АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ШОКИРАО СРБИЈУ: Вучић и Тачи постигли споразум, а oн подразумева…

AMERIČKI DIPLOMATA ŠOKIRAO SRBIJU: Vučić i Tači postigli sporazum, a on podrazumeva…

17 novembra 2019

Bivši službenik američkog Stejt departmenta i analitičar Džejms Huper izjavio je da sporazum između tzv. Kosova i Srbije postoji, ali da, međutim, postoje poteškoće u njegovoj primeni.

On je rekao i da sveobuhvatni sporazum između tzv. Kosova i Srbije ne može biti postignut bez razmene teritorija.„Mislio sam da su se saglasili da pokrenu razgovore za nastavak dijaloga. Ako mislite na pitanje kako je moguće postići dogovor u tim razgovorima, s obzirom na ishod kosovskih izbora i predstojeće izbore u Srbiji, mislim da je velika verovatnoća da će postići dogovor. Čak verujem da ustvari već imaju dogovor“, rekao je Huper.

Huper, koji ima iskustva u diplomatskim pregovorima i balkanskim poslovima, dodao je da je bio vrlo razuman potez da se krene napred, da se postigne sveobuhvatan dogovor, jer ako se to ne učini, postoji opasnost da se ova prilika propusti.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je istakao da je, međutim, za to neophodno imati dva partnera da bi to funkcionisalo.

„Na KiM morate da imate partnere koji su voljni da pregovaraju o takvom sporazumu i koji razumeju premisu ovog sporazuma, da razumeju šta je razumno očekivati od Srbije i šta ne mogu da dobiju od nje. A u Srbiji morate imati nekoga ko je spreman da to uradi sa tzv. Kosovom“, rekao je Huper.

On je ocenio da je lakše naći takvog partnera na KiM nego u Srbiji i istakao da se „obe strane moraju složiti oko ovog ‘plesa'“, jer inače nema dogovora.

„Ne može postojati sveobuhvatan sporazum bez teritorijalnog elementa. Ne znam kakvo će biti gledište Aljbina Kurtija. Pogled kao vođa opozicione stranke je nešto drugo… a kakvo će biti njegovo gledište na mestu premijera, ne znam… Ali mislim da će se suočiti sa stvarnošću i to može biti teško prihvatljiva stvarnost. Realnost je da je dogovor već ispregovaran. Sporazum postoji“, navodi Huper.

Prema njegovim rečima, on uključuje i razmenu teritorija, ali ne samo razmenu teritorija, već i članstvo (tzv. Kosova) u UN.
„Realnost je da se to neće promeniti i ne znam kako će Aljbin Kurti reagovati na tako nešto kao premijer. Ponavljam da sveobuhvatni sporazum između tzv. Kosova i Srbije ne može biti bez teritorijalnog elementa“, istakao je američki analitičcar.

„To je zapravo rešeno između strana, između (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i (kosovskog predsednika Hašima) Tačija. Možda će se neke male stvari rešiti, ali u osnovi je taj sporazum dogovoren“, rekao je Huper.

On je zaključio da je neophodno obe strane dobiju dovoljno kako bi sporazum bio prihvaćen i u Srbiji i na tzv. Kosovu i kako bi se obezbedila njegova implementacija.

(Glas Amerike/Tanjug)

KOMENTARI8 komentara

 1. Slobodanka says:

  Razmena teritorija ponajviše odgovara SAD-u da bi se što pre realizovao sporazum. Koji god političar da vlada državom SAD, velesili u opadanju nikako ne odgovara povlačenje ni iz jednog dela sveta, pa tako ni sa KIM-a. Na bazi razmene teritorija vladar Srbije koliko-toliko sakrio bi predaju većeg dela teritorije države time što bi kobojagi zauzvrat dobio samo mali prostor. NA OSNOVU TOGA NASTOJAO BI DA SPROVEDE I OPRAVDAVA SVOJU IZDAJU. Na ruku mu ide što može da se opravdava da nije znao da takav tekst sveobuhvatnog sporazuma tumačiće se slično kao rešenje za dve Nemačke te povlači uvodjenje Kosova u UN. Ali sada je problem da li će na to pristati lideri tkzv. Kosova ili će ići na maksimalan zahtev koji se ne može realizovati. Huper nastoji da ubedi kosovske Albance da samo malo smanje svoje zahteve, te da ne budu smetnja američkim interesima. KOSOVO DANAS TEŠKO DA JE U VRHU PRIORITETA BELE KUĆE. ČEMU ŽURBA? Huper je bivši službenik Stejt departmenta, dakle Klintonov, Bušov ili Obamin kadar.

  • teoretičar says:

   Ovo vam je najbolji i najjači komentar koji sam pročitao. Nemam sada vremena, ali mislim da ću kasnije napisati neke tvrdnje Biznis insajdera, koji između ostalog, navodi pomalo teške tvrdnje Blumberga o Americi. Nisam nikad siguran koliko Insajder i Blumberg lažu, jer sve je nafilovano anti Tramp tvrdnjama, kao što ne verujem ni Glasu Amerike koji citira Tanjug. Ipak, ima istine da Amerika ne prolazi dobro u pregovorima sa Kinom i da joj pozicija zaista uzdrmana. Da li je to samo prelazni period, ne znam ali zaista "ČEMU ŽURBA?" Vučić je stao na loptu i to je dobro uradio.

  • Zoran says:

   Ek, gubis Kosovo, Vucic ti ga dao, nije vam Amer uzeo. Sta si se uhvatoila za Ameriku? Pa oni gledjau svoje interese, nece da gledaju tvoje. Ti gledaj svoje.

 2. Milos says:

  Priznanje Kosova od Srbije ne daje Kosovu clanstvo u UN.Prvo moraju da obezbede 2/3 vecinu u UN pa onda Rusija i Kina da se sloze.Vucic moze da prizna Kosovo ali ako ga prizna onda ce Rusija i Kina sasvim sigurno da uloze veto u SB UN.To bi velika bruka za Srbiju bila.Takodje, ako ga prizna onda se to menja smenom vlasti jer je priznanje suprotno Ustavu.Mora pravo Ustav da promeni a on to ne sme i ne moze.

  • Slobodanka says:

   Rezolucija 1244 važi samo u periodu dok se ne pronadje konačno političko rešenje za Kosovo. Isto važi i za prisutnost Unmika i Kfora, tj. kad se odredi konačno rešenje i oni se povlače. Jako je važno kakvo će biti to konačno rešenje. Oko tog konačnog rešenja se stalno nateže konopac. SAD-u je u interesu da Srbija u nekoj VEOMA SMUTNOJ I KLIZEĆOJ varijanti prizna tkzv. Kosovo za nezavisnu državu. U prednosti su što je sastav KFOR-a većinski natovski, i zatim jačaju vojne snage Kosova, itd. itd. Ako raspamećena Srbija odluči da konačno rešenje je da POKLONI svoju teritoriju Kosovo i Metohiju onda tome Kina i Rusija ništa ne mogu! Na tu kartu igraju. rAČUNAJU DA SU ONI SILA I DA IM NIKO NE MOŽE. Medjutim ako se raspadne NATO onda ne samo da Rezolucija 1244 treba da se menja, nego UN mora da odredi nove mirovne snage za Kosovo. Znaju oni da nakon mogućeg raspada NATO-a isto ih čeka Rusija i Kina. Šta će onda reći Tramp? Da čuva od Srba srpske svetinje, srpska groblja i srpske prirodne resurse, te da zato američke snage ne odlaze sa KIM.

 3. Milica says:

  Iskreno se nadam, da ovakav dogovor ne postoji.To bi bila izdaja, a nadam se da Vucic tu i takvu zvaku ne moze prodati srpskom naradu i da mi to progutati necemo. Do godine u Prizrenu.

 4. persida says:

  Sta, da ima damo nasu teritoriju, a oni posle da tu istu razmenjuju, pa ko je ovde lud. Vucica pod hitno na sud za VELEIZDAJU.

 5. teoretičar says:

  Biznis Insajder je objavio jedan članak u sklopu anti Tramp propagande, ali prepričaću deo članka jer se odnosi na Kinu. A što se tiče američke propagande ne bih ga nikad ni pročitao dalje od prvog reda. Dakle, Insajder tvrdi da su se svi pregovori sa Kinom sveli na to da Kina kao i ranije otkupi najveći deo soje američkih farmera i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Deluje površno i gotovo smešno. A Blumberg se nadovezuje i kaže da se u razgovorima s Kinom nije ništa postiglo i da je situacija slična situaciji iz 1812 kada su Britanci i Amerikanci zaratili radi toga što je Amerika htela da pripoji kanadske teritorije. Amerikanci su izgubili rat i izjavili "Dobro, nismo ništa dobili ali nismo ništa ni izgubili. Naša država je netaknuta!" To mogu samo ameri da iznesu kao uspeh. Ne verujem ja da je to ista situacija u pregovorima s Kinom, jer Kina se ne glasa više kao pre pregovora. Ipak, ništa tu niko ne može znati unapred, jer ni jedna ni druga strana neće pričati o sporazumima, pa nam ostaje da vidimo tokom sledće godine da li će američki kapitalisti otvarati svoje pogone u Kini i koristiti kinesku jeftinu radnu snagu i sirovine koje Kina nabavlja jeftinije od Amerike. Gde Kina uđe ne cvetaju ruže. Od Amerike još manje ali to su dva "kompatibilna" puta i Ameri smatraju da ih sasvim prirodno sleduje deo kolača. Kina sa svojim finansijama sledi ameriku i kada Ameri nekog sankcionišu, Kina nudi toj državi garantovan otkup sirovina ali po bagatelnoj ceni. Tako je Kina dobila ugovor sa Rusijom tek nakon uvođenja sankcija Rusiji, sa Iranom to radi već odavno i ko zna sa kime još. To znači da ruske i iranske sirovine ipak idu po bagatelnim cenama u Ameriku preko Kine. (Ne osuđujem nikog, samo kažem šta se događa, brate mili. Šta sam ja kriv što Kina može da nabavlja sirovine vrlo jeftino nakon uvođenja sankcija sirovinskoj državi od strane Merike? Ko neki dogovor, jel...Pa kad su najobičnije sirovine...mislim ti koji to prodaju bagatelno! Nisam ja taj, ali moram da kažem da se Kina dobro uigrala sa merikom i ide im brate od ruke. A ti nesporazumi između Kine i Merike se pretvaraju na svađu oko plena. I Srbija je deo tog plena. Merika nas istukla a Kina posle došla da nam briše suze i polako muze.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *