АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У МОСКВИ запретио Русији!

AMERIČKI AMBASADOR U MOSKVI zapretio Rusiji!

25 aprila 2019

ULAZAK u Mediteran istovremeno dvaju američkih nosača aviona klase Nimitz, čega nije bil od 2016-te, signal je za Rusiju.

Ovo je izjavio ambasador SAD u Moskvi Džon Hantsman, a ono „signal“ sam je dešifrovao ovako:

„Svaki od ta dva nosača aviona predstavlja sto hiljada tona međunarodne diplomatije, a na brodovima oko njih su i hiljade marinaca i avijacija“.Ambasador je imao u vidu nosače aviona USS Abraham Lincoln i USS John C. Stennis. Američki brodovi te klase imaju deplasman oko 100 000 tona, pa im u SAD tep’aju da su „100 000 tona diplomatije“.

U državnom vrhu Rusije je ovo, naravno, doživljeno kao pokušaj pretnje ratnom flotom SAD.

Hantsman je posetio oba nosača aviona dodatno rekao:

„Diplomatske veze i dijalog u kombinaciji sa moćnim odbrambenim sistemima ovih brodova demonstriraju Rusiji da mora – ako istinski teži poboljšavanju odnosa sa Sjedinjenim Državama – prestati sa svojim destabilizujućim delovanjem po svetu“.

Dodao je da u vreme `ozbiljne konkurencije` jedan nosač aviona sa pratećim brodovima Vašingtonu obezbeđuje „ogromnu operativnu gipkost i manevar“, a udarne grupe oko dva nosača aviona – „osujećivanje jednostrane agresije bez presedana“.

Sa Hantsmanom se u ovome složio komandant američke ratne flote u Evropi admiral Džejms Gordon Fogo-Treći.

On je ocenio da se Rusija agresivno drži u Siriji i Libiji i da je zato zadatak američke mornarice da Vašingtonu obezbedi da pregovara sa pozicija sile.

Verujući da je mnogo lukav, dodao je: „Ovo je osujećivanje a ne provociranje konflikata“.

Član spoljnopolitičkog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta Oleg Morozov poručio je ne samo Hantsmanu da savremeno naoružanje nosače aviona pretvara u „velike mete“.

Bivši komandant ruske Crnomorske ratne flote – admiral Igor Kasatonov – ocenio je da SAD sada u Mediteranu imaju moćnu grupu brodova i dodao:

„Amerikanci nam ne prete prvi put. Međutim, Rusija ima adekvatan sistem reagovanja na takve pretnje i odgovoriće na njih“.

Sa ruske strane bi u glavnoj ulozi u borbi sa američkim nosačima aviona bile podmornice i krstareće rakete „Kalibar“.

Na Hantsmanov ispad odreagovao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, naglasivši da su njegove reči u Moskvi izazvale `žaljenje`.

„Želimo da verujemo – naglasio je Rjabkov – da se ovakva megafon-diplomatija neće izroditi u megatonu diplomatiju“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. petrovgrad says:

    Onda je aambasador Skot u Beogradu u odnosu na ovog kauboja u Moskvi neki fin gospodin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *