АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС: Ракетни систем на Криму – убица бродова (ВИДЕО)

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС: Ракетни систем на Криму – убица бродова (ВИДЕО)

13 јуна 2019

Амерички часопис „Нешенел интерест“ дао је своју оцену руског обалског ракетног система „Утјос“ распоређеног на Криму, који се лансира из силоса.

Аутор чланка Мајкл Пек наводи да је обалски систем базиран на полуострву још у совјетско време. После распада СССР-а, системи су предати украјинској морнарици, али нису коришћени и прилично су пропали. Борбена готовост „Утјоса“ обновљена је 2016. године. У тексту се истиче да је то учињено „успешно и на време“.Модернизовани системи могу да се супротставе поморском десанту из правца Црног мора и „сигнал су одлучности Москве да задржи Крим“, наглашава Пек.

Према речима аутора чланка, противбродске ракете П-35 са турбо-млазним мотором претварају обалски ракетни систем у правог „убицу бродова“. Он скреће пажњу на чињеницу да „Утјос“ може да буде наоружан новим ракетама, о чему је крајем маја говорио генерални директор подмосковског предузећа НПО „Машиноградња“ Александар Леонов.

Аутор сматра да је за земљу са дугом морском границом јачање одбране обале економски повољније решење од изградње огромне флоте.

Обалски ракетни систем „Утјос“ развило је предузеће НПО „Машиноградња“ у Реутову. Домет погађања циљева ракетом П-35 је до 450 километара. Системи се могу користити заједно са обалским ракетним системом „Бал“ и „Бастион“.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. Vojin Pantic says:

    Utjos P-35 nije raketa jer nema raketni već turbomlazni motor znači da je u pitanju bespilotni avion "dron" i njegov domet može biti mnogo veći od 450 km. Kakvih 450 km, moguće je napraviti Utjos i sa dometom od 4500 km bez povećanja gabarita jer je u pitanju DRON kao nemački V-2 iz II svetskog rata

  2. A akoM says:

    Što se bijeli u gori zelenoj?!?Nit je snijeg,nit su labudovi,neg rakete koje na brodove lete!Lete,lete,na velike mete!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u