АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР ЗАЛЕДИО ЕВРОПУ: У случају великог рата, Русија ће…

AMERIČKI ANALITIČAR ZALEDIO EVROPU: U slučaju velikog rata, Rusija će…

14 oktobra 2018

U slučaju velikog rata u Evropi, malo je verovatno da će američka vojska doći do zone sukoba, piše časopis „Difens njuz“.

Autor članka Dejvid Larter navodi da su Sjedinjene Američke Države već počele da se bave formiranjem „temelja“ za eventualne vojne sukobe u Evropi.

„Ali ako rat započne već sutra, američkoj vojsci će biti prilično teška da prebaci tenkove, teško naoružanje i opremu“, ističe se u tekstu.Danas Sjedinjene Američke Države imaju mnogo manje brodova za transport oružja nego tokom Drugog svetskog rata, piše časopis. Pritom, Uprava za glavnu kontrolu budžeta zemlje izveštava da količina neispravnosti tehnike stalno raste.

Na primer, svih 46 brodova za borbenu rezervu značajno je zastarelo, a njihov životni vek se bliži kraju, naglašava Larter. Osim toga, američka mornarica ima probleme sa osobljem: mladi inženjeri jednostavno ne znaju da rade sa zastarelim energetskim sistemima, a stručnjaci kvalifikovani za to uskoro će otići u penziju.

Čak i ako Sjedinjene Američke Države budu u mogućnosti da prebace dovoljnu količinu trupa u Evropu, svejedno će se suočiti sa jednako ozbiljnim problemom: nije jasno kako nameravaju da snabdevaju svoj kontingent, piše autor članka.

„Smanjivanje mobilizacionog potencijala Sjedinjenih Američkih Državama izaziva zabrinutost u Vašingtonu, jer se struktura nacionalne bezbednosti suočila sa suprotstavljanjem dvostrukoj pretnji od strane Kine i Rusije“, navodi „Difens njuz“.

Pritom, prema rečima kapetana mornarice Džerija Hendriksa, u Sjedinjenim Američkim Državama „ozbiljno se odnose“ prema rivalitetu sa drugim državama u vojnoj oblasti. Upravo zbog toga, transport oružja postaje „rastući strateški problem“.

„Mi nemamo kapacitete da konkurišemo velikim silama ukoliko ne budemo imali snage za podršku — vozove i brodove za snabdevanje, koji su nam potrebni za vođenje takvih operacija“, istakao je Hendriks.

(Sputnik)

KOMENTARI3 komentara

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    To je poznato, ali čak i kada bi mogli da prebace toliku silu vojske i tehnike u Evropu da bi sudelovali u ratu protiv Rusije problem im je onda odbrana njihove teritorije koja bi bila nebranjena a imaju dovoljno neprijatelja koji bi to iskoristili za napad.

  2. milorad says:

    Ma sve su ovo textovi za dizanje prašine. Ako rat izbije on neće biti konvencionalan uopšte.Ako tenkovi uopšte budu tutanjali evropom to će biti POSLE, ne mogu da kažem. i ne znam kako da nazovem taj UDAR, jer atomski nije. Postoje NOVA usmerena energetska razorna oružja, neograničenog dometa ogromnog razornog potencijala i super velike preciznosti. Rusi već imaju postrojenja za ta SKALARNA oružja a takodje i amerikanci.Ljudi uglavnom nemaju pojma koja je to opasnost.Mada ne treba isključiti upotrebu i nuklearnih bombi za uništenje podzemnih postrojenja, pošto skalarna oružja to nisu u stanju da urade efikasno.Velika,velika opasnost je nad čitavim svetom i to se samo pojačava, nadam se da ipak neće doći do toga ali veliki su izgledi DA HOĆE.U svakom slučaju ako dodje do rata biće IZNENADAN, veoma razoran i KRATAK.

  3. Deda Micko says:

    Taci ce izgaziti celu Jevropu, a Vucko ce platiti obnovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *