AMERIČKI AMBASADOR: Srbi i Amerikanci su prijatelji od Prvog svetskog rata

AMERIČKI AMBASADOR: Srbi i Amerikanci su prijatelji od Prvog svetskog rata

2 jula 2014

pol-majkl kirbiAmbasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi priredio je danas prijem povodom  američkog praznika Dana nezavisnosti, na kojem je izjavio da su  Amerikanci i Srbi izgradili trajno prijateljstvo tokom Prvog svetskog  rata i poručio da će Vašington nastaviti da podržava Srbiju na njenom  evropskom putu.

Prijemu u rezidenciji američkog ambasadora  prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik  Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Maja  Gojković, poglavar SPC Irinej, predstavnici Vlade, parlamenta,  diplomatskog kora i javnog života.

Ambasador Kirbi je, u obraćanju  zvanicama, primetio da se u poslednje vreme, povodom obeležavanja 100.  godišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, mnogo raspravlja o događajima  koji su doveli do izbijanja tog rata.

„Raspravu prepuštam  istoričarima. Sa američke tačke gledišta, Srbi i Amerikanci su izgradili  duboko i trajno prijateljstvo dok smo se borili da prevladamo sve nevolje  i pobedimo u ratu“, rekao je on.

U dvorištu rezidencije bile su  izložene fotografije koje predstavljaju neke od junaka američko-srpskog  prijateljstva iz Prvog svetskog rata, poput američke lekarke Rozali  Morton, odlikovane Ordenom svetog Save.

„Izazovi s kojima se danas  suočavamo su mnogo drugačiji od onih s kojima smo se suočavali u vreme  Prvom svetskog rata. Ipak, dug srpsko-američkog prijateljstva opstaje. Mi  smo još jedna generacija Srba i Amerikanaca koje vezuje slika nade kada  je budućnost u pitanju“, kazao je Kirbi.

Podsećajući da Četvrti  jul obeležava ideju vladavine naroda, uz političke i ekonomske slobode,  poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona, američki ambasador je naveo  da i „srpski prijatelji“ naporno rade kako bi stvorili snažnu demokratiju  u Srbiji.

„Danas u svetu postoje i drugi modeli upravljanja  državom, ali je Srbija izabrala demokratiju. Ovogodišnji izbori su  svedočanstvo te odluke“, rekao je Kirbi.

On je, takođe, još jednom  čestitao Srbiji na otpočinjanju pristupnih pregovora sa EU i poručio da  će Vašington nastaviti da pruža Srbiji podršku na njenom putu ka Uniji.

„Srećan  Dan nezavisnosti! Neka odnosi između Srbije i Amerike budu još dublji i  neka rastu i napreduju“, poručio je ambasador Kirbi na kraju govora.

Prijemu  je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima više sadašnjih i bivših  ministara Vlade Srbije, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom,  guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, predstavnici političkih  partija, privrednici, uključujući vlasnika Delta holdinga Miroslava  Miškovića, predstavnici verskih zajednica, Vojske Srbije…

KOMENTARI3 komentara

  1. mirko says:

    neko cudno prijateljstvo,krvnicki nas bombarduju i 44,99,otimaju nam teritorije,zaprasuju nas otrovima,triju gmo hranom...cudno neko prijateljstvo,u ime obicnih gradjana HVALA vam,i sta ocekivati od zemlje koja je u krvi starosedelaca napravljena od strane ubica,lopova,kriminalaca,i koji danas u krvi provode teror nad libijcima,iracanima,avganistancima,novorusima...i sta ceka taj bog ako uopste postoji da konacno satare i taj narod i tu satansku zremlju

  2. Adèle says:

    Bože, urazumi najborbenije Amerikance i podari im razum, mudrost i ljubav prema drugim narodima a naročito nama Srbima da zauvek prestanu da ratuju već pomažu civilizaciskom napredovanju cele planete i naše malene dobroćudne Srbije koja drhti pred američkim DŽINOM OD STRAHA ! amin !

  3. Za Srbiju says:

    Mene ovaj Kirbi podseća na vampira. A vas?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *