АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ УПОЗОРАВА: Не смемо да заостајемо за руском флотом (ВИДЕО)

AMERIČKI ADMIRAL UPOZORAVA: Ne smemo da zaostajemo za ruskom flotom (VIDEO)

17 maja 2017

SAD treba da povećaju svoju flotu kako bi mogle da konkurišu zemljama kao što su Kina i Rusija, smatra načelnik štaba Ratne mornarice admiral Džon Ričardson.

„I Kina i Rusija mogu da nam konkurišu u svim oblastima po veličini i brzini. Obe zemlje imaju značajne kosmičke, sajber i nuklearne snage“, citira Ričardsona „Difens njuz“ (Defence News).

Prema njegovim rečima, obe države „predstavljaju izazov uticaju i interesima SAD“ u raznim regionima sveta i često na moru. Ričardson naglašava da je Rusija proširila zone svojih morskih operacija u Baltičkom, Crnom, Sredozemnom i Kaspijskom moru. Admiral je posebno istakao da je Rusija sačuvala i modernizovala svoju podmorničku flotu i u prošlom mesecu spustila u vodu drugu atomsku podmornicu projekta „Jasenj“.

„Moramo hitno da reagujemo kako bismo postigli bolje pokazatelje Ratne mornarice što pre“, rekao je on.

„Unapređenje vojno-pomorskih snaga predviđa povećanje broja brodova. Sada je naš cilj flota od oko 310 brodova. Međutim, ako se pogledaju dugoročne prognoze, postaje jasno da bismo izašli iz tog okvira moramo da izgradimo još brodova“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, novi cilj treba da postane broj od 355 brodova. Ričardson je to izjavio uoči izlaska nove „Bele knjige“ Ratne mornarice SAD, navodi portal.

Jedno od predizbornih obećanja predsednika Donalda Trampa bilo je povećanje američke mornarice do 350 brodova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *