АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ У ФИНСКОЈ?

AMERIČKE VOJNE BAZE U FINSKOJ?

13 maja 2023

Finska i Sjedinjene Američke Države razmatraju novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji bi Vašingtonu omogućio da koristi teritoriju nordijske zemlje za skladištenje vojne opreme.

U Helsinkiju su prošle nedelje održani pregovori, a šef političkog odeljenja finskog Ministarstva spoljnih poslova Mikaela Antela rekao je da su predstavnici dve države razgovarali o tekstu sporazuma.Antela je naveo „da će dokument omogućiti Finskoj da ojača svoj odbrambeni položaj zahvaljujući mogućem raspoređivanju američke vojne opreme“. Precizirano je da je, pre svega, reč o obuci ljudstva i čuvanju naoružanja i materijalno-tehničkih sredstava.

Prema njegovim rečima, sporazum bi Americi dao zeleno svetlo za raspoređivanje trupa u Finskoj, kao i ulaganje u infrastrukturu iz sredstava koja je američki Kongres dodelio Ministarstvu odbrane. Međutim, do sada se nije razgovaralo o razmeštanju nuklearnog oružja.

Finski mediji pišu da je dokument „u skladu sa sličnim američkim sporazumima sa drugim nacijama“.

Finska se zvanično pridružila NATO-u u aprilu, gotovo godinu dana nakon što se prijavila. Zajedničku prijavu podnela je i Švedska, ali je njeno članstvo u alijansi odloženo zbog zahteva Turske i Mađarske.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Baš bih voleo znati šta to ima ova Finska, pa se plaši da Rusi ne dođu u Finsku i ukradu joj to šta ima ? Koliko znam nema ništa čega Rusija nema barem 1000 puta više od Finske. Naravno da se ovde ne radi o strahu od Rusije nego im je naredio američki satanista da rade ono šta nikako nije u interesu Finske. Inače američki satanista nikada ništa nije ni radio u korist drugih, nego SAMO u svoju korist. DOLAR KAPUT !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *