srbiju: Kod nas su sorošoidi komplet na vlasti, čak i veliki deo (po broju osnovanih stranaka) opozicije je sorošno. Pa NVO, pa Centri, Fondovi, Ekološke organizacije komplet, pa Mreže sa misijom i vizijom. Obaška Peta kolona. Tesno nam ga skroji nane.

 3. persida says:

  Ovo je za malu decu, od sukoba nema nista. Na zalost po Ruse, jer bi u stvarnom sukobu Ameri popili cvrgu. Zato je tu Putin, da se to spreci. Putin vodi Rusiju u propast. On jeste ojacao vojsku, ali je NECE UPOTREBITI. Sacekace da se Rusija urusi (cim on ode sa vlasti), tako da ce glupi Rusi (u maniru srpskih idiota koji dan danas zale za Titom) moci da kazu: "Ovo za vreme Putina nije bilo moguce". Naravno da nije, ali PUTIN VAM JE SMESTIO DA BUDE MOGUCE KAD NE BUDE ON ODGOVORAN ZA TO. POSLE NJEGA, KAKO BI NJEGOV KULT BIO JOS VECI. Milionske mase ne mogu da provale ovu taktiku jer su glupe, a zao mi je sto moram da kazem ali Sloveni mozda danas jedino prednjace u naivnosti i gluposti. Stavise, oni misle da je to duhovnost.

  • Mile says:

   "od sukoba nema nista. Na zalost po Ruse" - stvarno ti fali bosiljkača po glavi i to više puta. Koliko glup i ne samo glup treba biti pa napisati nešto ovoliko zlonamerno i podlo. Makron pravilno primećuje jedan od razloga zašto Rusija ne može biti svetska sila pa navodi da Rusija nema dovoljan broj stanovnika. A ti bi što pre da desetkuješ i ovo koliko ih u Rusiji ima. Tako se ne može raspravljati ni o jednom narodu na svetu, pa naravno ni o Rusima.

 4. teoretičar says:

  Ko bi rekao da Sirija plaća lobiste u merici? I to još demokrata. Dobro, to je u merici zakonom dozvoljeno i poželjno. Biznis je biznis a usput, podržava Trampa da povuče vojsku iz Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *