АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ У ФИНСКОЈ?

АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ У ФИНСКОЈ?

13 маја 2023

Финска и Сједињене Америчке Државе разматрају нови споразум о сарадњи у области одбране, који би Вашингтону омогућио да користи територију нордијске земље за складиштење војне опреме.

У Хелсинкију су прошле недеље одржани преговори, а шеф политичког одељења финског Министарства спољних послова Микаела Антела рекао је да су представници две државе разговарали о тексту споразума.Антела је навео „да ће документ омогућити Финској да ојача свој одбрамбени положај захваљујући могућем распоређивању америчке војне опреме“. Прецизирано је да је, пре свега, реч о обуци људства и чувању наоружања и материјално-техничких средстава.

Према његовим речима, споразум би Америци дао зелено светло за распоређивање трупа у Финској, као и улагање у инфраструктуру из средстава која је амерички Конгрес доделио Министарству одбране. Међутим, до сада се није разговарало о размештању нуклеарног оружја.

Фински медији пишу да је документ „у складу са сличним америчким споразумима са другим нацијама“.

Финска се званично придружила НАТО-у у априлу, готово годину дана након што се пријавила. Заједничку пријаву поднела је и Шведска, али је њено чланство у алијанси одложено због захтева Турске и Мађарске.

(РТ Балкан)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Velika Metla says:

    Баш бих волео знати шта то има ова Финска, па се плаши да Руси не дођу у Финску и украду јој то шта има ? Колико знам нема ништа чега Русија нема барем 1000 пута више од Финске. Наравно да се овде не ради о страху од Русије него им је наредио амерички сатаниста да раде оно шта никако није у интересу Финске. Иначе амерички сатаниста никада ништа није ни радио у корист других, него САМО у своју корист. ДОЛАР КАПУТ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u