АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР НАМ ПОРУЧУЈЕ: „Срби, не клечите у Бриселу, окрените се Русији јер су ЕУ и САД у банкроту“

AMERIČKI ANALITIČAR NAM PORUČUJE: „Srbi, ne klečite u Briselu, okrenite se Rusiji jer su EU i SAD u bankrotu“

17 septembra 2016

engdahl_bk-456

Dvojica poznatih svetskih analitičara Danijel Server i Vilijam Engdal su u razgovoru za list „Blic“ iznela suprotstavljene stavove po pitanju ulaska Srbije u EU. Dok se Server drži svoje mantre da Srbija treba da se odrekne Kosova i Rusije, Engdal smatra da je EU tehnokratska fašistička tvorevina.

– Pogledajte iskustvo Hrvatske u EU. Evropska unija je stvorena kako bi se uništio koncept nacionalne države i različitosti, i zamenio se tehnokratskim fašizmom, a tu reč koristim vrlo oprezno i precizno. Šta građani Srbije veruju da će im EU dati? Prijem u zajednicu nacija? – pita se Engdal.

– Zapadne zemlje su u bankrotu, a tu mislim i na SAD i na EU. Srbija ima dugu i ponosnu istoriju. Nemojte ići u Brisel kao prosjaci, da molite za nešto. Vaša budućnost je u dobrim trgovinskim sporazumima: da li sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Engleskom…to nije bitno. Činjenica je da EU ima tendenciju da u potpunosti kontroliše vašu budućnost, zbog čega ćete prekinuti sve veze sa Rusijom – smatra Engdal.

S druge strane, Server ima drugačije viđenje stvari.

– Mnoge evropske zemlje hoće dobar odnos s Rusijom. I Vašington to želi. Postalo je jako teško sedeti na dve stolice samo zbog toga što je Rusija obnovila agresivnu politiku, naročito u svom regionu. Ponašanje Moskve u Ukrajini je neprihvatljivo i izazvalo je snažnu ali ujedno mirnu reakciju NATO-a. Taj potez Rusije doprineo je tome da se neke države iz straha približe Alijansi, što je potpuno suprotno od onoga što Putin želi – smatra Server.

– Srbija mora da shvati da ni sada, niti u budućnosti, ne postoji šansa za članstvo u EU bez prihvatanja nezavisnosti i suvereniteta Kosova, koje je de fakto priznato u Briselskom sporazumu koji su potpisali Beograd i Priština. EU države su priznale Kosovo i neće dozvoliti Srbiji da postane članica bez rešavanja tog pitanja. Zamaptite da to nije samo pitanje za predsednike i premijere već i za parlamente njihovih država, koji moraju da izglasaju prijem Srbije. Svako u Beogradu to zna – kaže Server.

– Međutim, trenutna vlast ne želi da plati cenu, te neki vole da misle kako će se proces učlanjenja u EU završiti bolje po Srbiju od gore navedenog scenarija. Mislim da greše. Na kraju procesa Beograd će biti pod ogromnim pritiskom da otkloni sve prepreke za učlanjenje, uključujući i priznanje Kosova – dodaje analitičar.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rezime says:

  Čovek je potpuno u pravu. Britanija i korporacija SAD teraju Evropu da negira samu sebe, a to znači da se unište svi koji ulaze u njen sastav, te da postane ispostava korporacije SAD-a sa sedištem u Londonu ili već negde, po potrebi, institucionalizovanim.

 2. tinman19 says:

  Srbija ionako neće nikada ući u EU. Besmisleno zamajavanje i glupa razmišljanja nebitnih američkih analitičara. Srbija je toliko daleko od EU da nikakvi američki analitičari sasvim sigurno ne mogu ništa pametno reći na tu temu. Isto kao što ni Turska nikada neće ući u EU.

  • Prle says:

   To što Srbija neće nikada ući u EU, ne znači da do poslednjeg trenutka neće i dalje činiti ustupke na svoju štetu, a sve pod plaštom zadovoljenja uslova i propisa koji već postoje ili koji će joj se tek postaviti! To znači da i ta cena konačnog neulaska u EU (kada dođe do toga, tj. kada se to ispostavi) može i te kako još narasti i postati još veća i štetnija, ako se na vreme ne doživi otrežnjenje i ne zaustave svi štetni procesi...!

 3. Mlax says:

  ,,EU,, je Americka tvorevina koja ce postojati sve dok kaubojima bude potrebna.Evropa ce biti slobodna tek kada poslednji Americki vojnik napusti poslednju Americku vojnu bazu u Evropi.Samo vojno jaka Srbija moze da zaustavi prekrajanje svojih granica,a ovako smo osudjeni na dalje usitnjavanja voljene Nam Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *