АМЕРИЧКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ У ПАНИЦИ: Руси припремају трупе за сиријски сценарио и у Либији

AMERIČKE TAJNE SLUŽBE U PANICI: Rusi pripremaju trupe za sirijski scenario i u Libiji

16 oktobra 2018

Ruski oficiri iz tajne službe GRU, plaćenici i savetnici su stigli u Libiju napisao je The Sun. Predstavnici Al-Arabi Al-Džadida su zatražili pojašnjena od ruskih stručnjaka pitajući se da li Kremlj ima planove za region.

Prema izvoru u ruskom Ministarstvu odbrane, Rusija je počela sa raspoređivanjem elitnih jedinica komandosa u istočnoj Libiji.Grigori Lukjanov, viši predavač na odeljenju za političke nauke Visoke škole ekonomije, veruje da dalji razvoj događaja u tom pravcu nije verovatan jer Libija nije zona od vitalnih interesa Rusije u regionu. Jačanje vojnog prisustva ruskih redovnih snaga ne zadovoljava interes ruske politike ni u Libiji ni u Severnoj Africi.

Analitičar je dodao da se privatne vojne kompanije često koriste širom sveta za obaveštajne poslove, obuku i specijalne operacije. Rusija je preduzela određene korake za obnovu ugovora koji su izgubljeni zbog rušenja režima pukovnika Muamera Gadafija 2011. godine.

Rusija želi da se drži podalje od svih ključnih igrača u ratu kako bi postigla svoj strateški cilj i obnovila ekonomske i političke ugovore na prihvatljivom nivou, što zadovoljava dugoročne interese obe strane.

Zapad je već prepoznao pobedu Rusije u Siriji, ali zapadni zvaničnici sada plaše druge sa “ruskim planovima za Libiju.“ Ne tako davno, britanske publikacije su objavile da je ruski predsednik Vladimir Putin želeo da Libiju napravi “novom Sirijom.“ Oni su čak rekli da je Rusija, uz pomoć grupe Vagner, već izgradila dve vojne baze u gradovima Tobruk i Bengazi.

Istovremeno, Libija će verovatno biti važnija za Rusiju sa strateške tačke gledišta. Ova zemlja služi kao centar migracionih tokova.

Onaj koji može kontrolisati ove tokove stiče veliki uticaj na Evropsku uniju.

Greensteam gasovod protiče kroz Libiju do Italije. Gasovod ima kapacitet od 10-11 milijardi kubnih metara gasa, što ga čini još jednim sredstvom za uticaj na Evropu. Rat u Libiji, za razliku od Sirije, može biti (i biće) samoodrživ i čak i profitabilan jer plaćenici mogu dobiti profit od izvoza nafte.

Stanovništvo Libije je samo 6,2 miliona, naspram 20 miliona u Siriji. U Libiji ne postoji takva raznolikost religija i nacionalnosti kao u Siriji. Ovo je homogena zemlja.

Na sve to, mnogo je zgodnije sprovesti neprijateljstva u Libiji zahvaljujući njenom pustinjskom terenu. Sa geografske tačke gledišta, onaj koji kontroliše Libiju može kontrolisati čitav region istočnog Mediterana.

Zapad će morati da pregovara sa pobednikom libijskog rata, jer zapadne kompanije imaju značajne investicije u naftnoj i gasnoj industriji ove zemlje. Nema ni nemirnih suseda (poput Turske i Izraela kod Sirije), tako da ne treba koordinirati svoje interese sa njima.

Ono što zabrinjava zapadne obaveštajne službe je i ta činjenica da su Rusi negirali bilo kakav vojni angažman u Siriji pa su iznenada tamo ušli na iznenađenje najelitnijih tajnih službi SAD, Britanije i Izraela. Neki analitičari predviđaju da će isti scenario Rusi primeniti i u Libiji koja ima značajna nalazišta nafte.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Samo napred,libijski narod,90%,je uz vas! A posle Libije u Srbiju,ako Gospod Bog da!

  • Deda Micko says:

   Mi smo im kao bratski narod, a kod nas stizu na kraju. A mozda nece ni stici. Opasne su slovenske emocije, mogu mozak da pomute, pa covek zivi u snovima.

 2. Milica says:

  Vidi se da Zapad interesuje samo profit od libijske nafte, a migracioni tokovi iz Afrike preko Libije u Evropu ih ne interesuju. Zašto bi Rusija bila brana tim tokovima, zašto bi ona štitila Zapadnu Evropu a ta nezahvalnica bavi se intenzivno, javno i horski od 2014 godine i sada širenjem rusomržnje. Rusiji nije potrebna ni libijska nafta. Da li eu-ropski narodi i predstavnici njihovih država očekuju takvu pomoć od Rusije? Kako eu-ropski narodi danas vrednuju ruski doprinos za ranije oslobodjenje Evrope od nacizma? Zašto ponovo danas izlagati riziku živote ruskih vojnika u Libiji? Zbog Europljana sigurno NE. Ostaje glavno pitanje: koja je prava pomoć za Libiju, u čemu ona treba i može da se sastoji, a u čemu ipak ne.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ma neće, neće, Rusi su dobri, Vagner je bio da se ozidaju dvorane za hokej i balet a ne to što vi mislite, nemojte da se brinete ;-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *