АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Русија се 20 година спремала за сукоб са НАТО и уништење НАТО у рату

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Русија се 20 година спремала за сукоб са НАТО и уништење НАТО у рату

5 августа 2022

СКОТ Ритер је најкомпетентнији и најпоштенији амерички аналитичар збивања у Украјини и поводом Украјине, односно – судара Русије и Запада поводом Украјине.

       Са њим је за Актуелности ТВ Хепи разговарао аналитичар Александар Павић.

       Факти објавити транскрипт другог дела њиховог разговора.ПАВИЋЈош једна ствар. Недавно је изашла једна врло занимљива анализа коју је објавио британски Краљевски институт уједињених служби, под насловом ”Повратак индустријског ратовања”. Између осталог, говори о томе како је током специјалне војне операције Русија употребила више артиљеријске муниције за две недеље него што Сједињене Државе произведу за годину дана. Суштински се констатује да се Запад деиндустријализовао и да се не може тек тако поново индустријализовати. Требале би им године да достигну ниво садашње руске производње.

РИТЕР: Да. Знаш, војске су производ доктрине, а доктрина дефинише тактику и операције и одређује колика ти је логистика потребна. Тако да када градиш структуру снага – рецимо да Сједињене Државе праве бригаду и ми кажемо да ћемо у њу укључити артиљеријски батаљон, и да планирамо да се боримо против приближно једнаке војне силе. Очекујемо да ће батаљон испалити тај и тај број муниције дневно, и очекујемо да ће рат трајати толико и толико, тако да морамо да произведемо довољно муниције за тај сукоб. Можда и мало више, али не много више.

– Примера ради, током операције Пустињска олуја, Сједињене Државе су испалиле укупно 60.000 комада артиљеријске муниције током целог сукоба. Русија испаљује 60.000-75.000 дневно. Руси спроводе своју доктрину, своју структуру снага, свој план, што значи да су обезбедили на хиљаде комада артиљерије који ће да испаљују велике количине муниције, знају да ће рат да траје дуго времена, тако да су они обезбедили довољне количине муниције за те сврхе.

-То такође значи да они имају индустријски капацитет за производњу великих количина муниције. Дакле, пре почетка специјалне војне операције руска војна индустрија је прешла на ратни режим производње оне врсте муниције која ће им бити потребна. Неки људи су у почетној фази рекли да ће Русима нестати муниције. Русима не нестаје муниција. Пре ће Украјина остати без људства него што ће Русија остати без муниције!

– А што се тиче НАТО-а, они сада празне своје залихе и шаљу их у Украјину. На првом месту, НАТО више нема муниције из совјетског времена. Све оне бивше чланице Варшавског пакта које су имале совјетску артиљерију су своју муницију дале Украјини. Ништа више није остало. Што значи да украјинска војска, која је првенствено била наоружана оружјем из совјетског доба, више нема муниције за ту своју артиљерију. Сада су потпуно зависни од западне артиљерије. А одакле она долази? Јер, осим ако нема огромне количине ускладиштеног оруђа у резерви, Запад отима од једног да би дао другом.

– Ево, Французи шаљу своје хаубице ”Цезар” Украјини. Сједињене Државе шаљу артиљеријско оруђе намењено америчким маринцима. Шаљемо системе ”Хајмарс” који су били намењени америчкој копненој војсци. И не само да им дајемо оружане системе, него им шаљемо и муницију. Тиме одузимамо нашој војсци капацитет одрживости у борби. Дали смо Украјини једну трећину ”Хајмарс” ракета које су Сједињене Државе произвеле. То значи да када бисмо заратили, не бисмо имали довољно.

– Започећемо рат са Русима и после две недеље ће нам нестати муниције. А Русима неће нестати муниције. И не знам шта људи мисле да ће се десити када се две војске нађу у сукобу у којем доминира артиљерија, а једној страни понестане муниције. Рекао бих да ће она страна која има више оруђа и више муниције победити. Зато кажем да је НАТО тигар од папира.

НАТО је изгубио капацитет за копнено ратовање великих размера у Европи. Нема логистичку способност, а свакако нема ни оперативну способност за то. Његова војска није организована нити обучена за овакву врсту ратовања. А Русија јесте. Русија је била усредсређена на једну једину ствар током последњих 20 година: на сукоб са НАТО и уништење НАТО војске у рату. И то је то.

– А шта је НАТО радио? Обучавао своју војску за мисије у Авганистану. То није адекватна обука за борбу против Руса. Руска војска је једина војска спремна за копнени рат великих размера у Европи. Постојала је још једна таква војска – украјинска, која се уништава управо сад, док разговарамо. И рекао бих још само једну ствар о Украјинцима. Могу да их опањкавају колико желе, али они имају војску за поштовање. Односно, имали су војску за поштовање. Била је велика, добро обучена, добро опремљена, добро вођена. То на првом месту много говори о квалитету руске војске када је способна да порази ту војску. Украјинска војска би уништила немачку војску у директном сукобу. Уништила би пољску војску у директном сукобу. Уништила би француску војску у директном сукобу. И добро би се носила са америчком војском.

-То је добра војска. Не довољно добра да победи Русе, али је то добра војска. Тако да не треба да се заносимо тиме да је оно што руска војска чини у Украјини лак задатак. Не, то је веома тежак задатак. То је признање руском војном професионализму. Успешно су се суочили са изазовом, превазишли су очекивања. Они побеђују, али је то тешка борба, јер се боре против веома добре украјинске војске.

ПАВИЋДа ли су се главни паликућа и друштво прерачунали? Да ли су потценили Русе? Да ли се радило и о империјалној надмености? Нису ли могли да предвиде шта ће да се деси? Зар нису били свесни размера руског војног наоружавања и њиховог индустријског капацитета, логистике, модернизације? Како су уопште у ово ушли и имају ли уопште неки план Б?

РИТЕР: Па, план Б је у ствари Столтенбергов бриљантни план о снагама за брзо реаговање које броје 300.000. Укратко, они немају план Б. Имају фантазију. То није план. Ја могу да имам план о лету на Марс. Али, ако не могу да остварим тај план, да ли је то стварно план или фантазија? Тако је и са Столтенберговим планом. Није заснован на било каквој реалности.

– НАТО сноси кривицу што је потценио Русију. Запад је склон претпоставкама да је способнији него што јесте а да у исто време умањује способности Руса. Док су НАТО и Сједињене Државе биле умешане у сукоб у Авганистану 2008, који је из њихових војски исисавао живот, заправо их потпуно уништио, Русија је ушла у петодневни сукоб са Републиком Грузијом. Русија је добила тај рат, али та победа није била импресивна. Чак су и руски официри говорили да се грузијска војска, коју су обучавали амерички маринци, врло добро показала, врло професионално и да би се још озбиљније одупрла Русима да је имала одговарајућу опрему.

– То је за Русе било звоно за узбуну и они су током следећих шест година обнављали војску, тако да су ”мали зелени људи” који су заузели Крим 2014. године били знатно другачији од војске која се борила 2008. А војска која је ангажована у специјалној војној операцији 2022. још је боља од оне из 2014. Међутим НАТО и Сједињене Државе и даље гледају на руску војску као на ону из 2008. То је као кад бих ја отишао у теретану и гледао неког ко се опоравља од повреде рамена како диже тегове и рекао – е, овај је повредио раме и није много снажан. Шест година касније, он диже 150 кила а ја још увек причам о његовој повреди рамена.

– Русија је можда имала повреду рамена 2008, али су 2022. спремни да играју за први тим. НАТО-у је то промакло, НАТО је крив за оно што си ти назвао империјалном ароганцијом.

ПАВИЋЈедна опасност коју видим је да ти људи који су започели овај рат, а јасно је да су то западне силе, НАТО, итд. – да ли су они уопште спремни да признају пораз? Да ли су уопште спремни за компромис? Забринут сам зато што мислим да нису, да ће пробати да учине све како би избегли да буду виђени као губитници и да могу да прибегну нечем другом. Не знам тачно чему. Али, једноставно не могу да замислим постизање било каквог споразума, поготово зато што су толико демонизовали Путина и руско руководство. Било би врло тешко одржати било какве дипломатске разговоре сада или било какве дипломатске односе. Шта ти мислиш?РИТЕР: Када су Сједињене Држава извршиле инвазију на Ирак, рекао сам да ће то бити веома дугачак рат. Не зато што Сједињене Државе нису биле способне да га добију, итд. – а и нисмо – већ зато што политичари који су нас у тај сукоб увукли никад неће бити спремни да признају да су погрешили. Дакле, били су ”венчани” за своју политику, и док год нисмо били у стању да их заменимо у довољном броју, нисмо били у стању да постигнемо адекватан консензус о повлачењу из Ирака. И био сам у праву.

– Требало нам је 9 година да се повучемо из Ирака, због Барака Обаме и Конгреса чији је састав на суштински начин био преобликован, тако да је могло да се каже – у реду, рат је тамо завршен за нас. А требало нам је преко 20 година да напустимо Авганистан, из истог разлога. Што значи да, ако будемо препустили руководству америчке државе које нас је увукло у овај сукоб да нас из њега извуче, биће тешко наћи политичку излазну рампу, јер су они уложили своје политичке каријере у овај сукоб. Али, рат је продужетак вођења политике другим средствима и постоји још једна страна украјинског сукоба о којој треба причати, а то је економски аспект.

– У почетку сукоб у Украјини није дефинисала војна активност већ економске санкције. НАТО, Г-7, Сједињене Државе – сви су рекли да ће економски уништити Русију. Наметнућемо санкције које ће толико брзо уништити руску привреду да Русија неће имати другог избора него да заустави своју инвазију и повуче се. И они су се надали да ће незадовољно руско становништво збацити Владимира Путина са власти. То није упалило.

– Санкције су се вратиле као бумеранг и Европа је та која плаћа цену. Владимир Путин има позитиван рејтинг од преко 86%, док у исто време европске владе падају једна за другом. Борис Џонсон неће бити премијер до краја године, Марио Драги је готов. А мислим да ће и друге владе пасти како се економске последице њихових пропалих политика буду враћале као бумеранг њиховом становништву.

– Веома је тешко некој влади да опстане ако се њено становништво смрзава, ако је гладно, незапослено, очајно. А то је будућност Европе због тих економских последица. Тако да оно што видим је да ће политичко вођство у Европи да се промени и доћи ће нови лидери који нису политички венчани за одлуке које су довеле до сукоба. Тако да ће они бити у стању да кажу да им је потребно решење, да им је потребна излазна рампа, док ће политичари који остану на власти бити венчани за своје пропале политике.

ПАВИЋДа ли сматраш да би притисак Вашингтона на европске престонице могао да се смањи кад би Републиканци освојили већину у оба дома Конгреса у новембру?

РИТЕР: Мислим да да. Истина, већински републикански Конгрес није поступао у складу са политиком председника Трампа. Јер, док је председник Трамп говорио – зашто не бисмо могли да будемо пријатељи са Русима – републикански Конгрес је говорио – не, не, морамо да се супротставимо Русији. Тако да ме брине то што постоји један русофобични елемент у америчком политичком животу који ће наставити да исказује антируски став чак и после републиканске победе у новембру. А верујем да ће они победити и освојити већину у оба дома.

– Ипак, има једна ствар, Републиканци су политичари. Почетком 1990-их година је био један познати амерички политички консултант, демократа по имену Џејмс Карвил, који је тадашњег председничког кандидата Била Клинтона 1992. године саветовао како да победи. Клинтон је био прилично паметан момак и хтео је да говори о спољној политици и другим стварима. Али му је Карвил рекао: ”О економији се ради, глупане.” Усредсреди се на економију и победићеш на изборима. Тако да мислим да ће ови садашњи Републиканци да схвате разлог зашто су освојили власт.

–  Погледај анкете јавног мњења. Постоје многа запаљива политичка питања у Сједињеним Државама – абортус, право ношења оружја, насиље на улицама, криминал, рат у Украјини, Путин, Русија. Али, ствар која Американце највише занима је економија. А најбржи начин решавања наших економских проблема је стабилизација светске економске сцене, што значи укидање ових бесмислених, самоубилачких економских санкција против Русије.

Тако да, иако Републиканци вероватно не желе да буду пријатељи са Русијом, мислим да ћемо чути пуно људи који говоре да је можда време да мало станемо са овим лошим економским одлукама. И могу да гарантујем да ће, ако они то не буду говорили, то Европа да говори. У Европи већ постоје такви гласови, да се није довољно размишљало о крајњим последицама санкција, да треба попустити у неким стварима, па чак и отићи у пун рикверц. А Сједињене Државе ће да их прате.

ПАВИЋДа, рационално гледано – стварно се `ради о економији, глупане`. Али постоји још једна ствар, о којој можда више причамо ми у Европи него ви у Сједињеним Државама. То је агенда из Давоса, тзв. Велико ресетовање. О томе се много говори. Део тога је такође такозвана зелена револуција и напуштање хидро-водоничних или тзв. фосилних горива. Али сам чуо америчког министра за саобраћај како говори да није тако лоша ствар што цене горива скачу, јер ће се људи онда окренути електричним возилима. А они су много уложили у ту агенду, у алтернативне изворе енергије, у застрашивање климатским променама. Да ли је заправо све тако једноставно као што је било 1992. и кад се могло рећи – `о економији се ради, глупане`? Или је реч о томе да сада иза овог економског рата стоји једна идеологија. Да ли је ово начин да се напусте тзв. фосилна горива, и да ли они заправо желе да се ово деси, ова енергетска криза, ради преласка на ту зелену економију?

РИТЕР: На првом месту мислим… Гледај, ви имате ту агенду из Давоса, а ми имамо Бајденову агенду. И Бајден није крио шта жели да постигне кад је реч о обновљивој енергији, зеленој економији, итд. И, хеј, то се може постићи. Ја нисам против обновљиве енергије и сличних ствари. Али се мора схватити да свет не функционише на основу Пауерпоинт презентација. Да је тако, сви бисмо били милијардери.

– Свет је заснован на реалности. Узмимо на пример Немачку. Немачка је била средиште обновљиве енергије, зелених – толико смо зелени да ћемо чак да забранимо и нуклеарну енергију. Али, шта Немачка ради сада? Стављају у погон електране на угаљ, а то је најнепосредније упумпавање угљеника у животну околину. Зашто? Реалност. Реалност! Биће им хладно. Биће гладни. Индустрија им колабира.

– Пошто су себе одсекли од руског гаса морају да се врате угљу. То је једноставно чињеница. Знаш шта, министар саобраћаја и Бајденова министарка енергетике, они говоре како је ово прилика. Ово није прилика, прилике постоје само кад постоје реалне могућности. Али, на крају крајева, можеш себе да одсечеш од гаса, угља и реалних извора енергије, и онда понудиш Пауерпоинт презентацију по којој ћеш моћи да замениш угаљ ако будеш имао довољно енергије од соларних фарми које ће се простирати од једног краја земље до другог. Али то је ”ако” – а то немаш, и нећеш ни имати.

– Иста ствар је и са Европом. Тренутно не постоји обновљива алтернатива руском гасу. И ако не будеш имао руски гас, имаћеш немачки угаљ. А немачки угаљ сагорева прљаво. То је реалност. Тако да се сви ови који имају агенду засновану на замишљеним стварима  суочавају са хладним, чврстим чињеницама да свет није утопија. Свет се управља логиком, заснованом на науци. А наука сада каже да ако се елиминише руски гас да не постоји чиста обновљива алтернатива.

– Нема магичне зелене формуле која ће те спасти. Друга ствар је како ћеш бити у стању да платиш за све то? Где ћеш да нађеш новац? Индустрије се гасе. Ако не можеш да финансираш даљи рад фабрике ”Мишелин”, како ћеш да изградиш неке друге фабрике ни из чега? Нећеш моћи.

– Свет се судара са суровом истином. Да би могао да пређеш на економију засновану на обновљивој енергији, мораш да имаш функционалну економију. А, захваљујући томе што је себе одсекла од руског гаса, европска економија више није функционална.

ПАВИЋРекао си у недавном интервјуу да је тајна успеха немачке и европске индустрије лежала у јефтином и доступном руском гасу. Без њега, нема праве европске индустрије. А они су тренутно на том путу.

РИТЕР: Да, то је била широка генерализација, али је то Божија истина. Кад је Европа почела да купује велике количине руске енергије, она је добијала попусте од 20 до 50%. Како ћеш иначе да платиш за одморе, социјализам и све то ако немаш новца? Захваљујући попусту од 50% на руски гас, акумулирао си милијарде долара богатства које је могло да се поново уложи у друге ствари. Али, ако одједном то елиминишеш и мораш да плаћаш тржишне цене, више ти тај вишак богатства није доступан, што значи да мораш да снизиш квалитет својих економских очекивања.

– Онима који мисле друкчије, све што могу да кажем је – погледајте шта се десило Европи када је изгубила приступ руском гасу. Она је ништа. То је Европа без руског гаса. Ништа!

ПАВИЋШта мислиш, хоће ли се овај, назовимо га рат, јер и јесте рат, зауставити у Украјини? Хоће ли се Русија задовољити само демилитаризацијом и денацификацијом Украјине или неће бити задовољна све док се не изађе у сусрет њеним стварним безбедносним потребама, онима које је навела у предлозима упућеним прошлог децембра НАТО-у и Сједињеним Државама, на које нису добили практично никакав одговор?

РИТЕР: Одговор је да Русија неће бити задовољна док се не изађе у сусрет њеним истинским безбедносним потребама. Русија се не шали, Русија не блефира. Када је Русија објавила ова два нацрта споразума, она је била мртва озбиљна. Упозорили су Запад да их не игнорише, да их схвати озбиљно. То не значи да ће Русија извршити инвазију на Европу, на НАТО.

Осим ако Запад не буде урадио нешто опасно и испровоцирао додатни сукоб, мислим да ће се садашњи сукоб ограничити на територију Украјине. На жалост Украјине, мислим да она више неће постојати као одржива држава-нација када се овај сукоб буде завршио. Русија је већ указала да ће територијална цена овог сукоба бити много већа од Донбаса и Крима, да ће сваки педаљ који Русија буде освојила у борби остати заувек руски, да ће га они усисати. И не мислим да ће Русија стати док не узме Одесу, док не узме Харков, можда Дњепропетровск. Мислим да ће, ако буде уопште опстала, Украјина бити крња држава без излаза на море и са врло ниским економским капацитетом.

– Међутим, једно од питања је шта ће бити са западном Украјином. Пољаци имају претензије према западној Украјини, они сматрају да је она део Пољске. Руска ноћна мора у западној Украјини лежи у томе што је западна Украјина родно место вирулентног национализма, обожавања Степана Бандере, итд. Да ли Русија стварно жели да прошири сукоб на западну Украјину ради искорењивања неонацистичке идеологије, или ће можда Русија делегирати ту одговорност Пољској?

– У Пољској не гаје нарочите симпатије према Степану Бандери. Колико знам, поклоници Степана Бандере су убили око 200.000 Пољака током Другог светског рата, побили су читава села. Западни Украјинци гледају на Пољаке као на нижу врсту. Тако да ту не видим неку велику међусобну љубав. Поента је да ми не знамо како ће ово да се заврши, осим што можемо да кажемо уопштено да ће Русија победити, да ће Русија победити убедљиво, и да Украјина неће бити ни налик ономе како је изгледала када је овај сукоб почео. И за све то су криви Украјина и НАТО.

– Није морало овако да буде, ово је рат који се могао избећи или, када је већ почео, да се брзо заврши, уз минимални бол и патњу. Међутим, због главног паликуће, Столтенберга, украјински народ је изложен огромним патњама. Жртве украјинске војске су такве да вам стаје памет. Ми чак и не знамо шта је права истина. Али се може комотно предвидети да ће до краја овог сукоба Украјина имати стотине хиљада жртава, док ће број цивилних жртава бити више десетине хиљада. То је људска трагедија.

Али, и Руси пате. Имају на хиљаде жртава, десетине хиљада рањених. Многе руске породице више немају очеве, браћу, стричеве. Ово је свеопшта трагедија. Могла је да се избегне, није морала да се деси. Столтенберг је крив, НАТО је крив, Бајден је крив, Запад је крив.

ПАВИЋСамо још једно последње питање, Скот. Зашто Западу не сметају неонацистички елементи, очигледна нацистичка идеологија, нацистички корени бар дела садашњег украјинског режима?

РИТЕР: Могао бих дадам саркастичан одговор и кажем да нам то никад није сметало, да су нам нацисти помогли да одемо на Месец. ЦИА је финансирала и војно помагала бандеристички покрет од 1945. до 1990. И финансира их и данас.

– Немачка обавештајна служба, Геленова организација је контролисала Бандеру и његове националисте. Имамо бившег немачког министра одбране чији је деда био нацистички вођа у Галицији. Тако да Запад није имао никаквих проблема са тим, са нацистима, док год су били под нашом контролом. Постојао је тренутак када су западни медији констатовали да Украјина има нацистички проблем. То је било 2014.

– Током 2019, 2020, 2021. видели смо да западни мејнстрим медији говоре о Азовском пуку, говоре о том нацистичком покрету, говоре о томе да је он већи него што се за њега тврдило. Међутим, када је Русија започела своју специјалну војну операцију, сва та забринутост је ишчезла, пошто ми на Западу мрзимо Русију више него што мрзимо нацисте. Размисли на тренутак о томе. Јер, Русија је предводила победу над нацистичком идеологијом на крају Другог светског рата. Русија је предводила јуриш против ужасног Хитлеровог режима. Истина је, Запад је одиграо важну улогу, не умањујем је. Али свакако нећу умањивати улогу коју је одиграо Совјетски Савез, коју су одиграли Руси, Украјинци и други народи Совјетског Савеза у уништавању нацистичке идеологије. Али, ако путујеш по Русији, видећеш споменике људима који су изгубили свој живот, који су све жртвовали – 27 милиона људи је изгубило живот да би се то уништило. Руси то никад нису заборавили. Док на Западу, то није део наших живота, ми не славимо Дан победе у Европи, не памтимо жртве.

– Можда одемо у Вашингтон и прођемо поред споменика посвећеног Другом светском рату, али ми стварно не размишљамо о томе шта он представља. Дакле, заборавили смо колико је та идеологија зла, заборавили смо колико је одвратна, заборавили смо да је најбољи лек за нацисту бајонет кроз срце. То је лек који смо применили 1944. и 1945. То је лек који им Русија даје данас. Али ми не.

– Ми смо их сада пригрлили зато што нам је згодно. Непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ. Нажалост, ми смо сада у савезу са неким од најодвратнијих, идеолошки вођених масовних убица у модерној историји, а то су украјински нацисти.

ПАВИЋСкот, пустићу те да идеш, али желим да ти кажем да сам уживао у овом интервјуу, и сигуран сам да ће и публика у њему уживати. Пуно ти хвала што си поделио своја размишљања и своје огромно искуство, интелект и уопште квалитете са нама. Сигуран сам да ћу гледати још пуно твојих интервјуа, јер мислим да си ти сада један од најтраженијих аналитичара, а ова ствар се неће скоро завршити, тако да можда можемо да поново разговарамо у неком будућем времену.

РИТЕР: Била би ми част и привилегија да разговарам са тобом кад год мислиш да је то потребно. Велико хвала на позиву, и хвала што сте ме пустили у домове српског народа.

ПАВИЋХвала теби.

KOMENTARI30 коментара

 1. Риста Бре says:

  Па, морам да кажем. Интермагазин ми је већ сада уштедео 50% времена које сам до данас слупао на интернету јурећи стварност. Заиста ме погодила западна прљава пропаганда и нисам жалио ни време ни себе. Задњих месец дана сам престао да спавам пуно радно време спавања. Ту пре пар дана сам писао коментар о снази украјинске армије, али ја нисам Скот Ритер чије анализе сам читао месецима. Има Ритера већ сасвим довољно тако да су готово па уништили реторику Запада и западних медија и задобили поверење огромног броја народа на Западу. Писао сам и да сам изненађен да је Русија успешно ангажовала западне аналитичаре и финансирала их. То је први пут у историји да је Русија то успела у ширем облику. Ритер је, уколико нисам побркао имена , али мислим да нисам, бивши војни инспектор Америке у Русији који је надгледао спровођење споразума Русије и Америке о уништењу нуклеарних ракета средњег домета. Америка је одустала од тог споразума мислим да је то било пре неколико година, али ни Русија није спавала и зато Европа данас мало више дрхти. Руси су имали своје инспекторе у Америци, а Американци у Русији. Ритер је годинама боравио у Русији тада и зна о Русији јако много. Надам се да нисам погрешио, али верујем да није тешко пронаћи на интернету податке. На Ритерове речи ја немам ни један додатак јер од таквих људи сам успео да схватим и научим готово целу истину о данашњем развоју догађаја. Први пут у животу сам почео да делим чланке са Интермагазина на интернету. Не знам ко је Павић, мислим немам појма да ли га Срби волу или не волу, али свака му част за овај интервју. Интермагазин је прерастао локалне границе и свака част.

  • Косовац says:

   @ Риста Бе, …..Срамота, један тако претенциозан „аналитичар“ као ти, не зна ко је Александар Павић. Сада ти се свидео, али знам да ће касније да те разочара, када га боље упознаш приметићеш да је он превише српски оријентисан.

   • persida says:

    Za razlioku od Kosovca, koji je polu srpski, a polu siptarski orijentisan, u skladu sa prezimenom. Aman, oladite vise sorosoidi sa Vasim podmuklim podmetanjem.

    • Косовац says:

     @ persida, …..Љуте се Сорошоиди на тебе, готов(а) си. Уместо да их камуфлираш, ти их са'рањујеш својим аматерским коментарима.

  • Alexa S says:

   Aleksandar Pavić je politički analitičar..

  • Rostand says:

   Rista bre,kako neznaš ko je Aleksandar Pavić?Godinama čitam njegove odlične geostrateške analize.Ovo sa Riterom je pun pogodak.Rijetkost je naći objektivnog Amerikanca,a Riter je upravo to.

 2. Kulak says:

  Hipokrizija je osnova američke politike. Pročitani su oni definitivno.

  • Duca says:

   Bravo! Nisu oni nikakvi partneri nego osvajači!

 3. Риста Бре says:

  Корпоративни медији Запада су се нашли у великом проблемима. СИЕНЕН је пре сукоба у Украјини изгубио страховито много следбеника и постао готово локални медиј од најјачег светског медија. Чак је и у Америци изгубио пратиоце. Базирано на болесној мржњи према Русији која је негована у Америци, Британији, Француској и Немачкој скоро цео један век, људи на Западу су се у почетку сукоба вратили својим медијима који су повратили своју стару "славу" негујући ту мржњу на врло тешким борбама и спором напредовању Руса. Запад је на почетку рачунао са снажном Украјинском војском и био 100% убеђен да ће уз помоћ Запада, Украјинска војска победити Руску војску. Због тога је покренута невероватна подршка Зеленском и Украјинској војсци. А онда је Русија почела да финансира Западне аналитичаре и изборила се за неки баланс. Скоро да нисам веровао колико пара Русија улаже у тај посао. На почетку, првих пар месеци готово да се ништа није ни осетило на јавној сцени Запада, али задњих месец дана су чак и најјачи корпоративни медији, вероватно жалосно схватајући да први пут губе медијски рат, или у најмању руку да нису успели да победе, почели да објављују скраћене анализе многих проруских аналитичара на Западу не наводећи њихова имена и анализе. Као они причају о стварности а у ствари све више се ослањају на људе као што је Ритер. Прво је Запад почео да прогања те нове људе, који и нису били баш тако нови, али је онда скоро одустао од прогањања. Имате проф. Мершајмера који је јавна личност на западу и добро би било да прочитамо и делове његових предавања и анализа. Он је описао још пре скоро 10 година шта ће се догодити у Украјини. Човек има мозак и знање. Данас Запад спрема одступницу и калкулише како да се извуче из лажи које је посејао међу своје народе. Најновије вести указују да спремају Зеленског као кривца због својих погрешних размештања Украјинских војних снага, иако сви на свету знају да он није командовао војском ни најмање. Али Зеленски се нашао пред поразом и схватио да му Запад спрема замку и отворено је замолио Кину за помоћ у преговорима. По свој прилици на тај погрешан потез га је Запад и наговорио гуркајући га да контактира Кси Ђи Пинга сада, након брљотине на Тајвану. Зеленски је насео, јер схвата да се некако мора измаћи али ипак да преживи. Кина је одбила позив Зеленског за помоћ.

 4. Риста Бре says:

  Павић је дао шансу Ритеру да ближе упозна Србе са снагом Украјинске војске. Једини такав, иако мини чланак сам ја објавио пре пар дана али кажем, нисам ја Ритер и драго ми је да сада знамо да Русима није било лако да разбију украјинску врхунски спремну, наоружану и обучену војску. Мислим да би требало објавити макар пар осврта западних аналитичара на Вучића, да српски народ мало више схвати шта се догађа у Србији, мада знам да су овде присутни делимично и људи сасвим другог мишљења. И ево, да вам сада отворено свима кажем - Без обзира шта и како мислите о Вучићу, он је далеко више цењен и у Русији и на Западу него у Србији. Немо само да ме сада гађате говнима. Једноставно, пронађите шта западни и источни аналитичари говоре о Вучићу. Прескочите мишљење Лукашенка, на неки начин антикопије Зеленског у Белорусији. На моју и његову жалост, изгубио је сваки ауторитет и сада покушава да се некако очува. Он нема више никакав ауторитет од када је увозио америчку нафту и умало се удавио у њој. Више и не влада Белорусијом, иако још увек може да забрља. Белорусијом влада Путин. Где је ту Вучић? Па пронађите. Не желим да ме неко прогласи анти елементом, али желим да схватите истину. Брљање са КиМ и са Тајваном, многи аналитичари Запада сматрају да је у ствари припрема Запада да се мало опере од Украјинског срања које је направио, јер истина о Украјини полако испливава на површину и Запад то не може потпуно да сакрије. А део те истине је и брљање око Србије и Вучића. Сматрам да би Срби који имају другачији став, ипак требало да схвате да се Србија налази испред огромне опасности а ми немамо бољег човека од Вучића ма колико неко сматрао да је он лош. Не подмећите ногу Србији када јој треба сваки ослонац. Срби, немојте да поновите 2001. јер то би могло да буде још трагичније него 2001.

  • Alexa S says:

   Na zapadu je Vučić cenjen jer izvršava njihova naređenja (marioneta), u Rusiji ga "možda" cene mada sumnjam, jer ne znaju kakav je on u stvari. Za nas ništa ne valja, ali ako ti ne znaš zašto onda je to tuga za tebe.

  • Перо says:

   Нећемо те посипати говнима.Сам си се посуо проливом. Мораш некако пробати угурати у пањ на раменима да велеиздаја не застарева, као да и они који подржавају велеиздајника у велеиздаји, такође одговарају за исту. Власт је промењив појам,кад тад,као што се и велеиздајници и злотвори приведу правди кад тад ибило где,на овом или неком другом континенту.

 5. Smaragd says:

  Pre ce biti da se NATO, jos od svog osnivanja spremao da unisti Rusiju.

  • ralence says:

   При завршетку 2 св. рата још док Нацисти нису били побеђени, Амерички генерал Патон командујући трећом армијом у Нормандији захтевао је од Вашингтона да направи план напада на СССР ,говорећи да су им Совјети већи непријатељи него Немци. Говорећи да је сада врме да се обрачунају са Русима јер касније ће морати опет да се туку са њима у неповољнијим условима.

 6. Косовац says:

  Нису амерички Трампови републиканци говорили „…..не, не, морамо да се супротставимо Русији…..“. То су говорили само они републиканци корумпирани од сорошоида. Ово тврдим из искуства Србије. То је универзално искуство и може да се користи универзално свуда. Наравно, то може да користи само онај ко је способан, независтан и храбар да уочи деловање Сорошоида. Неки који овде покушавају да замаскирају деловање сорошоида, они имају за циљ да ублаже њихово погубно дејство убеђујући публику да су сорошоиди обична теорија завере и да публика не види добро оно што се одиграва пред њеним очима.

  • persida says:

   Kosovac da odgovori da li se zalaze za pedofilsku agendu Sorosoida. Tek onda cemo moci da vidimo ko je on u stvari. Dakle, gukni golube, javno i jasno. Ponudila sam ti da se izjasnis mnogo puta, ali ti si protiv sorosoida sve dok se ne dodje do ove teme. Ne mozes preskociti granicu. Mali covek zeli preko crte, mali covek zeli, ali ne sme...

   • Косовац says:

    Значи, пасји накот се здраво узбуђује на тему Сорошоида. Ови који реагују персидно, они штите пасји накот са „…..Ма то су само неки Хазари, онај изумрли народ који није изумро….“. ………………..Хајде, смири се, удахни ваздух и броји до десет. Тек онда поново удахни што више, ухвати се за нешто, па онда опаљуј до даске. У најгорем случају ту је чика Лаза Лазаревић, он је махер за такве случајеве као што је твој.

 7. 1389 says:

  Loše se je NATO spremao na Rusiju, Zapad se polako sprema za zimu i tunnije dovoljno spreman i organizovan, to šta se radi po Srbiji i šta ustvari radi Vučić, znamo i mi Srbi iz dijaspore. Razseljeni i prebegli sa naših ognjišta gledamo da Vučić sedi na 3 stolice i čeka koja stolica će prva da padne, da bi mogao da se presedne na jaču ili politički sebi bližu stolicu. Srbija zaboravlja da nam je Rusija dolazila 1916, 1943 i 1999 godine u pomoč, Rusija je stara evropska civilizacija i zapadna evropa zna da jim je odkucao čas u kojem su reklamirali satanizam, pedofilizam i gej brakove. Rusi su istinski i hrabar narod sa tradicijom i zapadu je težko što je sa parama i lažnim vladama izgubio tradiciju i uništio prava porodica. Zato neka se Vučić spremi za provokacije još narednih 5 godina jer od 2027 kreće pad EU i zapadnog Babilona. Sva tehnologija, digitalizacija i napredak pašće u vodu, jer će hrana biti luxsuz i najtraženiji proizvod u blizkoj budučnosti. Moj savet iz dijaspore je neka se Srbi i Srbija okrenu poljoprivredi i zemlji. Jako selo jaka država od industralizacije i prekovremenog rada nema budučnosti ako narod nema šta da jede...

  • Alexa S says:

   '99 nam Rusija nije pomagala, de se ne lažemo.

  • doktrina soka says:

   To 99 zaboravi pitaj Hrvate, njima je SSSR koji je u dogovoru sa Genserom bio za raspad Jugoslavije,ali posto je JNA bila jaka preko Ukraine je HR slala oruzje i podrsku,pogledati POTKAST VELEBOT KEKIC-OBAVIJestajac. Sada Rusija placa danak sto je bracu izdala.

  • deki1973 says:

   Rusija je 1992 podržala sankcije protiv Srbije i Crne Gore. Za sve vreme bombardovanja nije poslala niti jedan S300.

   • Milos says:

    zao mi je momci pricate nebuloze i mesate babe i zabe. 1992 bio SSSR a ne rusija. sta ocekivati od gorbacova koji raspustio varsavski ugovor i sssr. smatrao da hrvatska treba da bude nezavisna. istina umro je u rusiji. na sahrani mu bilo manje nego dzeju u srbiji.

 8. padre says:

  A sada neka razmisle, kako će biti, kad Kina bude spremna!

 9. Petrovgrad says:

  Kako god da e analitičari svoje tvrdnje zasnivaju na činjenicama a ne na predpostavkama.Mnogi se pozivaju da su analitičari a u suštini su komentatori. Što se tiče Zapadne civilizacije ona je na umoru i neće dočekati kraj 21 veka. Jednostavno doboko je zagazila u razvrat. Pregaziće je islam i njegove vrednosti.Spas za belu rasu je istok i Rusija.

 10. padre says:

  Ovi Ameri su stalno šokirani, kad shvate, da i drugi imaju mozak i još ga, za razliku od njih koriste!

 11. istina says:

  Znaći 20 godina otišlo bez veze,jer ne da puše nego puše

 12. anarhija says:

  MEDIJI su u vlasti korporacija,politićari su njihove lutke (i Putin je nekome lutka)a mi smo nasjeli na propagandu i navijamo jedni za jedne a drugi za druge.Isto se događalo u protekle dvije godine corone (vakser-antivakser) Mađionićar nam pokazuje desnu ruku na koju se fokusiramo,dok sa ljevom radi.......

 13. Triglav says:

  kakve probleme sve ima ratnička kasta bele rase, samo zamislite: svima nestaje oružja i municije. ima, da se rasplačemo od tuge! jadnici jadni! baš su jadni! zar ne?

 14. Triglav says:

  o, kakve probleme sve ima ratnička kasta bele rase, samo zamislite: svima nestaje oružja i municije. ima, da se rasplačemo od tuge! jadnici jadni! baš su jadni! zar ne?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u