АМЕРИЧКЕ ПОДМОРНИЦЕ ускоро ће носити по две нуклеарне бомбе мале снаге

AMERIČKE PODMORNICE uskoro će nositi po dve nuklearne bombe male snage

14 septembra 2020

DONALD Tramp je opet pohvalio svoju zemlju da bi pohvalio – svoju vladavinu.

Izjavio je da SAD raspolau novim nuklearnim oružjem kakvo nemaju ni Rusija ni Kina.Američki specijalizovani list Populr Mechanics objavio je da je verovatno mislio na nuklearnu bojevu glavu male snage V76-2.

Prethodno je The Washington Post objavio odlomke iz knjige američkog novinara Boba Vudvorda koja uskoro izlazi iz štampe. Zasnovana je na 18 Vudvordovih ekskluzivnih intervjua sa Trampom.

U jednom od njih, Tramp je izneo tvrdnju da su SAD «razvile novi sistem nuklearnog naoružanja kojem analog ne postoji ni u Rusiji ni Kini».

Populr Mechanics ukazuje:

„Tramp teško da je govorio o potpuno novoj vrsti oružja, već o modifikovanoj bojevoj glavi V76 preimenovanoj u V76-2, koja proizvodi eksploziju manje snage“.

Prema istom listu, zvanični Vašington nikada nije najavio razvoj tog ili sličnog oružja.

Američki podsekretar za odbrambenu politiku Džon Rud rekao je u februaru da je mornarica SAD dobila prve balističke rakete sa nuklearnom bojevom glavom male snage V76-2.

Rud je istom prilikom procenio da će rakete sa takvim bojevim glavama služiti za «brze udare» i signalizirati protivnicima SAD da su protiv njih kontraproduktivni ograničenii atomski udari.Federacija američkih naučnika (FAS) objavila je da će takve rakete prva dobiti podmornica USS „Tenesi». Od njenih ukupno 20 raketa dve će biti V76-2.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov već je upozorio Belu kuću i Pentagon:

«Bojeve glave V76-2 spuštaju prag upotrebe atomskog oružja i povećavaju rizik nuklearnog sukoba».

Ta bojeva glava ima snagu 5-6 kilotona, dok je snaga V76-1 100 kilotona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *