АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС: Ракетни систем на Криму – убица бродова (ВИДЕО)

AMERIČKI ČASOPIS: Raketni sistem na Krimu – ubica brodova (VIDEO)

13 juna 2019

Američki časopis „Nešenel interest“ dao je svoju ocenu ruskog obalskog raketnog sistema „Utjos“ raspoređenog na Krimu, koji se lansira iz silosa.

Autor članka Majkl Pek navodi da je obalski sistem baziran na poluostrvu još u sovjetsko vreme. Posle raspada SSSR-a, sistemi su predati ukrajinskoj mornarici, ali nisu korišćeni i prilično su propali. Borbena gotovost „Utjosa“ obnovljena je 2016. godine. U tekstu se ističe da je to učinjeno „uspešno i na vreme“.Modernizovani sistemi mogu da se suprotstave pomorskom desantu iz pravca Crnog mora i „signal su odlučnosti Moskve da zadrži Krim“, naglašava Pek.

Prema rečima autora članka, protivbrodske rakete P-35 sa turbo-mlaznim motorom pretvaraju obalski raketni sistem u pravog „ubicu brodova“. On skreće pažnju na činjenicu da „Utjos“ može da bude naoružan novim raketama, o čemu je krajem maja govorio generalni direktor podmoskovskog preduzeća NPO „Mašinogradnja“ Aleksandar Leonov.

Autor smatra da je za zemlju sa dugom morskom granicom jačanje odbrane obale ekonomski povoljnije rešenje od izgradnje ogromne flote.

Obalski raketni sistem „Utjos“ razvilo je preduzeće NPO „Mašinogradnja“ u Reutovu. Domet pogađanja ciljeva raketom P-35 je do 450 kilometara. Sistemi se mogu koristiti zajedno sa obalskim raketnim sistemom „Bal“ i „Bastion“.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vojin Pantic says:

    Utjos P-35 nije raketa jer nema raketni već turbomlazni motor znači da je u pitanju bespilotni avion "dron" i njegov domet može biti mnogo veći od 450 km. Kakvih 450 km, moguće je napraviti Utjos i sa dometom od 4500 km bez povećanja gabarita jer je u pitanju DRON kao nemački V-2 iz II svetskog rata

  2. A akoM says:

    Što se bijeli u gori zelenoj?!?Nit je snijeg,nit su labudovi,neg rakete koje na brodove lete!Lete,lete,na velike mete!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *