АМЕРИЧKИ АМБАСАДОР ЗАЛЕДИО ПРИШТИНУ! САД нису за…

AMERIČKI AMBASADOR ZALEDIO PRIŠTINU! SAD nisu za…

4 decembra 2019

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da se SAD nisu aktivno zalagale za velike promene granica, ali da je moguće da Kosovo i Srbija razmotre opciju razgraničenja kao deo konačnog sporazuma.

Kosnet je rekao da se sporazum može postići tokom sledeće godine i da Kosovo treba da ukine takse, a Srbija da odustane od kampanje za povlačenje priznanja.Poslednjih godina zvaničnici američke administracije govorili su da ako Srbija i Kosovo pristanu na sveobuhvatni sporazum, koji bi uključivao promenu granica, tada bi SAD prihvatile taj sporazum, piše Koha.

Kosnet misli da su ljudi to pogrešno shvatili, pretpostavljajući da to znači da se Sjedinjene Države aktivno zalažu za bilo kakve veće promene granica.

– To nikada nije bio slučaj. Štaviše, naš stav je bio da svaki sporazum između Srbije i Kosova treba da bude prihvatljiv za stanovnike dve zemlje, a ne samo za neke političare. Moja vlada fokusirana je ne samo na dovođenje vlade Srbije i Kosova za pregovarački sto, već i na obezbeđivanje uslova za uspešno zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma. Drugim rečima, doći do cilja a ne samo do početne linije, naglasio je ambasador Kosnet.

Istakao je da važno da Kosovo bude tretirano kao ravnopravno sa drugim zemljama u regionu i da očekuje da će Kosovo biti pozvano na buduće razgovore o „mini Šengenskoj“ ideji.

– Vlada bi trebalo da ode na te pregovore i da pošalje delegaciju. Ako predlog sadrži elemente koje Kosovo ne podržava onda bi to trebalo da kaže. Treba predstaviti argumente za stolom i pregovarati na jednak načina kao i sa drugim zemljama – poručuje Kosnet.

On podvlači da je jasno da je narod glasao za promene na nedavnim parlamentarnim izborima i da je to dinamično vreme za Kosovo.

Upitan da prokomentariše primedbe lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da neće uključiti Srpsku listu kao deo nove vlade Kosova, Kosnet je rekao da Kurti sasvim sigurno razume Ustav Kosova.

– Mislim da je realista i zna da neće moći da vlada, a da ne sluša glas članova srpske zajednice. Mislim da nije realno govoriti o upravljanju zemljom bez poštovanja ustavnih principa u vezi sa ulogom manjina i bez priznavanja političke stvarnosti Srpske liste – konstatovao je Kosnet.

KOMENTARI3 komentara

  1. Istina says:

    Samo v sanjajte ameri, kad se to desi, u vašem dvorištu ima da Kalifornija i Teksas da vam traže samoopredeljenje u USA. Samo polako zaigrače mečka i na vaša vrata, pa će posle da imate specijalne izaslanike iz Kine da vam prave red na vašem terenu...polako dolazi kontraefekat koji se vrača sa bumerangom a i kolektivna karma ima da vas uništi jer ste kao narod prokleti za tudja bogatstva pa će te na kraju svoje izgubiti...

  2. Kulak says:

    Ameri nikom nisu ni večiti prijatelj, ni večiti neprijatelj.

  3. Ilija Čvorović says:

    Srbija je sahranila dva carstva,e vala i vase je pri kraju. A sa ovim nasim sipcima,pa dogovorit cemo se posle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *