АМЕРИЧКИ БОМБАРДЕРИ ИЗНАД ЕВРОПЕ: НАТО почео нуклеарне вежбе

AMERIČKI BOMBARDERI IZNAD EVROPE: NATO počeo nuklearne vežbe

17 oktobra 2022

NATO je počeo vežbe koje, kako navodi, imaju za cilj da poboljšaju sposobnosti Alijanse za nuklearno odvraćanje. Vežbe uključuju strateške avione koji mogu da nose nuklearno oružje.

Operacija „Steadfast Noon“ omogućiće raspoređivanje američkih bombardera B-52 u Evropi.Vežbe će trajati do 30. oktobra i odvijaće se iznad Belgije, Severnog mora i Velike Britanije.

NATO je vežbe opisao kao „rutinske“ i „nepovezane sa bilo kakvim aktuelnim događajima u svetu“, istovremeno insistirajući da se neće koristiti borbeno oružje.

Ukupno 14 zemalja i 60 letelica različitih tipova učestvovaće u vežbi.

Najsavremeniji borbeni avioni, tankeri, američki strateški bombarderi B-52 sa nuklearnom sposobnošću u Evropu će stići iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti, prenosi RT.

– Ova vežba pomaže da se osigura da nuklearno odvraćanje alijanse ostane bezbedno, bezbedno i efikasno – istakla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Organizacija belgijske koalicije protiv nuklearnog oružja pozvala je vojni blok da otkaže vežbe, ističući da je „usred visokih nuklearnih tenzija sa Rusijom neodgovorno učestvovati u tim aktivnostima“.

Komentarišući vežbe, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je vežba planirana mnogo pre nego što je počela ruska operacija u Ukrajini krajem februara.

Dodao je da će se vežbe odvijati na više od 1.000 km od ruskih granica.

Kirbi je dalje rekao da SAD očekuju da Rusija sprovede sopstvenu godišnju stratešku nuklearnu vežbu u bliskoj budućnosti.

– Očekujemo da će vežba Rusa trajati nekoliko dana“, rekao je on, dodajući da Vašington veruje da će obuhvatiti akcije „u okviru normalnih granica – kao što je raspoređivanje strateških sredstava.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Karapušić Hrvoje says:

    Kauboji, pa nije vam ovo '45-ta, niste ni na polju sa kravama pa da bacate gravitacione bombe iz aviona ko na Japan 😂😂😂 Oni bi da otete Rusiji iz aviona a ovi imaju S-500 i hipersonične nuklearke 🤯

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *