АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ШОКИРАО РЕГИОН: Открио Трампов план за Косово

AMERIČKI AMBASADOR ŠOKIRAO REGION: Otkrio Trampov plan za Kosovo

21 jula 2018

Ambasador Sjedinjnih Američkih Država na tzv. Kosovu Greg Delavi preneo je poruku predsednika Donalda Trampa da je Amerika spremna da podrži podelu Kosova!

On je na taj način potvrdio nedavno pisanje Informera da se u Stejt departmentu, uz Trampovu saglasnost, najozbiljnije razmatra opcija razmene teritorija između Beograda i Prištine kao jedno od glavnih rešenja za kosovsku krizu. Prema tom scenariju, centralnoj Srbiji bi bile pripojene četiri opštine na severu Kosova koje su etnički gotovo 99,9 odsto srpske, dok bi Albanicama pripao deo Preševa, zapadno od autoputa E-75.– Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Sada ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde, to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome – naveo Dalavi, a preneli svi prištinski mediji.

Na ovakvu izjavu odmah je reagovao i premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, koji je zapretio da razmena teritorija znači novi rat!

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da Srbija ne želi sukobe, već dogovor.

– Nadam se da na Kosovu neće doći do rata, već do nekakvog rešenja. Ali nije rešenje ako nam kažete „sve je naše, a vi nas samo priznajte“. Potreban je dogovor. Ljudima je to teško, ali ne može da se odugovlači. Naš interes je da se to pitanje reši. Učinićemo sve da se očuva mir i napredak zemlje i da postignuto rešenje zadovolji državne interese, da ne sruši obraz Srbiji – naveo je Vučić i dodao:

– I dalje smo u vrlo teškoj poziciji. Ima još po koja figura na tabli. Moguće je da se borimo, da probamo da izvučemo nekakav remi, iako će biti vrlo teško – objasnio je Vučić.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da se okolnosti u svetskoj geopolitici polako menjaju u našu korist.

– Najnovija izjava američkog diplomate pokazuje ono što smo i naslućivali, a to je da se svetska geopolitika menja u smeru koji konačno donekle može da bude dobar i za Srbiju. Ako smo realni, imali smo teških 25 godina i sve što smo radili nailazilo je na osudu. Dolazak Trampa na vlast razbija donekle takvu sliku o Srbiji. Ne treba da budemo preoptimistični da će sve ići u našu korist, ali se neke stvari bar pomeraju ka našem interesu – ističe Deđanski.

KOMENTARI20 komentara

 1. Beli Orao says:

  Neki idiot već radi na tom ili je već potpisao taako nešto!!! Samo ne zna kako sad da to i objavi!!!

  • doktrina soka says:

   Zna se ko je taj idiot.Onaj ko ima pecat drzave Srbije.Udri grome,sini munjo.

  • Željko says:

   Susjedi, bilo kakva razmjena teritorija koji mijenja AVNOJ granice su put u propast jer onda legalizirate odvajanje Vojvodine, Sandžaka, što vam BiH nije dala teritorij oko hidrocentrala na Drini jer je dobila savjet "velikog brata" zato što bi bile poništene AVNOJ granice koje su priznate!

   • Miraš says:

    Što Hrvatska nije lepo uredile granice sa Slovenijom? Bilo kakvo otvaranje priznatih AVnoj-evskih granica otvarilo bi pitanje granica kod svih republika, i kod tvoje Hrvatske.

   • Velika Metla says:

    Željko,AVNOJ-evske granice su nametnute srbskom korpusu,da bi se došlo do ovoga do čega se počelo dolaziti devedestih! 2 miliona Srba je izinulo u Drugom svetskom ratu! Ona "šugoslavija"je isto tako bila nametnuta Srbima! Misliš li ti da "pirgavo zlo"zvano englezi nisu znali da onakva "titoslavija"sa onako izmešanom nacionalnom i verskom strukturom ne može opstati? Naravno da su znali! Ali su uvek podržavali stvaranje takvih država (najnoviji primer je Albanija,koja je sastavnjena skoro od istog "materijala"kao i "titoslavija),da bi i njihovi naslednici imali kome prodavati oružje,kad dođe do nemira u tim i takvim državama,a nemire će UPRAVO englez i da izaziva! Kažu,"pametne glave",kako je kraljica britanska poštovala Tita!? Jeste,toliko su ga poštovali,svi oni,da su mu državu počeli rušiti istog trena kad je pašče lipsalo! Naravno,NIKO nama Srbima nije kriv što smo imali Kapičića,Minića,Rankovića,Penezića,i ostalog srbskog komunjarskog smeća!

 2. Miraš says:

  Ne može Tramp ni blizu do srpskog srednjovekovnog kneza Lazara Hrebeljanovića, sve i da nešto kao popušta. Šta će biti sa našim svetinjama na Kosovu i Metohiji i zašto njih ni pomenuo nije? .. Knez Lazar je sa svojim saborcima hrabro i odlučno stao pred veću i jaču silu, a kad su nešto slično tome Amerikanci uradili? Nikad. Lazara Hrebljanovića mi pamtimo duže od 6 vekova, poštujemo ga kao sveca i zauvek slavimo u Crkvi Božjoj. Koliko dugo će Amerikanci pamtiti Donalda Trampa? O poštovanju Trampa od njegovih Amerikanaca da se i ne priča. U svojoj istoriji i kulturi Amerikanci ovakvu ličnost nemaju i nije verovatno da će ikada imati. Nego "knez" sadašnji, prethodni i onaj pre njega, a jakog i velikog zemaljskog carstva nešto se puno zanimaju za sveto Kosovo i Metohiju. Ma kolika da je to ovozemaljska sila "Zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvek i doveka." Zato probudimo se i setimo se da mi odavno imamo direktnu vezu na nebu do samog Cara nebeskoga. Obratimo se kako dolikuje Jedinome koji menja sve.

  • MITOO says:

   Samo nav vi crnogorci falite posle Milosevica da opet nesto zas...rete. Tako i treba podeliti po etnickom principu, pa neka se u svom delu razmnozavaju ko zecevi.Treba dok je vreme i Rasku oblast podeliti, a R.Srpsku prisajediniti. Tramp je shvatio Nemacku sta radi da ozivi 4. Rajh. Britanija se na vreme izvukla. Samo hrabro Vucicu ne slusaj Amfilohijevu crkvu, jer je sad pravi trenutak. Vec sutra ce biti kasno.

   • Miraš says:

    Nije za čudo da sluga sotonin odmah javlja na pominjane svetog kneza Lazara. Ne treba pristajati na podelu države Srbije po etničkom principu jer se zna da Šiptari nikad nisu bili bitan faktor za stvaranje Republike Srbije, u bilo kom periodu njene istorije. Svaka čast izuzecima, ali zna se da pretežno u svakoj istorijskoj prilici Šiptari su stajali na stranu okupatora ibijali su naše stanovništvo i razarali su državu. Saradjivali su vidno i upadljivo sa svim okupatorima koji su se ovde pojavili. Šiptari po svojoj suštini nisu bili konstitutivni i narod ni u jednom periodu života države Srbije te Srbi nemaju obavezu i ne treba da dele sa njima svoju državu. Oni samo na kraju uz skute okupatora i kad je vidno da se država već komada kao pravi plemenski divljaci žele da zgrabe nešto i za sebe. Ni ne znaš koliko si glup i koliko si nisko pao. Koliko ima takvih koji žive sa tako malo pameti. Još od raspada SSSR se zna ovo: "polazna smernica svetske vlade u senci, bila je likvidacija država njihovog suvereniteta, stvarajući tako na celoj Planeti “orkestar etničkih plemena” gde svako pleme delegira svog poglavicu u “Plemenski savet”, kojim upravlja ezoterijsko jezgro svetske vlade." Koliko ratova su pokrenuli u svetu samo u poslednjih nekoliko decenija podstičući sukobe i ratove po nacionalnom i religijskim šavovima, sa ciljem da te države oslabe, udrobe i usitne. Na čelo novonastalih oslabljenih država, a za njih osvajače sveta još bolje je ako su to već usitnjene manje države, važno je da dovedu svoje marionete na vlast. Sirija ima sve veće šanse da bude prva država u svetu koju nisu uspeli da raskomadaju, a takodje neće uspeti da dovedu svoju marionetu tj. onog "plemenskog poglavicu" na vlast.

   • Miraš says:

    Neće lako Dodik od bosanskih Srba napraviti Srbe jer i sam povremeno pristaje da se Kosovo da Šiptarima. Zna se da bilo koje stvorenje sa takvim stavom pa onda ni Dodik, nije pravi Srbin. Neće ti pomoći visoka bosanska veza u zvaničnom Beogradu, jer po svoj prilici taj će bez žaljenja utopiti Srpsku u BIH. Misliš lako ti je udariti na Crnogorce jer ih je malo, a znamo da samo kukavice udaraju na brojno manje. U sadašnjoj Crnoj Gori jedva ima oko 620.000 stanovnika, a Crnogorci ne čine ni 50%, ima ih tamo oko 350.OOO. U Srbiji ima oko 264.000 državljana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi. Brojne su porodične i lične veze, a takodje i istorijski primeri dobre saradnje Srbije i Crne Gore. Najlošiji period je bio u vreme dinastičkog obračuna Karadjordjević Petrović, ali to ne treba prenositi na narod jer većina nas lično ne pripada dinastijama. Baš na tom obračunu Montenegrini su našli plodno tle ne samo za secesionizam nego i za neprijateljski stav prema Srbiji. Mogu Djukanović, Marković, Vujanović i ostali sada da mede i pričaju štagod hoće ali zna se da njihova elitna družina je izdajnička i prema Srbiji da je neprijateljska, jedan od veoma upadljivih dokaza za to je priznanje tkzv. Kosova iz 2008 godine od strane Crne Gore. Bez obzira na to ako je sam djavo odlučio da nas razdvoji i učini neprijateljima, mi treba da ga nadmudrimo.

 3. Ivan Grozni says:

  Molim sve Srbe da razmisle. RAZMENA TERITORIJA. Menjam srpske teritorije za srpske teritorije ali da nisu vise srpske. Dajem ne okupiranu teritoriju za okupiranu. KiM je srpske zemlja. Ako hoce razmenu neka daju Skadar i Drac za dva grada na KiM Samo tako moze razmena ali ne srpsku teritoriju za srpsku teritoriju. Ovog maloumnika treba odstraniti iz pregovarackog tima. Neka se bavi svojim poslom Predsednika

  • Ej says:

   Ustav Srbije i rezolucija 1244 kazu da je Kosovo ostalo nase, srpsko. Ne vidim cemu zurba od strane naše vlade? Narod, i zdrava logika kažu ne potpisujemo Briselski niti bilo kakav sporazum jer ako potpišemo javno se odričemo Kosova. I zaboravite dosetke i floskule koje nam svakodnevno sa sredstava informisanja serviraju nasi i strani politicari. EVROPA IMA ALTERNATIVU.

  • Miraš says:

   Ivan Grozni, Sramota je što se uopšte pregovara sa stvorenjima i to veoma okrvavljenih ruku, sa bivšim i to važnim terorističkim vodjama. Asad ne razmenjuje teritorije svoje države sa teroristima nego teroriste pobedjuje, a teritorije oslobadja. Neki su i osudjeni pa su u zatvoru. Da bi brže završili rat jedan deo najtvrdokornijih zasad premeštaju u pokrajinu Idlib, a na kraju će i Idlib pročešljati. O tome treba da razmišljamo.

 4. DonDon says:

  hahaha..pa opet nam uzimaju teritoriju. Koje 4 opstine tu bre saka jada ima, a jos da ih pustimo da se ugnezde u Presevu. Kosovo se ne sme deliti, a ukoliko se deli mora ici na pola bez dodatnih teritorija na stetu Srbije.

 5. rajkoo says:

  Neka Tramp dozvoli Teksasu i jos ponekim njegovim zvezducama da se otcepe. Amerika MORA da odgovara za zlocine koje je pocinila u NATO agresiji, za svaki zivot i za svaki kamen. Rezolucija 1244 MORA da se postuje, onaj ko o njoj cuti je izdajnik, za sada nisam cuo da je srpski tim koristi u razgovorima o Kosovu. Kakav bre Makron i Merkelova i Tramp, sve su to nasi neprijatelji. Kakve pare koje daju Srbiji, zar nasa vlast misli da smo mi slepci da idemo po svetu i prosimo. Sve razgovore o EU prekinuti sto pre dok se ne rese problemi od kojih zavisi postojanje Srbije. Ako ova vlast ne slusa sta narod govori i sta zeli njihov kraj ce biti mnogo, mnogo gori od "5-og oktobra" koji su organizovali strani spijuni na celu sa amerikancem koji je cekao razresenje situacije na Obrenovackom putu. A Vucic ako hoce nesto da poklanja eto mu dedovine pa neka radi sta hoce.

  • ralence says:

   Pre odcepljenja Teksasa od Meksika-Španije vojnom silom Meksičke vlasti su dozvolile hiljkadama naseljenika iz tadašnjih Istočnoh Država Amerike da se nasele na teritoriji Teksasa koji je većinom bio bez Belaca Anglosaksonaca. Kad su postali većinsko stanovništvo ti isti naseljenici su se Vojno pobunili po nagovoru Istočnih država koje su ih pomagale protiv Meksika i otcepile Teksas od njih. Slični je slučaj sa Kosmetom.

 6. Velika Metla says:

  Narodeeeee,šiptara u srbskoj pokrajini ima oko 600-700 hiljada i NIJEDNOG više od toga! Napraviti pod hitno popis stanovništva i svakoga ko je došao u Srbiju,u našu pokrajinu,posle Prvog svetskog rata proterati u njihovu državu Albaniju,koju su,uzgred rečeno,dobili opet od srbske teritorije! Šiptari na Kosovu i Metohiji imaju lične karte izdate od državnih organa Makedonije,Crne Gore i Albanije,naravno i od Srbije,zato i učestvuju na svim izborima u svim ovim državama,i u Srbiji naravno! Upravo zbog ovih stvari nikada nisu pristajali na popis stanovništva! Sve to proterati za Albaniju,u roku od ODMAH!

  • ralence says:

   Po Njeguševoj teoriji da svaka ptica svom jatu leti.

   • Velika Metla says:

    Ralence,naravno! Jer si onda isključio najčešći razlog nemira i ratova,a to su multi-kulti tvorevine!

 7. Dušan says:

  Opasna zamka,ako je moguća podedla Kosmeta onda se mora menjati Ustav.Ako se promeni Ustav onda je Cela Srbija na tanjiru što se tiče podela.Naročito Vojvodina i Raška oblast.S tim što Raška oblast nema nikakav status u Ustavu.Vojvodina je Srpsko vojvodstvo STEČENO U AUSTROUGARSKOJ KRVLJU ; PRAVOM ; PREGALAŠTVOM I SILNIM ZLATOM KAO I SLAVONIJA:IMAMO TAPIJU NA TO:

 8. Jenkystyle says:

  Zašto se taj "mozgonja" deđanski nije setio da 4 opštine sa severa Metohije i Kosova razmeni za Vojvodinu, to bi valjda bilo još bolje za Srbiju? Sve nešto mislim da je onaj Vidkund Kvisling bio mala beba za ove današnje skotove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *