АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПРЕТИ НАШОЈ ДРЖАВИ: „Србија мора да прихвати предлог ЕУ за Kосово Или ће завршити као Северна Kореја“

AMERIČKI AMBASADOR PRETI NAŠOJ DRŽAVI: „Srbija mora da prihvati predlog EU za Kosovo Ili će završiti kao Severna Koreja“

9 februara 2023

„Beograd do kraja godine treba da prihvati francusko-nemački predlog za rešenje Kosova i Metohije“, „Ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severu Koreju“, „Priština mora da osnuje ZSO“, samo su neke od poruka Kristofera Hila, američkog ambasador u Beogradu.

Srbija do kraja ove godine mora da prihvati francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog problema ili će završiti kao Severna Koreja!Ovo je juče poručio Kristofer Hil, američki ambasador u Beogradu, ističući da SAD insistiraju da ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se sprovede. Američki zvaničnik naglašava da Vašington podržava sve ono što je Evropska unija uradila u vezi sa kosovskom krizom, a posebno francusko-nemački predlog kao rešenje.

Ne sme biti grešaka

Američki ambasador kaže da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i prihvatanje francusko-nemačkog predloga treba da se desi najkasnije do kraja ove godine.

– Realno je predložiti da se to desi ove godine, zato mislim da je ova godina veoma značajna. Predlog EU jeste pozitivan i može da se sprovede. ZSO bi mogla da se formira do leta, a francuski-nemački predlog da se sprovede do kraja godine. Važno je vratiti se na osnovno pitanje, a to je budućnost srpske zajednice na Kosovu. Oni tamo žive vekovima i moraju znati kakva im je budućnost. Treba da se pozabavimo onim što potiče iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO. To apsolutno mora da se sprovede ako očekujemo da neko u buduće sporazume ima poverenje – ističe Hil.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se ne stvaraju tenzije između Beograda i Prištine i da se ne koče pregovori.

– Pričamo o rešenju za Srbiju, Balkan i Evropu. SAD imaju dugoročne interese u ovom regionu. Važno je da se stvari smire, da se ne stvaraju tenzije i da se ne pruža prilika ljudima koji žele da ih stvaraju izgovor za to. Nisam bio ovde 20 godina, ali bio sam na drugim mestima, između ostalih, i u Severnoj Koreji. Ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severnu Koreju, pa ćete videti da stanje na Balkanu trenutno nije tako loše i može biti bolje – naglašava Hil.

Komentarišući ove navode, Ivan Miletić sa Instituta za javnu politiku kaže da Srbija mora da učestvuje u pregovorima.

– Srbija ne sme da ponovi greške koje je pravila tokom procesa u Rambujeu. Principi pregovora i dogovora u Rambujeu postali su sastavni deo Rezolucije 1244 UN i njenih aneksa. Upravo iz tog razloga predsednik Srbije demonstrira hrabrost i učestvuje u sadašnjem procesu u vezi sa onim što zovemo francusko-nemački predlog. Odnosi u svetu su se drastično promenili nakon početka rata u Ukrajini i u tom svetlu treba gledati pregovarački proces. Dinamika sprovođenja zavisiće od Prištine, koja mora da formira ZSO, koju već deset godina izbegava – ističe Miletić.

Manevarski prostor

Biljana Pantić Pilja, šefica delegacije u Savetu Evrope, kaže da SAD prvo mora da natera svoje ‘kosovsko čedo’ da poštuje potpisane sporazume.

– Od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo je deset godina i još čekamo na ZSO. Prvo neka nateraju svoje ‘čedo’ koje su iznedrili da poštuje potpisane sporazume. Srpska strana je pokazala posvećenost razgovorima. A poređenje stanja na Balkanu i u Severnoj Koreji jeste neprihvatljivo i čudi me takva izjava jednog diplomate – podvlači Pilja.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu ocenjuje da je Beograd u povoljnijoj poziciji od ‘Kosova’.

– Od Kurtija se traži da sprovede dogovoreno i tu Srbija ima manevarski prostor za akciju i delovanje. Svakako je dobra to što se pritisak sada preselio na Prištinu – zaključuje Šahrimanjan Obradović.

(Informer)

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  MaterTiSatanističku da je Srbija kao ponosna severna Koreja ne bi ti sekunde jedne boravio u Srbiji. Niti bi smeo prići Srbiji, kao što ne smeš severnoj Koreji.

  • Pravoslavni komunista says:

   Živela Severna Koreja, živeo Kim Džong Un! Dole Zapad..., Smrt demokratiji

  • Strsljen says:

   NEMA KUCA GAZDU PA SE I TI KURCIS KOPILE KAUBOJSKO. OTERO BI TE JA ODAVNO ZA TA LAJANJA. MARS IZ SRBIJE BULJOGLAVI!

 2. ANA says:

  Ma što ne istjerate ovog skota iz Srbije? Postao je toliko drzak da je to neprihvatljivo. Ko je on da prijeti? On je samo jedan ambasador, a zna se šta je po protokolu ambasadorska dužnost. Ovaj prelazi sve granice lijepog ponašanja u tuđoj zemlji. Treba ga pod hitno poslati nazad u Ameriku.

 3. milorad5 says:

  "Važno je da se stvari smire, da se ne stvaraju tenzije bla bla bla...DA ovo im je veoma važno inače bi oni nas ponovo napali.Ali sada ne mogu to da urade ,rizikuju grozne posledice.To znači da je šiptarska plaćena teroritička armija ubačena preko granice sfrj i sr jugoslavije,isto kao i "sirijski pobunjenici",ostavljena da se snalazi kako zna i ume ako zagusti.Poredjenje sa s.korejom je još jedan znak da ovaj izbacuje LAŽNE PRETNJE,JER TO NIJE MOGUĆE DA SE DESI.ALI NIJE MOGAO DA NADJE STVAR KOJA JE DOVOLJNO ZASTRAŠUJUĆA U HIPERBOLI DA BI POSTIGAO LAŽNI EFEKAT BLEFA.KADA BI ONI MOGLI DA NAPRAVE RUDNIKE NA KOSOVU BEZ NAŠE SAGLASNOSTI NIŠTA NAS ONI NE BI NI PITALI NITI BI SE UOPŠTE SEKIRALI ZA NAŠE PRIZNANJE KOSOVA.KOPALI BI UKRADENO ZLATO I ZVIŽDUKALI ZADOVOLJNO.ALI ONI BEZ NAS NE MOGU DA TO RADE,TO JE KAO DA KUPUJU AJFELOVU KULU I SASVIM IM JE JASNO DA AKO MI NE PRIZNAMO KOSOVO ILI ONI NE POSTIGNU SAGLASNOST SA NAMA OD PRAVLJENA RUDNIKA I INFRASTRUKTURE KOJA KOŠTA DESETINE MILIJARDI DOLARA I TRAJE DECENIJAMA NEMA NIŠTA.E PA NEMA SRPSKO ZLATO ZA DŽ I TO VAM JE TO.JA SAM SIGURAN DA NEMA NIKOGA U SRBIJI KO BI PRIZNAO ILI SE USUDIO DA PRIZNA LAŽNU DRŽAVU,A DA NAS OKUPIRAJU VOJNO I POKORE TEŠKO.USOKORO ĆE OVAJ KANARINC PEVATI DRUGU PESMU.OVO JE POSLEDNJI BLEF PRE NEGO ŠTO OKRENU KAPUT POVODOM SRBIJE.JOŠ ĆE SE I IZVINJAVATI ZA NAPAD,JER IM RUSKI MEDVED DAHĆE ZA VRATOM I SVE MOŽE PREKO NOĆI DA SE PROMENI OVDE ZA NJIH.POGOTOVO JE KATASTROFALNO ZA CELU TU BANDU KOJA JE POSLODAVAC OVOM PROFESIONALNOM LAŽOVU I MUTNOM TIPU,POSEBNO JE LOŠE ZA NJIH,ŠTO JE INFORMACIJA O ONOME ŠTO LEŽI NA KOSOVU KONAČNO IZBILA U JAVNOST.NE SAMO ŠTO JE PROSEČAN SRBIN SHVATIO KOJE PARE ŽELE DA NAM UKRADU NEGO SU I OSTALE POTENCIJALNE MUŠTERIJE SADA SASVIM SIGURNE DA TU IMA NEŠTO I VEĆ NJUŠKAJU OKOLO O ČEMU SE TU RADI,KOJA JE LOVA, I DA LI SE ISPLATI DA SE MEŠAJU.TEK TO ĆE DA IH TOTALNO PORAZI I MORAĆE DA POŽURE DA KUPE KONCESIJE PRE NEGO SE POJAVI KONKURENCIJA:)PUKLI SU BRE KO PRAZNA TIKVA.SVE OVOSA KVINTOM KURTIJEM ,ŠIPTARSKOM KVAZI POLICIJOM SVE JE TO S.KUCU I POUKUŠAJ POSLEDNJG BLEFA BEZČASNIH LOPUŽA KOJIMA SE RUKA ZAGLAVILA U VANGLI SA ZLATOM PA SAD NE ZNAJU ŠTA DA RADE ISPRED GAZDINE DVOCEVKE.

 4. Pendrek says:

  Persona non grata! Povedi i tvog potrcko AV ako budesh bezio iz svete nam Srbije, sto bi rado ovde izneo more marsh!

 5. test01 says:

  Doticni uskoro nece imati gde da se vrati posto mu maticna drzava postaje gora od bilo koje banana drzave (trazice azil u Srbiji)! Uskoro dolazi do velikih promena a nadam se da nece doci do najgore varijante mada sve tome vodi - upravo zbog ovakvih likova i njegovih gazdi. Olos se toliko osilio da vise uopste ne shvataju sta im se sprema i da nemaju nikakve sanse protiv Rusije i Kine ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *