АМЕРИЧКА ВОЈСКА подвијена репа ноћу напустила Баграм и остале базе у Авганистану

AMERIČKA VOJSKA podvijena repa noću napustila Bagram i ostale baze u Avganistanu

7 jula 2021

AMERIČKA vojska prošle noći je tajno i junački napustila bazu u Bagramu blizu Kabula, a da sa tim nije nije upoznala svoje avganistanske saveznike, odnosno – vazale.Učinila je to u trenucima kada su Talibani već preuzeli kontrolu nad više od pola Avganistana.

„Noću su se svetla u bazi iznenada pogasila, začulo se brujanje… Posle nekog vremena poleteo je prvi američki vojni transportni avion. Bio je to C-17A Globemaster. A dvadeset minuta kasnije uključilo se osvetljenje. Tek ujutro smo shvatili da je američka vojska napustila Bagram … Nije bilo zvanične ceremonije odlaska“, izjavio je novi avganistanski komandant Bagrama Mir-Asadulu Kohistani.

Prema najoptimističnijim procenama, proamerički režim Ašrafa Ganija u Kabulu izdržaće najviše šest meseci.

Talibani već kontrolišu i granični prelaz Šerhan-Bandar, jedan od ključnih na tadžikistansko-avganistanskoj granici. Već i naplaćuju carine.

Više od 130 avganistanskih graničara i vladinih vojnika napustili su ga još 22. juna i sklonili se u Tadžikistan.

U minulu nedelju i ponedeljak, još oko hiljadu avganistanskih vojnika predalo je drugi glavni granični prelaz Iškašim i takođe prešlo u Tadžikistan.

Talibani su i Tadžikistanu i Uzbekistanu već ponudili „normalizaciju fukcionisanja graničnih prelaza“.

Bekstvo iz zemlje onih koji su bili bliski američkoj okupacionoj upravi poprima takve razmere da su Sjedinjene Države bile prinuđene da se obrate Uzbekistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu sa molbom da ih prihvate kao izbeglice.

Po rečima zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka, do 70 odsto granice s Tadžikistanom kontrolišu Talibani.

Američki vojni portal FDD’s Long War Journal objavio je da su pod vlašću talibana praktično svi okruzi u provincijama u blizini turkmenske, uzbekistanske i tadžikistanske granice.

Ovo se upečatljivo razlikuje od situacije iz ranih 2000-ih, kada je severoistok Avganistana bio uporište protivtalibanske Severne alijanse.

Generalno, Talibani kontrolišu 188 okruga, borbe se vode za još 135, a samo 70 okruga je potpuno pod vlašću vlade u Kabulu.

U Avganistanu treba da ostane samo oko hiljadu američkih vojnika, koji će čuvati aerodrom u Kabulu i američku ambasadu. U bliskoj budućnosti broj vojnog osoblja može pasti na 650.

Jer, Amerikanci su napustili i ostala svoja uporišta u Avganistanu.

Napuštene baze odmah su `posetili` i pljačkaši i pripadnici Talibana.

Amerikanci su sve napustili noću, a armija Sovjetskog Saveza je napustila Avganisan organizovano i danju. Ponosno i sa transparentima.

Talibani se nisu usudili da na odlazeće kolone ispale ni jedan jedini metak!

Posle odlaska sovjetske vojske Nadžibulina vlada se suprotstavljala «dušmanima» duže od tri godine. Pala je tek 1992-ge jer joj je Jeljcinova Moska uskratila svaku pomoć i podršku.

Na strani Talibana aktivno su bili i SAD, i Pakistan, i Saudijska Arabija.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  Koja blamaža...Gde je sad svečano spuštanje zastave itd.Pobegli su kao grupa lopova u mraku a to ustvari i JESU.Nije to bila armija u avganistanu nego pljačkaška horda narkodilera.Mislim da se čuveni i svetski poznati generali, istorijska imena američke vojske vrte ko propeleri u grobu,posle ovakvog jdnog završetka avganistanske "kampanje".Nema šta,sad je jasno ŠTA je američka armija,mafijaška družina, eto šta.Isto tako će oni da lete iz sirije i sa celog b.istoka.

 2. Djordje says:

  Psi rata beze. Nije im ovo prvi put. Ha najmocnija vojska a ni jwdan rat nisu dobili.

 3. persida says:

  Bravo talibani, udrite okupatore, kod god bili.

 4. petrovgrad says:

  Sada ceh plaćaju saradnici okupatora. Tako to biva. Ko služi okupatoru, kraj mu je siguran.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *