АМЕРИЧКИ ЦЕНТРИ МОЋИ састављају спискове за ОДСТРЕЛ

АМЕРИЧКИ ЦЕНТРИ МОЋИ састављају спискове за ОДСТРЕЛ

12 јула 2019

Фејсбук је објавио упутства која допуштају претње смрћу и позиве на насиље против „опасних“ појединаца или организација са његовог списка или неког ко је оптужен, али не и осуђен, за криминална дела. То је нови простор за политичке манипулације.

На Фејсбуковом списку „опасних појединаца и организација“ су они који су у медијским извештајима описани као „особе које су извршиле насилне злочине или сексуалне преступе“.Компанија тврди да се на списку налазе само „терористичке активности, организована мржња, масовна или серијска убиства, трговина људима, организовано насиље или криминалне активности. Међутим, нико од коментатора који су досад протерани са мреже не одговара том опису!

Забрањују конзервативце

Ову промену први је уочио Пол Џозеф Вотсон, који је заједно са својим шефом са сајта „Инфоворс“ Алексом Џонсом, избачен са Фејсбука.

Вотсон, Џоунс и група других, махом конзервативних појединаца, протерани су са мреже у мају, као „опасни појединци“. Свако ко је макар споменуо ове људе на Фејсбуку је „банован“.

„Највећа друштвена мрежа на свету, која има више од две милијарде корисника, буквално каже да је у реду позивати на насиље нада мном, иако је то противно закону“, написао је Вотсон на сајту „Самит.њуз“. „Цртају ми мету на леђима!“, додао је.

Демократски мрак

Политичког аналитичара Цвијетина Миливојевића ова чињеница не чуди. Он подсећа да су компаније које се баве комуникацијама у већини земаља света, па и у најразвијенијима, које се хвале демократским достигнућима, цивилизацијским вредностима и људским правима, одувек биле контролисане.

„Стално смо имали примере апсолутне злоупотребе слободе појединца у смислу да су те компаније биле ’на изволʼте‘ службама државне безбедности, разним шпијунским, државним и парадржавним агенцијама за прислушкивање, праћење грађана, најчешће без одлуке и налога тужилаштва. Врло често само на основу неких волшебних полицијских налога“, каже Миливојевић.

Осим Вотсона и Џоунса, на списку Фејсбука су се нашли и политички провокатор Мајло Јанопулос и вођа Нације ислама Луис Фарахан.Фејсбук је заправо донео контроверзну одлуку да одустане од принципа претпоставке невиности, на којој се заснива цео амерички и правни систем већине земаља света. Довољно је да неко у медијима буде оптужен за насилне злочине и сексуалне преступе, без икакве судске пресуде, па да постане легитимна мета претњи смрћу.

Парадржавна контрола

Како је могуће да једна компанија таргетира опасне појединце, односно кажњава пре суда? Миливојевић каже да пре свега треба имати на уму да Фејсбук није приватна фирма.

„То је парадржавна компанија Сједињених Америчких Држава. Као таква, сасвим сигурно подлеже ономе што се сматра апсолутном шпијунажом. У то сам потпуно сигуран, иако је, наравно, тешко наћи доказе. Фејсбук је као један од канала комуницирања смишљен да под привидом апсолутне слободе заправо максимално контролише слободу личности, али и њене активности, да је упућује на одређене акције, од маркетинга и куповине, до тероризма“, сигуран је наш саговорник.

Упитан ко заправо стоји иза оваквих одлука да се људима због њихових политичких ставова црта мета на леђима, Миливојевић подсећа на то да је свака ситуација у којој је угрожен амерички државни интерес, односно макар један амерички грађанин, сфера интересовања америчке државне безбедности.

„Не верујем да су власници Фејсбука људи који праве критеријуме по којима неко може, а неко не може бити на тој листи, већ да је то стигло, како обичан народ каже, од ЦИА или ФБИ. Претпостављам да постоји низ таквих агенција, државних и парадржавних, које се баве контролом сваког појединца. Такви налози су могли да стигну само одатле“, тврди Миливојевић.Синдром „Трећег рајха“

Он каже да је одлука Фејсбука само модеран начин да се одређени центри моћи баве оним чиме су се увек бавили. Сада им је развој технологије омогућио да ефектно користе простор за политичке манипулације и да стављају неподобне на стуб срама.

„После Другог светског рата, Виктор Клемперер је у књизи ’Језик Трећег рајха‘ доказао да је све што је коришћено као речник нациста пре и током рата сковано и дато као терминологија из неког штаба који је заправо одлучивао о томе шта је била нацистичка, односно државна пропаганда која је резултовала ониме чиме је резултовала. Не видим да се данас много тога променило. Постоји центар моћи — и то није никаква теорија завере, дефакто констатујем чињеницу — који уређује све медије и оно што ми називамо мултимедијалним. Више је него јасно да тај центар у овом тренутку није ван граница САД“, закључује Миливојевић.

Иначе, документи које је објавио сајт „Брајтбарт“ показују да Фејсбук чак прати и понашање појединаца изван ове мреже како би их означио као „агенте мржње“. То значи да је довољно да се неко појави на истом скупу на ком се налазе особе са списка „опасних појединаца“ да би био протеран са мреже.

Инстаграм се „солидарише“

Цензура се пренела даље, на Инстаграм, који је део Фејсбукове империје: са мреже су склоњене и особе које су носиле мајице са логом сајта „Инфоворс“, а обрисане су и све фотографије на којима се налазе „обележени“ појединци.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad2 says:

  obrišite fwjsbuk i nikada višena taj sajt, šteta je nemerljiva za svakoga ko je uopšte bio tamo:)SVE znaju o vama ali SVE.Ovo recimo što pišem ali i mnogo drugih sajtova je MNOGO teže za profilisanje, za to moraju ZAISTA da vas prate , ali na fejsbuku vi im u stvari sani sebe pratite:) zato-folowers you are dead meat.To važi i za twiter i skoro sve ostale instant reeal time komunikacije:)

 2. теоретичар says:

  Добро је прочитати поново нека објашњења, мада сви знамо о чему се ради. Имамо и ми искуства у Србији и само можемо закључити ко нам кроји капу у већини медија Србије а нарочито Политици и ВН. Она "сића" од медија која сатире душу српском роду наоколо је разголићени ријалити и тамо се не крећем. Ја сам банован на све начине, имам утисак доживотно и из Политике и из ВН. Разлог једноиставан. У оно време "транспарентних" преузимања српских медија од стране Немаца из Аустрије и Немачке, ја сам ето био у прилици да знам за све те радње госпон Тадића. Није он то јадник смислио нити мислио али така тура га стрефила. И ја ти лепо то објавим на свим могућим и немогућим порталима са неколико поновљених и допуњених издања. Бар 40% портала је објавило све у детаље. Нормално да Политика и ВН нису ништа објавиле, али су онда избацили тезу неког нашег аналитичара да је држава Србија ипак појединачно већински власник. Како је и то било лаж, а да није ја бих подржао, ја одмах пласирам како је држава Србија највећи појединачни "власник" и...Било је весело гледати како бришу податке са свих интернет бизнис сајтова и после пар дана - тама. Ускоро су браћа и сестре из Политике и ВН схватили ко им "подмеће" и - протеривање. Сад када сам прочитао и ово са фејсбука(баш ћу да провериим да ли је и један наш "дубоко" родољубиви портал протеран)мало се насмејем и напишем - То већ ради пар деценија, значи ништа ново. Али кажем, добро је потсетити и скренути пажљу на нови стари стил рада. Миливојевић добро збори и корисно га прочиктати бар у овом делу. За остало не знам. Први пут чујем за њега а и не чуди. Има тих политкомесара колко ти воља и ничу сваки дана као и аналитичари. А инфоворс јесте скаламерија која тутњи, само и он је злоупотребљен и усмерен добрим делом. То што се не слаже са полиси фејсбука, не чини га више привлачним, мада неки наши медијски стручњаци који за себе тврде да су само они родољубиви део Срба, радо себе каче за инфоворс штаку.

 3. A akoM says:

  Ti sa spiska,samo bu otišli nešto ranije!Ubrzo nakon toga bu masovno otišli i svi ostali,odnosno većina!Odabranim genijalcima se žuri!

 4. Za Srbiju says:

  Inkvizicija nikada nije prestala. Samo se adaptira vremenu i tehbologiji. Kada bi ljudi bili pametni, svi bi se skinuli sa fejsbuka. Naterati ih da ugase tu špijunsku mrežu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u