Američke nuklearke su izuzetno ranjive

Američke nuklearke su izuzetno ranjive

18 avgusta 2013

D41DB314-E7F2-99DF-3D6ACEC215A9A006_1Američke nuklearne centrale nisu dovoljno obezbeđene od krađe fisionog materijala i spoljnih napada, zaključak je izveštaja eksperata Teksaškog univerziteta u Ostinu, urađenog za potrebe Pentagona.

U izveštaju se ističe da nijedan od 104 američkih nuklearnih reaktora nije dovoljno zaštićen od napada kakvi su bili preduzeti protiv SAD u septembru 2001. godine.

Važeća regulativa i organizacija ne štite nuklearke od napada više od šest ljudi, kao ni od snajpera, raketa i granata, izjavio je novinarima Alan Kuperman, jedan od glavnih autora ovog izveštaja. Tri istraživačka reaktora, od kojih se jedan nalazi u u merilendskom Getsburgu, na samo oko 40 kilometara od Bele kuće, sadrže visoko obogaćeni uran. Kada bi se taj uran našao u rukama terorista, od njega bi se mogla napraviti atomska bomba.

Američke energetske kompanije se brane tvrdeći da za bezbednost nuklearki čine sve što je neophodno i to bez povećanja cena kojim bi se pokrivali ti troškovi. Prema njima, za bezbednost nuklearki odgovorna je vlada čije mere, međutim, nisu dovoljne, sudeći prema izveštaju eksperata.

O bezbednosti američkih nuklearnih centrala stara se oko devet hiljada dobro naoružanih i specijalno obučenih ljudi. Prema izveštaju Teksaškog univerziteta, država bi se sama morala više brinuti za bezbednost nuklearki i ne prepuštati to vlasnicima nuklearki. Nuklearni reaktori bi morali biti pripremljeni i za manje verovatna ugrožavanja jer su moguće štete neuporedive o veće nego kad se radi o ugrožavanju drugih objekata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *