АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ ЗАСТРАШУЈУ ФРАНЦУЗЕ: Без Америке изгубили би рат против Русије!

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ ЗАСТРАШУЈУ ФРАНЦУЗЕ: Без Америке изгубили би рат против Русије!

15 септембра 2021

АМЕРИЧКИ аналитички центар RAND у свом новом извештају дошао је до закључка да се Француска – у случају рата с Русијом – не би дуго одржала.Навела је да је Француска способна за суочавање са тешким противником јер има моћне оружане снаге, укључујући напредну авијацију, добро обучене команданте и нуклеарно оружје.

Међутим, према стручњацима RAND, та земља није у стању да се носи са Русијом без подршке Сједињених Држава јер су француске оружане снаге крхке, немају довољно муниције и људства за стабилан и дугорочан сукоб са Русијом.

Париз није су стању – тврди RAND – да издржи дуготрајнији сукоб против „високо ефикасног противника као што је Русија“.

По мишљењу америчких аналитичара, француска војска могла би одједном да изврши све задатке који јој се поставе, али јој „недостаје дубина, што значи да би сложене операције које потрају брзо исцрпиле и њене људске и материјалне ресурсе“.

„Проблем за Француску није ширина могућности, већ дубина. Њен проблем није само у ограниченим количинама наоружања и муниције, већ и у најважнијим аспектима логистике, као што су електронско ратовање, противваздушна одбрана и могућности ваздушног транспорта“, наводи се у анализи RAND.

И указује да ће Француска – све док се не увери да ситуација у Европи заиста захтева њено учешће – давати приоритет безбедности својих интереса у Средоземном мору и Сахелу који укључује пет земаља: Буркина Фасо, Мауританија, Мали, Нигер и Чад.

Бивши помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Арон Мичел 28. августа је учланку за The National Interest изразио мишљење да САД имају мале шансе да победе у потенцијалном рату са Кином и Русијом.

Он је, поред осталог, уверен да би такав рат потпуно исцрпио америчку војску.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u