АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ ЗАСТРАШУЈУ ФРАНЦУЗЕ: Без Америке изгубили би рат против Русије!

AMERIČKI ANALITIČARI ZASTRAŠUJU FRANCUZE: Bez Amerike izgubili bi rat protiv Rusije!

15 septembra 2021

AMERIČKI analitički centar RAND u svom novom izveštaju došao je do zaključka da se Francuska – u slučaju rata s Rusijom – ne bi dugo održala.Navela je da je Francuska sposobna za suočavanje sa teškim protivnikom jer ima moćne oružane snage, uključujući naprednu avijaciju, dobro obučene komandante i nuklearno oružje.

Međutim, prema stručnjacima RAND, ta zemlja nije u stanju da se nosi sa Rusijom bez podrške Sjedinjenih Država jer su francuske oružane snage krhke, nemaju dovoljno municije i ljudstva za stabilan i dugoročan sukob sa Rusijom.

Pariz nije su stanju – tvrdi RAND – da izdrži dugotrajniji sukob protiv „visoko efikasnog protivnika kao što je Rusija“.

Po mišljenju američkih analitičara, francuska vojska mogla bi odjednom da izvrši sve zadatke koji joj se postave, ali joj „nedostaje dubina, što znači da bi složene operacije koje potraju brzo iscrpile i njene ljudske i materijalne resurse“.

„Problem za Francusku nije širina mogućnosti, već dubina. Njen problem nije samo u ograničenim količinama naoružanja i municije, već i u najvažnijim aspektima logistike, kao što su elektronsko ratovanje, protivvazdušna odbrana i mogućnosti vazdušnog transporta“, navodi se u analizi RAND.

I ukazuje da će Francuska – sve dok se ne uveri da situacija u Evropi zaista zahteva njeno učešće – davati prioritet bezbednosti svojih interesa u Sredozemnom moru i Sahelu koji uključuje pet zemalja: Burkina Faso, Mauritanija, Mali, Niger i Čad.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Aron Mičel 28. avgusta je učlanku za The National Interest izrazio mišljenje da SAD imaju male šanse da pobede u potencijalnom ratu sa Kinom i Rusijom.

On je, pored ostalog, uveren da bi takav rat potpuno iscrpio američku vojsku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *