Америчке дипломате притискају Додика

Američke diplomate pritiskaju Dodika

26 decembra 2016
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da mu je nedavno američki diplomata u telefonskom razgovoru tražio, između ostalog, da se odrekne politike SNSD-a i njene deklaracije, i da se odazove Tužilaštvu BiH.

– Imao sam jedan telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, koji je bio veoma težak, u kome je on pokušao da mi objasni da je stav SAD negativan po ono što ja radim i tražili su da se odreknem politike SNSD-a i naše deklaracije vezano za procese za 2018. godinu. Takođe je tražio da se odazovem pozivu Tužilaštva BiH i još nekoliko stvari – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, što se tiče razgovora o politici SNSD-a, na telefonskoj liniji bila je uključena i ambasadorka SAD u BiH.

– SNSD ima svoje organe i oni će o tome odlučivati. Ja se ne odričem politike SNSD-a u tom pogledu, deklaracija je samo izmišljena da bi se galamilo oko toga, niko je nije ozbiljno pročitao. Taj razgovor je apsolutno mešanje visokih zvaničnika u unutrašnje stvari. U okviru tog razgovora sam i rekao da insistiranje na tome da ja dođem u Tužilaštvo BiH mene dovodi do zaključka da je američka administracija uključena u sav taj proces koji je politički montiran. Smatram da je njihov poziv mešanje u unutrašnje stvari i uplitanje u političke procese – istakao je Dodik.

Dodik je ocenio da je svrha tog razgovora bila da se napravi određena platforma da bi američka Ambasada u Sarajevu odbila da mu izda vizu za Ameriku, gde je pozvan da u januaru prisustvuje svečanostima povodom inauguraciji novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

– Jasno sam rekao da mi se čini da je upravo ta činjenica da bi ovih dana trebalo da se obratim za vizu za odlazak u SAD njih dovelo u poziciju da pričaju sa mnom o tim stvarima, o referendumu koji je prošao pre nekoliko meseci. Znajući raniju praksu SAD, uvek su zvali dan pre ili dan posle da kažu svoj stav, a ne mesec i nešto dana ili dva meseca posle – rekao je Dodik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *