Američke tajne službe prisliškuju telefone u Rusiji

Američke tajne službe prisliškuju telefone u Rusiji

9 jula 2013

Cia01Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) SAD prati telefonske pozive Rusa i njihovu komunikaciju na Internetu, piše brazilski list „O Globo“ koji raspolaže podacima iz dokumenata američkih vlasti koje je dostavio Edvard Snouden.

Pomenuti dokumenti sadrže uglavnom informacije o američkom nadzoru nad Brazilcima, drugim rečima u pitanju je prepiska koju je NSA mogla da prati zahvaljujući saradnji sa lokalnim provajderima. Rusija se u tom materijalu pominje posredno uz Iran, Kinu i Pakistan, prenosi informativni portal „Vzgljad“.

Nemačka štampa je nešto ranije objavila da su američki obaveštajci presretali saobraćaj ruskog Interneta. Prema podacima bivšeg službenika CIA Edvarda Snoudena, američke službe NSA i CIA imale su neograničen pristup jednom od najvećih svetskih internet-čvorišta DE-CIX koje se nalazi u Frankfurtu na Majni.

Kroz DE-CIX prolazi najveći deo podataka iz Rusije, Istočne Evrope i Bliskog istoka, ali za SAD je od najvećeg interesa saobraćaj iz Rusije. Iz tih dokumenata međutim nije jasno kako je vršen nadzor u tehničkom smislu.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *