Америчка војска и ЦИА под лупом због ратних злочина

Američka vojska i CIA pod lupom zbog ratnih zločina

22 novembra 2017

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda zatražila je od sudija da odobre istragu o navodima za kršenja ljudskih prava u Avganistanu.

Tu su uključene i optužbe protiv vojske SAD i CIA za silovanje i mučenje, zločine talibana protiv čovečnosti i ratne zločine avganistanskih bezbednosnih snaga.

Ovo je prvi put da je tužiteljka tog suda, Fatu Bensuda, zatražila istragu protiv Amerikanaca zbog navoda o ratnim zločinima, navodi AP, uz napomenu da SAD nisu članica tog suda, ali da američki državljani mogu da budu optuženi za ratne zločine počinjene u državama koje jesu članice ovog suda.

Američki Stej department saopštio je da analizira Bensudin zahtev za odobrenje istrage, ali je istakao da se protivi mešanju Međunarodnog krivičnog suda u Avganistanu.

„Naš stav je jasan: istraga Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa američkim osobljem bila bi potpuno neopravdana i nedopuštena“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, u kojem se zaključuje da pokretanje takve istrage neće služiti interesima mira, niti pravde u Avganistanu.

Bensuda namerava da istraži i aktivnosti operativaca CIA u tajnim zatvorima u Avgaistanu i drugim zemljama koje su članice suda.

„Dostupne informacije nam pružaju razumnu osnovu da verujemo da su američko vojno osoblje i operativci CIA počinili dela torture, okrutnog tretmana i vređanja ličnog dostojanstva, silovanja i seksualnog nasilja nad pritvorenicima vezanim za sukob u Avganistanu i na drugim lokacijama, pre svega od 2003. do 2004.“, navodi se u sažetku Bensudinog zahteva.

Ona je istakla i da su talibani i njihovi saveznici osumnjičeni za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine „u okviru rasprostranjene i sistematske kampanje zastrašivanja, ciljanog ubijanja i otimanja civila“ za koje smatraju da podržavaju vladu ili se suprotstavljaju talibanskim pobunjenicima.

S druge strane, avganistanske snage bezbednosti se sumnjiče za učešće u „sistematskom mučenju i okrutnom ponašanju prema pritvorenicima vezanim za sukob u avganistanskim pritvorskim jedinicima uključujući seksualno nasilje“, navodi Bensuda.

Uspostavljen 2002, Međunarodni krivični sud je prvi stalni svetski sud za krivično gonjenje zbog ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, napominje američka agencija.

Vesti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *