АМЕРИЧКЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ

AMERIČKE TEORIJE ZAVERE

8 avgusta 2020

RUSKE vlasti koriste niz mera da ocrne bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bidena i ono što smatraju antiruskim establišmentom, rekao je Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog centra za kontraobaveštajno delovanje i bezbednost SAD.

„To je u skladu sa javnom kritikom Moskve na Bajdenov račun. Zbog njegove uloge u politici Obamine administracije prema Ukrajini i podrške antiputinskoj opoziciji kada je bio potpredsednik SAD“, naglasio je.Po rečima Evanine, figure povezane s Kremljom žele da podrže kandidaturu Donalda Trampa na društvenim mrežama i na televizijama.

Kao primer je naveo „proruskog ukrajinskog poslanika Andreja Derkača“, koji, kako je rekao, „širi optužbe za korupciju na Bajdenov račun“. Čak i preko presretnutih telefonskih razgovora, a sa namerom da podriva pozicije Bajdena i Demokratske partije SAD.

Šef američke kontraobaveštajne službe izjavio je i da Kina širi svoj uticaj na predstojeće predsedničke izbore u SAD. Sa ambicijom da spreči Trampov ponovni izbor.

– Peking smatra aktuelnog predsdnika SAD nepredvidljivim, objasnio je Evanina.

Dodao je da se u Vašingtonu procenjuje da će Kina „nastaviti da odmerava rizike i koristi agresivnog delovanja povodom predsedničkih izbora u SAD“.

I Iran je proglasio zemljom koja će i prikriveno i direktno pokušavati da utiče na sklonosti i opredeljivanje američkih birača, pojačavajući razlike unutar SAD i „potkopavajući poverenje Amerikanaca u naš demokratski proces u zemlji“.

Evanina veruje da će se za to koristiti hakovanje američkog izbornog sistema, krađe ličnih podataka i osporavanje pouzdanosti izbornih rezultata.

Međutim, naglasio je da će i Rusiji, i Kini, i Iranu i ostalima biti teško da utiču na rezultate glasanja ili da manipulišu na nivou SAD.

Demokratska konvencija, koja bi trebalo da nominuje Bajdana za kandidata za predsednika SAD, počeće 17. avgusta, ali on joj – navodno zbog epidemije – neće prisustvovati i obratiće joj se putem video-veze.

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  A utiču li USA-Zapad na izbore u drugim zemljama?!?

 2. milorad2 says:

  bajden bi odmah otpočeo rat , i s obzirom na trenutnu opštu sliku taj rat ne bi dugo bio lokalna stvar.Činjenica je,silaskom "levice" sa vlasti u USA ta država je postala manje ratoborna.U zadnje vreme nismo bili svedoci nekog humanitarnog ili demokratskog bombardovanja negde u svetu.Recimo,potpuno sam ubedjen da bi se danas u venecueli vodio rat da je pobedila klintonova a možda i na još nekoliko mesta uključujući i nas.Generealno u americi ne postoji sukob oko nastavljanja kampanje ratova i pritisaka po svetu, njihov sukob je u suštini oko toga KAKO to uraditi.Tramp je krajnje pragmatičan i gleda to kroz prizmu para i uvažava činjenicu da su reesursi USA već sada prenapregnuti, "demokratski"(oni sa demokratijom isto kao i tramp nemaju više nikakve veze,zato navodnici) lobi iza bajdena sa druge strane smatra da su na ivici pobede i da je potreban još samo jedan SNAŽAN napor da bi se to i postiglo ali i jedni i drugi su OPASNOST za sve slabe i nezaštićene,u najavi.Tramp udara po kini zato što su mnoge korporacije iz suprotnog tabora tamo počele da zaradjuju velike pare na jeftinoj kineskoj radnoj snazi,i zato više odgovara rusima koji vide da bi "demokratski" tabor odmah pokrenuo proxy rat protiv njih.Medjutim obe priče su samo leva i desna noga mašine za ubijanje koja korača.Leva,desna,leva,desna, i što se pre shvati to bolje je za sve nas, samo snažna vojno-ekonomska alijansa tog monstruma može sad da zaustavi.Odnos prema kini u "demokratskom" taboru je ambivalentan, mrze ih ali po njihovom planu rusija je glavni protivnik pa će se onda obračunati sa kinom i tramp upravo to radi, pokušava finansisjki da smanji kineski rast dok se "demokrate" ne obračunaju sa rusijom i to je cela priča, oni rade zajedno na spoljnom planu ali kod kuće više nisu tako u velikoj ljubavi i možda bi njihov medjusobni sukob koji je na vidiku smanjio opasnost od te odmetnute ,razbojničke družine,od te piratske ladje koja se još uvek zove USA.U svakom slučaju svaki pragmatični i razumni lider će odmah prepoznati direktnog neprijatelja u njima ali ODMAH, i ko je pametan neće se mnogo lizati sa njima inače će završiti kao gadafi i još neki.Toliko su lagali da su izgubili svakki kredibilitet i mislim da će se uskoro suočiti sa nekoliko alijansi koje će im blokirati pristup regionima per se, čisto po logici stvari, gde nema amerikanaca stvari su mirne.

 3. Milutin says:

  U Americi izgleda da svi drugi imaju uticaj na predsedničke izvore, svi osim oni koji ga stvarno trebali da ga imaju. Američki građani. Nešto je trulo u Državi Americi.

 4. Trla baba lan says:

  Koga briga?

  • Zastavnik Đemo says:

   Pa to ne zanima ni prosečnog amerikanca, a zašto bi prosečnog srbina?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *