АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР ШОКИРАО: Следећа година је прекретница, ОДЛАЗИ МЕРКЕЛОВА, А ОНДА…

AMERIČKI ANALITIČAR ŠOKIRAO: Sledeća godina je prekretnica, ODLAZI MERKELOVA, A ONDA…

23 jula 2020

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku.

Iako se čini paradoksalnim, nemačke elite mogu da pritisnu Sjedinjene Države, koje su Evropu nedavno prestale da doživljavaju kao svog saveznika i počele da je tretiraju kao poslušnog roba.Stoga su iz Vašingtona počele da pristižu pretnje da će se uvesti ekonomske sankcije državnim kompanijama i zvaničnicima koji odbijaju da zaustave izgradnju Severnog toka 2.

Berlin ima dve mogućnosti u ovoj situaciji, napominje Rar.

Prvo podrazumeva pokoravanje, što stavlja Nemačku u poziciju vazala Sjedinjenih Država.

Druga opcija je suprotstavljanje Vašingtonu. U ovom slučaju, Nemačka će morati naporno da radi na stvaranju svog evropskog bankarskog sistema, koji bi bio analog SWIFT-u. Pored toga, biće potrebno distancirati se od Sjedinjenih Država i ojačati veze sa Rusijom i Kinom.

„Evropljanima je veoma teško to da razumeju, jer i dalje postoji taj osećaj predanosti zajedničkim vrednostima, prijateljstvu. Neće im biti lako da shvate da se sve promenilo, to je dug proces koji se mora ubrzati kako bi se što pre prihvatila stvarnost“, naglasio je Rar.

Politikolog veruje da će 2021. godina postati prelomna tačka za Nemačku, kada Angela Merkel podnese ostavku na mesto kancelarke.

Trenutno postoje četiri moguća kandidata, od kojih je jedan premijer Severne Rajne – Vestfalije Armin Lašet.

Upravo bi taj političar bio idealan naslednik sadašnje liderke u kontekstu jačanja odnosa Berlina i Moskve, zaključio je Rar.

Inače, da dolazi nova era najavila je i sama Angela Merkel.

Merkelova, koja je kao prva nemačka kancelarka prošle nedelje prisustvovala sednici vlade pokrajine Bavarske, na konferenciji za štampu, istakla je da Evropa znači „bezbednost“ za Nemačku.

Naglasila je da je veoma bitno sve što se trenutno, tokom predsedavanja Nemačke EU, dešava u Briselu.

– Svet se trenutno iznova organizuje. To da SAD štite EU nije više nešto što se podrazumeva. Zbog toga je jedinstvo u Evropi bitnije nego ikada – poručila je Merkelova.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Tokio says:

    Merklova je već dobila zamenicu ili zamenika, zar je moguće da smo toliko naivni, misleći da se ona neće u pozadini mešati novoj kanclerki ili kancleru? Ništa se promeniti neće još naredne 2 godine, nemačka želja za kontrolom Evrope je neopisljiva i nemoguća. Srbija je zbog rata u SFRJ iskljućena iz članstva u NATO i EU, i možda je još bolje da ne ulazi, jer po nekog logici, Srbija nemože da bude članica EU, jer je od EU bombardovana. Zato i ne priliči, da zaboravimo žrtve i da pljunemo na svoje najmilije koje je 4 rajh ubijao... Srbiju čeka svetla budučnost, kada se razpadne EU a uskoro počinje taj trenutak. Misleći da mogu da kontrolišu Europu, ima na vlastitom terenu da izgube od migranata...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *