Америчка војска и ЦИА под лупом због ратних злочина

Америчка војска и ЦИА под лупом због ратних злочина

22 новембра 2017

Тужитељка Међународног кривичног суда затражила је од судија да одобре истрагу о наводима за кршења људских права у Авганистану.

Ту су укључене и оптужбе против војске САД и ЦИА за силовање и мучење, злочине талибана против човечности и ратне злочине авганистанских безбедносних снага.

Ово је први пут да је тужитељка тог суда, Фату Бенсуда, затражила истрагу против Американаца због навода о ратним злочинима, наводи АП, уз напомену да САД нису чланица тог суда, али да амерички држављани могу да буду оптужени за ратне злочине почињене у државама које јесу чланице овог суда.

Амерички Стеј департмент саопштио је да анализира Бенсудин захтев за одобрење истраге, али је истакао да се противи мешању Међународног кривичног суда у Авганистану.

„Наш став је јасан: истрага Међународног кривичног суда у вези са америчким особљем била би потпуно неоправдана и недопуштена“, наводи се у саопштењу Стејт департмента, у којем се закључује да покретање такве истраге неће служити интересима мира, нити правде у Авганистану.

Бенсуда намерава да истражи и активности оперативаца ЦИА у тајним затворима у Авгаистану и другим земљама које су чланице суда.

„Доступне информације нам пружају разумну основу да верујемо да су америчко војно особље и оперативци ЦИА починили дела тортуре, окрутног третмана и вређања личног достојанства, силовања и сексуалног насиља над притвореницима везаним за сукоб у Авганистану и на другим локацијама, пре свега од 2003. до 2004.“, наводи се у сажетку Бенсудиног захтева.

Она је истакла и да су талибани и њихови савезници осумњичени за злочине против човечности и ратне злочине „у оквиру распрострањене и систематске кампање застрашивања, циљаног убијања и отимања цивила“ за које сматрају да подржавају владу или се супротстављају талибанским побуњеницима.

С друге стране, авганистанске снаге безбедности се сумњиче за учешће у „систематском мучењу и окрутном понашању према притвореницима везаним за сукоб у авганистанским притворским јединицима укључујући сексуално насиље“, наводи Бенсуда.

Успостављен 2002, Међународни кривични суд је први стални светски суд за кривично гоњење због ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, напомиње америчка агенција.

Вести

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u