АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ: Тешко ће се САД одбранити од руских крстарећих ракета

AMERIČKI ADMIRAL: Teško će se SAD odbraniti od ruskih krstarećih raketa

21 marta 2015

989 657Pentagon je zabrinut zbog težnje Rusije da poveća domet i udarnu moć svojih krstarećih raketa koje nose brodovi, podmornice i avioni.

Istupivši na slušanju u Kongresu SAD, šef Severne komande Oružanih snaga SAD, admiral Vilijam Kortni, rekao je:

„Rusija se približava svom cilju: da svoje teške bombardere, podmornice i brodove opremi krstarećim raketama velikog dometa sa neatomskim bojevim glavama koje može lansirati izvan zona koje su u dometu naše protivraketne odbrane”.

Kortni je zadužen za odbranu same teritorije SAD, a istovremeno je na čelu Objedinjene komande aerokosmičkom odbranom Severne Amerike. Utoliko ima veću težinu i ovo što je u nastavku rekao:

„Sve ovo širi mogućnosti Kremlja u oblasti elastičnog obuzdavanja SAD bez upotrebe nuklearnog oružja. Ako se ova tendencija nastavi, sa vremenom ćemo se suočiti sa problemom kako da obezbedimo zaštitu Severne Amerike od ruskih krstarećih raketa. Zabrinuti smo zato što naši protivnici raspolažu bezmalo istim tehničkim mogućnostima kao i mi da prave krstareće rakete sa običnim bojevim glavama koje će im omogućiti da nanose udare po Sjedinjenim Državama bez očevidnog rizika da uslede kontraudari nuklearnim oružjem”.

Kortni je rekao kongresmenima da su SAD tokom svih proteklih 40 godina raspolagale najboljim u svetu visokopreciznim krstarećim raketama sa običnim bojevim glavama sposobnim da ostanu neprimetne za protivraketnu odbranu protivnika. Pa dodao:

„Međutim, pojava u rukama druge strane istih mogućnosti za nanošenje identičnih udara sa velikih rastojanja može nam otežati odbranu sopstvene zemlje. Zato molim Kongres da ne žali sredstva za pojačanu kontrolu vazdušnog i pomorskog prostora radi blagovremenog otkrivanja raketnih pretnji i usavršavanja protivraketne odbrane teritorije SAD”.

Kortni je posebno ukazao da su SAD potrebne dodatne mogućnosti za otkrivanje (ruskih) strateških bombardera, podmornica i brodova i za njihovo uništavanje pre nego što uspeju da nanesu raketni udar. Pri tom je bio slikovit:

„Likcidirati onoga ko drži luk u rukama uvek je tehnički lakše nego strelu koja već leti”.

Za razvoj protivraketne odbrane, administracija Baraka Obame ima nameru da u narednoj finansijskoj godini potroši 9,6 milijardi dolara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bozo says:

    Bolje bi bilo da se smire i ne cackaju mecku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *