Амерички археолози уверени да су нашли остатке Содоме и Гоморе

Američki arheolozi uvereni da su našli ostatke Sodome i Gomore

23 decembra 2018

AMERIČKI arheolozi su objavili da su sasvim blizu `dešifrovalja` dva milenijuma stare misterije – gde su se nalazili i kako su bili uništeni biblijski gradovi Sodoma i Gomora.

Zapravo, već sada tvrde da se nisu nalazili tamo gde se dosad najčešće pretpostavljalo da su bili.

Oglasili su se nakon dve godine proučavanja ostataka keramičke grnčarije nađene u mestu Tel al-Hamam u Jordanu, severoistočno od mrtvog mora. Tačnije, nakon što su, kako tvrde, otkrili „nešto čudno“.Utvrdili su, naime, da je svaki komad proučavanje keramike iz tog mesta prekriven kristalima različitih minerala koji su se naprosto `slili` sa ostacima te drevne keramike. A to se –po njihovim istraživanjima – moglo dogoditi samo u uslovima „moćne eksplozije“.

Amerikanci su kopali i našli tu keramiku u Tel al-Hamamu gde se pretpostavlja da su nekad bile Sodoma i Gomora.

Tu su našli i zidine utvrđenja starog 3700 godina, a cigle od kojih su bile napravljene bile su razbacane na neobičan način. Sami zidovi utvrđenja bili su razoreni za samo nekoliko sekundi.

Američki arheolozi su – na naučnom skupu u Koloradu – izneli hipotetu: „Svi su izgledi da je naselje koje se tu nekad nalazilo pre pribčližno 4000 godina uništio meteorit. To objašnjava i povećanu koncentraciju sumpora u Mrtvom moru i u tlu oko njega“.

Amerikanci navode i udar meteorita najviše liči na biblijski opis propasti Sodome i Gomore koji se tumače kao „kazna nebeska“.

Iskopavanjima u Tel al-Hamamu rukovodi Filip Silva koji nacvodi da je meteorit koji je uništio Sodomu i Gomoru po veličini bio sličan Tunguskom meteoritu koji je 1908-me pao na Sibir. Po njegovim računicama, meteorist je u oba slučaja imao oko 15 kilometara u prečniku.

Po Knjizi Postanja, u Sodomi je živeo Avramov rođak Lot koji se smatra praocem Jevreja.

Sodoma i Gomora su se nalazile u veoma plodnoj dolini Sidim u koju su se slivale brojne reke. jedna od njih je bila Jordan.

U toj dolini su bila još tri grada – Sivoim, Sigor i Adma. I, svi su bili u nekoj vrsti vojnog saveza.

Sve se događalo oko 2000 godina pre nove ere.

Jednom prilikom su Lotu u kuću došla dva anđela koja je on smatrao za putnike-namernike. Oni su mu i posavetovali da sve svoje izvede iz Sodome jer će je uništiti kao „mesto greha“.

Prema predanju, Lot je grad napustio samo sa ženom i dvema kćerima, a anđeli su im naložili da se ne obaziru.

Lotova žena se ipak okrenula i bila pretvorena u „stub od soli“.

Taj stub se nalazi jugozapadno od Mrtvog mora, u Sodomskim planinama. Odatle je izvođen zaključak da su se Sodoma i Gomora nalazili u blizini tog stuba.

Pećina u kojoj je Lot živeo sa kćerkama nalazila se istočno od Sigora. Još u prvim vekovima hrišćanstva postala je mesto hodočašća, a Vizantijci su tu bili podigli crkvu.

Silva i njegovi saradnici ne traže Sodomu i Gomoru južno od Mrtvog mora, već upravo u Tel al-Hamamu.

Uvereni su da je Lot reku Jordan sa okolinom iz jordanskog grada Madaba jer se ona samo odatle cela i može sagledati.

Uvereni su takođe da njihovu verziju potvrđuje i činjenica da je dolina Kikar tokom 700-800 godina bila potpuno bez života, a da je to bilo povezano sa uništenjem Sodome i Gomore udarom meteorita.

KOMENTARI4 komentara

 1. Filip says:

  Trazite na pogresnom mestu, Sodoma i Gomora se nalaze u Americi...

  • Desetar says:

   Malo si u pravu, ipak je zlo iz Izraela, tj okoline odakle ih je bog oterao...sve je to jevrejska izmisljotina zarad nekog zamlacivanja nacije. Ma maheri su, skidam im kapu.

  • Velika Metla says:

   Filip,da,to je današnja Sodoma i Gomora! Na nacional geografiku je bilo,da su našli spaljene pločice u tom arheološkom iskopištu,ali da ne znaju kakva je to vatra spalila te pločice! Tragovi te vatre su najbliži po hemijskom sastavu vatri koju prouzrokuje A-bomba! A u Svetom pismu piše da je Bog spalio Sodomu i Gomoru! Ljudski um ne može ni da zamisli o kakvoj se to vatri radi koju je Bog stvorio! Kad čitamo Sveto pismo vidimo dosta dokaza da je ipak Neko stvorio Zemlju,i da nije nastala posle nekakve eksplozije!

 2. Deda Micko says:

  Ne bi bilo lose da se spali ponovo, za svaki slucaj. Sojgu, cujes li me?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *