Američke i EU zvezdice na zastavi Kosova

Američke i EU zvezdice na zastavi Kosova

29 oktobra 2014

Zejnel ZejneliPiše: Zejnel Zjeneli

Dron je bio i prošao. Nije bilo hapšenja, nije bilo teških reči, Srbija je dobila pa izgubila bodove, poseta premijera Ambanije je odložena za dve nedelje, po preporuci naših prijatelja ,,kako bi se smirile strasti„, nije bilo ,,teških„ izjava sa naše strane, iako se tako započelo, onda je započelo tviter pisanje, gde se očigledno, tako se valjda osećao nadmoćni Edi Rama, pomalo i zezao kada je govorio o uslovima za dolazak u Beograd-predaji ključeva Beograda ili masovni miting na jugu Srbije-. I sve će se završiti kako je i počelo, osudom onoga koji je dranjem onog ,,navijača„ i izjavom ministra policije, ne toliko o provokaciji već o nedopustivom vređanju premijera. Šta će dalje biti tek ćemo videti. Ono što smo videli je prvi, zaista istorijski dolazak dva ministra Republike Kosovo, koju možemo da nazivamo i ,,takozvane republike i takozvani ministar i privremene institucije„, svejedno, ali oni su došli, bili zvezde na ministarskom, skupu, bio on formalan ili neformalan. Ispred njih, kao i ispred svih bila su imena učesnika, a nije bilo ni fusnote ni zvezdice.

Važna stvar se dogodila i kada je MOK, doduše ,,privremeno„ omogućio Kosovu da se takmiči,pa ćemo tako u raznim kvalifikacijama u sportu možda igrati sa reprezentacijkom Kosova, i moguće je da nam tada objasne, kako će na svetlećem semaforu u Beogradu, biti natpis ,,Kosovo sa fisnotom„, ma šta to značilo, ali niko neće priznati da je Kosovo odavno van Srbije, i da ga tako tretiraju svi naši veliki i mali prijatelji sa zapada, od kojih očekujemo novac, pohvale, da nam kupe preduzeća i zemlju, kako bi se približili, tamo gde smo naumili da krenemo, a nije važno kada ćemo da stignemo. Još je u ,,Danasu„, premijer, rekao ,,Ja svakako ne mrzim Albance i spreman sam da uvek razgovaram sa njima„. E sad je ovo važno: ,,Deo njih su građani naše države i sa njima ću uvek da imam otvoreni dijalog. Nikakvu mržnju nisam pokazao ni u jednoj izjavi„. Dakle, ovako, onih četrdesetak hiljada koji žive u Srbiji su naši, a onih 2,2 miliona su građani neke druge države, dakle one u kojoj žive, po Briselskom sporazumu.

Ali, sve to nije ni tako važno, jer je utakmica sa Briselom, Vaššingtonom i Kosovom, izgubljena, kao što već mesecima nema Kosova nigde ni u izjavama, ni novinama, već samo na raznim međunarodnim skupovima, a mi uporno tvrdimo, kako je sve neutralno. Dakle, nema veze što nije tamo gde treba. Mnogo toga je rečeno u ovih dvadeset pet godina, nešto je ostalo zapisano, nešto snimljeno i danas uglavnom ništa ne može da se sakrije, o tome šta je ko i kada rekao o Kosovu i Metohiji. Danas smo na EU putu, a od nas se traži da budemo stabilna i ekonomski jaka država i da budemo dobri sa susedima, kao i da imamo normalne odnose sa Kosovom, koje hteli mi to ili ne, živi u svojim granicama, koje je uspostavila ista EU, iako ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif, u jednom skorašnjem intervju, na pitanje o stavu Međunarodne zajednice prema ponovo aktuelizovanim pričama o ,,Velikoj Albaniji„, odgovara,, da je stav MZ jednostavan„nema menjana granica„ali Britancima nije za verovati, baš oko granica, jer su oni Srpsku lako promenili, i u tome imaju iskustva.

Ali kako je Srbija specifičan slučaj, mogu baš oni to da kažu, naše granice mogu da se menjaju i taj stav ne važi kada je reč o Kosovu Republici, koju su stvarali i Britanci, bombama i vojnicima. Specifično je i kada se Kosovo prima u MOK, kada se učlanjuje u RACVIC, Centar za bezbednosnu saradnju, dok je ovom organizacijom predsedavao general Milan Mojsilović. I da ne bi bilo zabune, iz ove organizacije je saopšteno ,,Republika Srbija je izjavila da učešće Kosova mora da bude u skladu sa sporazumom o principima normalizacije odnosa o sporazumu o regionalnom pristupanju i saradnji i skladu sa GIMNIČ formulom i Rezolucijom UN 1244 SB. Učešće Kosova se ne tiče bezbednosnih snaga„.

Dakle samo polako, za Srbiju bez uzbuđenja i potresa, a za Kosovo bez problema, jer oni unapred znaju šta će biti, sve ide po planu, kao što će se desiti i prijem u UN, prvo kao posmatrača, a desiće se jednog dana i priznavanje Kosova, na čemu se uveliko ,,kopa„, radi formalizacije nečega što se već dogodilo. To će se dogoditi i sa projektom ,,Velika Albanija„, koji je star gotovo isto kao i stvaranje Republike Kosovo.

Na tome uveliko rade Amerikanci i njeni saveznici i naši prijatelji. Oni će to uraditi zbog toga kako bi eliminisali uticaj Rusije na Balkanu. Njima naravno ništa nije nemoguće: stvaraju Bin Ladena, kako bi se suprostavio Rusiji, onda vode borbu protiv njih i ubijaju vođu Al Kaide, zatim pomažu teroriste protiv Sirije, fašiste u Ukrajini, OVK proglašavaju terorističkom organizacijom, zatim postaju saradnici, odlučno su nam govorili kako žele da očuvaju Jugoslaviju, zatim su je razbili, Srbiji su oduzeli teritoriju iako su tvrdili da se granice neće menjati, i ono što je najgore, nastavljaju da je seckaju, poigravaju se ,,prijatelji Sandžaka„ sa ovim delom teritorije Srbije, bacili su oko na ,,njihovu Preševsku dolinu„, ubeđuju nas da su nam prijatelji, i tako ne samo mi već i mnogi u svetu, padaju na isti Američko-britanski štos, kako će sve biti drugačije, a verovatno za neku godinu tako neće biti.

Iako nas ubeđuju da neće ,, Veliku Albaniju„, na tome uveliko rade, jer je Vašington odlučio da projekat Velike Albanije ubaci u veću brzinu. Tako tvrdi Rik Rozif, analitičar kanadskog Centra za istraživanje globalizacije. On pominje zastavu Kosova, na kojoj se nalazi slika teritorije Kosova, a iznad nje šest zvezdica. Tekst o tome je objavljen na sajtu Srbin info. Te zvezdice su simbol šest teritorija na kojima sada žive Albanci, na Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Nema sumnje kaže on, da bi Americi uz Ukrajinu odgovaralo još jednio ,,bure baruta„ na teritoriji Evrope, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je upravo Balkan regija koju zvanična Moskva želi kao partnera, i koji mnogi vide i kao most između Rusije i Evrope. Da bi to makar usporili u Vašingtonu su rešili da povampire stogodišnju ideju o stvaranju ,,velike Albanije„, na kratko realizovane uz pomoć fašista 1941. godine. Ovaj svoj cilj Amerika ostvaruje sa Turkom. Po analizi, kako piše ovaj sajt, nezavisnog i uglednog ,,Global risrč„ političkog instituta iz Kanade, projekat stvaranja Velike Albanije, predviđen je za 2016. godinu.

Verovatno će sve započeti u Makedoniji, gde će Albanci radikalizovati svoje proteste, što će biti i znak da se pokrenu svi Albanci u regionu. Lider Velike Albanije Kočo Danaj, preti kako će Albanci doći sve do Niša, a Srpska Žandarmerija je više puta pronalazila arsenale oružja u Preševu i okolini. Ovo novo prekomponovanje Balkana može proći i bez velikih konflikata, sem manjeg otpora u Makedoniji i Grčkoj, a to se objašnjava time što su Crna Gora i Makedonija veoma zavisne od američke pomoći i uticaja, ali će biti i ,,iznuđenih pristanaka„, na novi američko globalno prekomponovanje Balkana. Grčki politikolog Dimitris Panajotakis, prema istom izvoru, kaže da projekt ,,velika Albanija ne može da se završi demokratskim putem. Do svojih ciljeva na Kosovu su stigli ratom, a u BJR Makedoniji bi mogli da ih ostvare sa manjim sukobima, ali što se tiče Grčke, ona je pored ekonomskih problema i dalje ozbiljna i jaka država. Ako se ostvare planovi Amerike, a ona će to činiti kao i uvek silom i pretnjama i obećanjima u Veliku Albaniju ulaze Kosovo i Metohija, jug Srbije, dakle opština Preševo, Bujanovac i deo Medveđe, zapadni deo Makedonije, južni i istočni delovi Crne Gore sa Ulcinom i delovima opštine Plav i Rožaje, kao i Grčki Epir.

Prema Grčkom politikologu Panajotakisu do Velike Albanije se stiže u fazama, koje on naziva ,,devet koraka„. Jugoslavije je rasformirana, to je završeno, kao prvi korak, kao i stvaranje Republike Kosovo. Unifikacije albanske nacije je treći korak i on je u toku, iniciranje ustavnih procedura za ujedinjenje odlukom predsedništva Albanije na osnovu Ustava, je takođe u toku, formiranje konfederacije Kosovo-Albanija je u planu, kao što je u planu i zahtev za federalizaciju Makedonije, sedmi korak je da se izdejstvuje priznanje genocida nad Albancima Čemerijske krajine u Grčkoj, što je u planu, aktiviranje odluka Pozdamske konferencije iz 1945. godine za povratak Albanaca na teritoriju Grčke, i deveti korak i poslednji je Ujedinjene svih Albanaca u jednu državu.

A da će oni živeti u jednoj državi znalo se još početkom sedamdesetih godina kada je donet Ustav. I još tada kosovski akademik Hodža utvrdio je da ima oko 7.2 miliona Albanaca baš u krajevima koji se pominju , kao teritorija velike Albanije. Sa naše strane decenijama se radilo da Kosovo bude odvojeno od Srbije, a za to zasluga pripada i Srpskim komunistima. Socijalisti su izglasavanjem Ustavnih promena, vratili Kosovo i Vojvodinu u Srbiju kao autonomije. Posle toga pojačani su sukobi na Kosovu uz pomoć moćnih prijatelja Albanaca, zatim je bilo bombardovanja, Kosovo je okupirano, zatim je proglasilo nezavisnost koju su odmah priznale Amerika i Evropa, sem pet država, i na ovo pitanje je stavljena tačka, kada je rešavanje iz UN prebačeno na Brisel, gde je za samo godinu dana potpisan Briselski sporazum a sada se, pored rešavanja ,,tehničkih pitanja„ ubrzano radi na potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa, a na kraju će se potpisati i međudržavni sporazum, pre nego, daju prijatelji obećanje da nas prime okrnjene u EU, same ili u paketu sa takođe okrnjenom Makedonijom, Crnom Gorom i Kosovom.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *